Wysłany: 05-06-2011, 00:49 Zdumiewający wyczyn żołnierza na wojnie
Sierżant gurkhijskiego regimentu strzelców, służącego królowej brytyjskiej, Dipprasad Pun został odznaczony drugim co do ważności brytyjskim Krzyżem Odwagi. Elżbieta II przyznała żołnierzowi odznaczenie za heroiczną obronę swojego posterunku w Afganistanie - informuje CNN.
Do zdarzenia doszło 17 września 2010 roku, kiedy Dipprasad Pun został zaatakowany na swoim posterunku w prowincji Helmand w Afganistanie. Pochodzącemu z Nepalu Punowi, mimo ataku 30 talibów, udało się utrzymać pozycję. - Talibowie całkowicie mnie otoczyli - wspomina. - Wiedziałem, że chcą mnie zabić, ale myślałem tylko o tym, żeby odeprzeć ich atak - dodaje.
Podczas 15-minutowej walki, żołnierz wystrzelił ponad 400 sztuk amunicji, 17 granatów i użył jednej miny przeciwpiechotnej. Bronił się nawet przy pomocy statywu na broń, którym rzucił w napastnika próbującego wspiąć się na jego stanowisko.
Brytyjczycy są pod wrażeniem tego, że Pun wyszedł z walki bez najmniejszego zadrapania, a dodatkowo uratował trzech innych żołnierzy otoczonych przez talibów. Dedykacja na medalu, który otrzymał głosi: "Odwaga i waleczność Dipa jest najdzielniejszym zachowaniem podczas dwóch etapów wojny w Afganistanie. Jego zachowanie jest po prostu zdumiewające".
31-letni Dipprasad Pun dołączył do brytyjskiej armii w 2000 roku. Oprócz pobytu w Afganistanie, służył już w Bośni i Kosowie. Jest członkiem specjalnego regimentu Gurkhów służącego przy armii brytyjskiej od czasów wojny w Nepalu w 1814 roku. To wówczas w ramach misji kończącej ten konflikt, Gurkhowie zostali wcieleni do armii indyjskiej, a później brytyjskiej.
ciekaw jestem co musiałby zrobić by dostać pierwsze co do ważności odznaczenie brytyjskie. Może by je dostał... gdyby nie był Ghurkiem
Ghurką ;)
http://pl.wikipedia.org/wiki/Gurkhowie#Ciekawostki
Gurkhowie zostali odznaczeni za swoją służbę m.in. 13 krzyżami Wiktorii (wszystkie z wyjątkiem jednego zostały przyznane przed uzyskaniem przez Indie niepodległości). Dodatkowych 13 odznaczeń zostało przyznanych oficerom brytyjskim służącym w regimentach gurkhijskich.
_________________ The 2 loudest sounds in the world: A click when you expect a bang, and a bang when you expect a click.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum