Pomógł: 9 razy Wiek: 44 Dołączył: 09 Lip 2005 Posty: 1111 Skąd: Monte Carlo
Wysłany: 20-09-2011, 19:00 Automated killing
Drony mają już inteligencję. Udany samodzielny atak
W bazie Fort Benning dwa bezzałogowe samoloty wyruszyły na misję zwiadowczą. Miały zlokalizować pomarańczowy, zielony i niebieski brezent. Nie byłoby w tym nic dziwnego, gdyby nie fakt, że drony działały samodzielnie - oceniały sytuację, porozumiewały się ze sobą i podejmowały decyzje bez udziału człowieka - informuje washingtonpost.com.
Znalezienie kawałka kolorowego brezentu, to dość proste zadanie. Ale to tylko cel zastępczy. Wyobraźmy sobie 10 takich maszyn w powietrzu, gdy coś dzieje się na polu walki. Przesyłają do centrum dowodzenia tyle informacji, że człowiek nie ma czasu zareagować. Te mogą jednak same podejmować decyzję i atakować - tłumaczy Charles E. Pippin, naukowiec z Georgia Tech Research Institute, w którym przygotowano oprogramowanie dla autonomicznych dronów.
Bezzałogowe samoloty przesyłają informacje i obrazy do komputerowego, również autonomicznego, centrum. Porozumiewają się ze sobą, by zlokalizować i potwierdzić cel. Mogą przy tym wykorzystywać pojazdy poruszające się po ziemi. Potem cel likwidują.
Mikroroboty już wkrótce będą przeszukiwać rumowiska poszukując ofiar. Roboty będą wyszukiwać i transportować rannych z pola walki. Niestety, będą też zabijać - co budzi wiele kontrowersji wśród ekspertów - dodaje portal.
Część z nich obawia się, że w pełni skomputeryzowane "siły zbrojne" mogą stać się łatwym łupem dla terrorystów. Mogą włamać się do systemu i sprawić, że roboty obrócą się przeciwko ich twórcom.
Eksperci boją się także, że politycy będą je wysyłać w różne zakątki świata, sądząc, że prowadzona przez nie wojna będzie "mniej krwawa".
WB
ja zawsze chciałem być jak T-800, bo T-1000 wydawał mi się chwilami za miękki ... Jak już zbudujemy skynet i maszyny nas wyrżną, bedą mogły spokojnie toczyć wojny między sobą ...
no i pewnego dnia jedno zakłócenie w łączności i drony zaatakują samych siebie lub co gorsza... tych co ich wysłali na misję... może to śmiechu jeszcze warte ale era kiedy sztuczna inteligencja przejmie za nas myślenie zbliża się do nas wielkimi krokami... a kij ma dwa końce
_________________ BOŻE CHROŃ MNIE OD PRZYJACIÓŁ, Z WROGAMI SAM SOBIE PORADZĘ
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum