Trudne pytanie, na które nie da się odpowiedzieć. Jak będzie DA/CQB to to pierwsze na kamizelce... Jak tydzien w lesie to pkt 3. Na miasto czy 2-3 dniowy patrol pkt 2.
Ja na CIRASie mam pkt 1, w las używam pkt 3.
_________________ The 2 loudest sounds in the world: A click when you expect a bang, and a bang when you expect a click.
W moim przekonaniu najbardziej uniwersalnym rozwiązaniem jest patent najprostszy, czyli zwykły pokrowiec na szelkach.
Pokrowiec "zamolowany" jest trochę przekombinowany - generalnie powierzchnia na plecach nie jest aż tak intensywnie okupowana, żeby trzeba było na pokrowcu na camela coś jeszcze wieszać. Nie wątpię, że są zwolennicy tego rozwiązania, ja ich jednak nie spotkałem.
Pisząc o plecaku miałeś na myśli mały plecak "3 dniowy", czy coś w stylu pokrowca z dwiema/trzema niewielkimi kieszeniami? Jeżeli chodzi o plecak - w tym temacie jest ostatnio duża konkurencja, nie można też zapominać, że w tym wypadku opcja przenoszenia camela jest sprawą całkowicie wtórną. Jeżeli masz na myśli pokrowiec z kieszeniami, to mam mieszane uczucia - nie jest to już tak poręczne jak "goły" pokrowiec, a też żadne z tego cargo.
Zwykły pokrowiec na szelkach to wg mnie najlepsze rozwiązanie - można go nosić samodzielnie, lub przytroczyć do oporządzenia za pomocą paracord'u/platykowych karabińczyków/ złączek "elektrycznych", zimą wrzucić pod kurtkę itd.
Pokrowiec "zamolowany" jest trochę przekombinowany - generalnie powierzchnia na plecach nie jest aż tak intensywnie okupowana, żeby trzeba było na pokrowcu na camela coś jeszcze wieszać. Nie wątpię, że są zwolennicy tego rozwiązania, ja ich jednak nie spotkałem.
Tak jak pisałem - w DA/CQB jest to potrzebne - magazynki, flashe, radio, maska, apteczka osobista. Z przodu na to nie ma miejsca, bo tam są ważniejsze rzeczy
_________________ The 2 loudest sounds in the world: A click when you expect a bang, and a bang when you expect a click.
Jak dla mnie pelen plecak odpada bo jest tego juz pelno na rynku i nic nowego raczej nie da sie wymyslec. Praktycznie kazdy garb, nawet chinska podroba ma kieszen na worek, na tym rynku konkurowac bedzie trudno (oczywiscie Kangur napewno wymysli cos super i pewnie nie mam racji )
nr 1 i 3 roznia sie niewiele, mozna zawsze zrobic "cos pomiedzy" czyli nr 1 z dokupowalnymi ?? szelkami, chcesz montujesz na kamizelce, nie to dopinasz szelki i wio
za pomoca molle mozna zawsze zorbic z takiego buklaka maly plecak, dopiac pare pounchy
ale jak napisal mad, najprostrze rozwiazania sa najlepsze
Choc nie powiem, skromnym ok 15l plecakiem bym nie wzgardzil
Hmm, nie wiem, czy dobrze zrozumiałem co kryje się pod słowem "zmollowany". Czy chodzi o gładki pokrowiec, przytraczany do szpeju za pomocą systemu molle, czy o pokrowiec zarówno przytraczany do szpeju za pomoca systemu molle jak i posiadający tego typu przeszycie na wierzchniej części?
Jeżeli to drugie, to nie bardzo rozumiem, co Foka miał na myśli pisząc:
Foka napisał/a:
Tak jak pisałem - w DA/CQB jest to potrzebne - magazynki, flashe, radio, maska, apteczka osobista. Z przodu na to nie ma miejsca, bo tam są ważniejsze rzeczy
Flesze dla kolegów z paki? Jak najbardziej. Apteczka? Czemu nie, ale będzie to apteczka dla udzielającego pomocy, bo Ty do niej nie sięgniesz. Maska? Cóż, ja nie sięgnę do pokrowca na plecach. Nie twierdzę, że to nie możliwe. Ale ja nie sięgnę, a do najpotężniej zbudowanych nie należę. Radio? czemu nie, ale stara zasada Murphy'ego mówi, że radio wrzucone na plecy zmienia kanały i wyłącza się w najbardziej wkurzającym momencie. Dobre na 15-to sekundowe wejścia "policyjne", nie do wojska. Magazynki życzliwie przemilczę...
Podsumowując - widywałem już takie "zmollowane" pokrowce jednego z krajowych producentów na plecach co po niektórych. Nie widziałem za to nigdy, żeby do owego pokrowca przytroczyli cokolwiek. W mojej opinii niezłym rarytasem są też firmowe pokrowce camelbaka z kieszeniami; nie przypominam sobie, żebym coś takiego widział.
"zmolowany" - to pokryty molem w 'specopsowej nowomowie" która tutaj powstaje na firmie.
Zgadzam się że przytroczenie do pleców kamizelki pokrowca na bukłak a POTEM przytroczenie do tego bukłaka ładownic /kieszeni może być problematyczne..... ale jest taka tendencja żeby każdą powierzchnię oporządzenia pokrywać 'molem', ale to temat do innej dyskusji.
wieć wynika z Waszych uwag że dobrze by było mieć pokrowiec który mozna przypiąć do kamizelki ale zarówno przenosić na szelkach....
widziałem że niektórzy producenci (SOURCE) oferują też taki pokrowiec z samej cordury, bez niczego, bez szelek i bez mola, tylko z uchwytem, żeby wkładać do plecaka/kieszeni - pokrowiec ma tylko za zadanie chronić bukłak przed uszkodzeniem.
widziałem że niektórzy producenci (SOURCE) oferują też taki pokrowiec z samej cordury, bez niczego, bez szelek i bez mola, tylko z uchwytem, żeby wkładać do plecaka/kieszeni - pokrowiec ma tylko za zadanie chronić bukłak przed uszkodzeniem.
Czesto jeszcze stanowi izolacje termiczna, to dosc wazny szczegol......
czy o pokrowiec zarówno przytraczany do szpeju za pomoca systemu molle jak i posiadający tego typu przeszycie na wierzchniej części?
O to:
madmike napisał/a:
Jeżeli to drugie, to nie bardzo rozumiem, co Foka miał na myśli pisząc:
Foka napisał/a:
Flesze dla kolegów z paki? Jak najbardziej.
Tak.
madmike napisał/a:
Apteczka? Czemu nie, ale będzie to apteczka dla udzielającego pomocy, bo Ty do niej nie sięgniesz.
Sięgnę. Apteczka z wyjmowanym wkładem (jak IFAK), albo na panelu rzepowym, Hubert tu kiedyś taką sprzedawał, kopia nie pamiętam jakiej firmy.
madmike napisał/a:
Maska? Cóż, ja nie sięgnę do pokrowca na plecach. Nie twierdzę, że to nie możliwe. Ale ja nie sięgnę, a do najpotężniej zbudowanych nie należę.
Ja sięgnę bez problemu - kieszeń otwierana na bok, pochłaniacz na wierzchu.
madmike napisał/a:
Radio? czemu nie, ale stara zasada Murphy'ego mówi, że radio wrzucone na plecy zmienia kanały i wyłącza się w najbardziej wkurzającym momencie.
Ja mam radio cud techniki wykradziny obcym z możliwością blokady klawiszy. Jak 90% produktów na rynku.
madmike napisał/a:
Dobre na 15-to sekundowe wejścia "policyjne", nie do wojska.
A czy Kangur określił odbiorcę? Wyraźnie zaznaczyłem, że na potrzeby DA/CQB.
Tutaj (Zdjęcie) masz przykład ładownic na plecach - na górze nz flashe, na dole na maskę. Kamizelka ma zintegrowaną kieszeń na Camela, ale zasada jest dokładnie ta sama.
madmike napisał/a:
Magazynki życzliwie przemilczę...
Też dla kolegów z paczki. Czasem się przydają.
madmike napisał/a:
Podsumowując - widywałem już takie "zmollowane" pokrowce jednego z krajowych producentów na plecach co po niektórych. Nie widziałem za to nigdy, żeby do owego pokrowca przytroczyli cokolwiek.
Nie tylko krajowych, wiele znanych na rynku firm to szyje. I jak najbardziej widać takie pokrowce z przyczepionymi kieszeniami, tylko póki się nie przyjrzysz to nie widać, że tam jest Camel i wygląda jakby to było na kamizelce.
Pomógł: 52 razy Wiek: 32 Dołączył: 03 Maj 2005 Posty: 1395 Skąd: Warszawa
Wysłany: 04-08-2008, 15:43
[quote="Kangur"]widziałem że niektórzy producenci (SOURCE) oferują też taki pokrowiec z samej cordury, bez niczego, bez szelek i bez mola, tylko z uchwytem, żeby wkładać do plecaka/kieszeni - pokrowiec ma tylko za zadanie chronić bukłak przed uszkodzeniem.[/quote
... oraz izolować termicznie - ten który ja widziałem miał neoprenową izolację. Zwracam uwagę ze większość nowoczesnych modułowych pokrowców na "Camela" czy Source ma mieścić bukłak + jego własny prosty, izolujący pokrowiec (bardzo dobrze sprawdzał się w tej roli stary Camelbak Storm). Umieszczanie - tak jak to robi NFM a ostatnio Lowe Alpine dla Irlandczyków gołego pęcherza np w siatkowej kieszeni pleców kamizelki to jakiś absurd jest - albo po chwili mamy ciepłe szczyny do picia, albo jeśli jest mróz - lodowy kafel na plecach. Dodając do tego możliwość uszkodzenia pęcherza to wogóle lipa.
Sięgnę. Apteczka z wyjmowanym wkładem (jak IFAK), albo na panelu rzepowym, Hubert tu kiedyś taką sprzedawał, kopia nie pamiętam jakiej firmy.
Gratuluję sprawności. Ja jednak przyjąłem za zasadę, żeby nie umieszczać kieszeni i ładownic poza zasięgiem rąk. I powtarzam - nie noszę apteczki na plecach, bo byłaby poza zasięgiem moich rąk.
Tak jak napisałem w poprzednim poście - takie rozwiązanie dla mnie ma sens w przypadku apteczki z zestawem do udzielania pierwszej pomocy osobie poszkodowanej. W przypadku typowej apteczki która ma służyć noszącemu ją do samodzielnego wykorzystania w moim przekonaniu nie ma to sensu.
Sprawa maski:
Cytat:
Ja sięgnę bez problemu - kieszeń otwierana na bok, pochłaniacz na wierzchu.
Zgodzę się. Jest to możliwe. W przypadku zastosowań wojskowych takie rozwiązanie ma jednak poważne wady. Uniemożliwi bowiem przyjęcie wygodnej pozycji siedzącej. Ale w formacjach policyjnych? Być może, choć to nie moja działka.
Sprawa radiostacji:
Cytat:
Ja mam radio cud techniki wykradziny obcym z możliwością blokady klawiszy. Jak 90% produktów na rynku.
Cóż, każda z trzech typów radiostacji osobistej na jakich do tej pory pracowałem miała na obudowie dwa przełączniki - do zmiany kanału oraz włączania/regulacji głośności/trybu pracy, których nijak zablokować się nie dało. Stąd moja uwaga.
Sprawa zastosowania
Cytat:
A czy Kangur określił odbiorcę? Wyraźnie zaznaczyłem, że na potrzeby DA/CQB.
Zgoda, ale tak jak napisałem wyżej: w przypadku zastosowań wojskowych DA/CQB to zwykle tylko etap większej roboty. I jakoś trzeba funkcjonowac przed i po wejściu. W przypadku zastosowań policyjnych pewnie masz rację.
Sprawa magazynków:
Cytat:
Też dla kolegów z paczki. Czasem się przydają.
Wybacz mi sarkazm. W przypadku zastosowań policyjnych być może ma to sens.
Gwoli ścisłości: zdefiniuję co mam na myśli pisząc o zastosowaniach wojskowych i policyjnych. "Wojskowa szkoła DA" to najpierw 1-5h na kołach lub smigle (w przypadku roboty na dłuższy okres lub dojściu na piechotę to już zupełnie inny sprzęt), robota i powrót znów przez kilka godzin. Rozwiązania policyjne to w moim - być może mylnym - przekonaniu w miarę wygodny transport i taki sam powrót. Stąd szpej może wyglądać inaczej. Inne zagrożenia, inne ograniczenia, inny świat.
Cytat:
Tutaj (Zdjęcie) masz przykład ładownic na plecach - na górze nz flashe, na dole na maskę. Kamizelka ma zintegrowaną kieszeń na Camela, ale zasada jest dokładnie ta sama.
Ależ ja tego absolutnie nie neguję. Nie neguję sensu noszenia ładownic na flesze dla partnerów na własnych plecach. Zgadzam się, że w przypadku zastosowań policyjnych sens ma noszenie maski na plecach. Nie skumałem co miałeś na myśli pisząc o zintegrowanej kieszeni na camela w kamizelce. Co to ma wspólnego z "przeszytym" pokrowcem na camela? W obydwu przypadkach można umieścić kieszenie/ładownice na camelu (na zintegrowanej kieszeni lub na pokrowcu); zgoda. Tak czy inaczej, ja osobiście nie widziałem do tej pory "zmollowanego" pokrowca na camela, na którym użytkownik przywiesiłby cokolwiek.
Podsumowując - pewnie rację ma Kangur pisząc:
Kangur napisał/a:
wieć wynika z Waszych uwag że dobrze by było mieć pokrowiec który mozna przypiąć do kamizelki ale zarówno przenosić na szelkach....
Z drugiej strony pokrowiec przeszyty to dodatkowe koszty i komplikacja konstrukcji, a z zastosowaniem może być różnie:
Cytat:
Zgadzam się że przytroczenie do pleców kamizelki pokrowca na bukłak a POTEM przytroczenie do tego bukłaka ładownic /kieszeni może być problematyczne..... ale jest taka tendencja żeby każdą powierzchnię oporządzenia pokrywać 'molem', ale to temat do innej dyskusji.
Wysłany: 15-06-2009, 00:31
Kupcie wreszcie nie tylko bukłaki marki Source, gadaliśmy już w tym temacie i wiesz ze Camelbak jest równiez bardzo popularnym wzorem i nawet łatwiejszym do dostania , np z wlewem typu Omega, wtedy wymiennie nosiśz go albo wewnątrz kamizelki MKT4 naprzykład, a w razie potrzeby wkładasz z powrotem do plecaka jak w moim BFM ie
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum