Wysłany: 18-02-2010, 19:03 Przewodność sieci wybuchowych.
Słyszałem ostatnio od jednego wykfalifikowanego sapera że istnieje przyrzad do spradzania przewodności sieci wybuchowych ogniowych. Czy ktoś wie coś na temat takowego urzadzenia ? Jeśli tak to byłbym wdzięczny za jakieś informacje na jego temat. Ciekawi mnie zasada jego działania.
prawo ohma ma sie do przepływajacego pradu. Ogniowa siec wybuchowa sklada sie z lontu prochowego i detonujacego. Tylko ze zaden z nich niema w sobie zadnego materialu przewodzacego prad. Dlatego tu pojawia sie pytanie ... Jak mimo braku przewodnika, urzadzenie sprawdza czy wszystkie ladunki sa podpiete pod siec i jak pokazuje ktore niesa.
Pomógł: 1 raz Dołączył: 30 Paź 2006 Posty: 260 Skąd: centrum
Wysłany: 20-02-2010, 16:31
Za Polską Zbrojną:
Cytat:
Nadszedł czas na coś większego – wykonywanie ukryć na ludzi i sprzęt. Instruktor na początku objaśnił zasady sporządzania ogniowej i elektrycznej sieci wybuchowej oraz sposoby rozstawienia i łączenia ładunków. Szkoleni pod czujnym okiem doświadczonego sapera niezwłocznie zabrali się do pracy. Pierwsze wybuchy zasygnalizowały, że powstały już ukrycia dla pojedynczych strzelców. Kolejna grupa wykonała sieci elektryczne i ogniowe. To był punkt kulminacyjny zajęć. Gdy wszyscy odsunęli się na bezpieczną odległość, kierownik zajęć nacisnął przycisk zapalarki. Nastąpiła eksplozja i po krótkiej chwili ukrycia dla sprzętu bojowego już były gotowe.
Coś się komuś pomyliło. Albo saperowi, albo evangel tobie. Z tego, co ja pamiętam sieci tworzyło się z lontu detonującego, a lont prochowy to był jeden ze sposobów zaincjowania detonatora. Drugi to była zapalarka, czyli spłonki byly pobudzane za pomocą prądu.
Pomógł: 1 raz Wiek: 33 Dołączył: 26 Maj 2011 Posty: 189 Skąd: Wrocław
Wysłany: 26-10-2011, 11:09
Z tego co wiem, a wiem niewiele... to w warunkach bojowych używa się lontu detonującego, sieć elektryczną na szkoleniach lub do min pułapek (jest tańsza, jednak bardziej zawodna od lontu det.)
A jak sądzisz - czym się pobudza lont detonujący? Można niby młotkiem, ale pentryt jest dość silny i może ręce poobrywać, od zapałki jest niewygodnie, a najwygodniej spłonką pobudzającą, czyli zapalnik lontowy lub elektryczny.
Oczywiście przy konstruowaniu sieci lont detonujący można pobudzić innym ładunkiem wybuchowym.
Pomógł: 1 raz Wiek: 33 Dołączył: 26 Maj 2011 Posty: 189 Skąd: Wrocław
Wysłany: 27-10-2011, 19:09
Lont detonujący, tak jak wspomnialeś, pobudzamy za pomocą spłonki z lontem prochowym, bądź spłonką elektryczną; jednak nawet jak pobudzamy go spłonką elektryczną, to nie mówimy o sieci elektrycznej, tylko o sieci z lontu det.; z tego co pamietam przy takiej sieci nie potrzebujemy już więcej splonek, gdyż sam lont działa inicjująco na materiały wybuchowe w sieci,(ale to pewnie wszyscy wiedzą).
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum