Radia SPECOPS FM słucham już ponad rok, poznałem dzięki niemu wiele ciekawych piosenek i to o takiej tematyce, która mnie interesuje. Lecz od paru dobrych dni radio nie działa, a na stronie domowej nie znalazłem notki o jakichś pracach czy czymś podobnym. Chciałem się spytać czym jest spowodowana przerwa w nadawaniu radia?
Kangur tylko pogadaj z technicznym czemu te melodyjki lecą tak jak by chciały, a nie mogły, np. te co zmieniałeś to ani razu nei słyszałem. Do tego jedne lecą raz na roku inne kilka razy na godzine.
no tak, to jest problem, ja terż mam czasem wrażenie że jedne kawałki leca 40 razy na dzień , a inne raz na 3 miesiące - zobaczymy. Na razie forum działa lepiej na nowym serwerze, zobaczymy jak odpali shoutcast.
Podobnie jest w odtwarzaniu losowym w winampie - niby jest losowe, ale nie z całej "puli" utworów na playliście, tylko największa jest szansa że trafią się te spośród najbliższych kilkudziesięciu. Bardziej obrazowo - jak mam na liście 700 utworów, to marne szanse że z 50-tego przeskoczy na 400-tny. Bardziej prawdopodobne że będzie coś w stylu: 50, 63, 81, 59, 40, 80, 90, znowu o parę w dół, znów parę w górę itd. Nie wiem przez jaki program puszczasz muzykę, ale pewnie właśnie tak to wygląda jak w winampie, że to odtwarzanie losowe jest dupowato-losowe...
Bo komputer to maszyna i nie umie losować. Nie pamiętam dokładnie jak komputer losuje, ale jest to coś na zasadzie poddawania ilosci sekund od któregoś tam roku jakiemuś fajnemu równaniu.
Pomógł: 1 raz Wiek: 20 Dołączył: 09 Lis 2006 Posty: 20 Skąd: Warszawa
Wysłany: 16-01-2008, 16:48
Generalnie w informatyce istnieją generatory pseudolosowe uzależnione od jakiegoś algorytmu. W pełni losowe byłoby gdyby jakiś miły człowiek na bieżąco siedział i z zamkniętymi oczami przeskakiwał po liście.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum