Pomógł: 12 razy Wiek: 36 Dołączył: 09 Kwi 2005 Posty: 1055 Skąd: Kraków
Wysłany: 24-09-2009, 17:15
Przepraszam bardzo, ale co to jest mundur "koszarowy" i czym różni się od "bojowego", tym, że w drugim przypadku materiał jest trudnopalny? Zakładam, że nie chodzi tutaj o dosłowne odczytywanie nazw. Przy okazji, czy mi się wydaje, czy w spodniach kieszeń udowa zachodzi na kieszeń boczną tj. jest znacznie poniesiona niż w przypadku BDU/5.11?
_________________ Oderint dum probent
Ostatnio zmieniony przez REMOV 24-09-2009, 17:19, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: 24-09-2009, 17:21
A jaka była między nimi różnica? Przy czym ten "garnizonowy" znacznie lepiej brzmi, niż "koszarowy". To ostatnie słowo ma w języku polskim dosyć negatywne konotacje.
Mówiąc "kiedyś" miałem na myśli przed wojną. Poniżej jeden z pierwszych z brzegu linków na ten temat....w skrócie, jeden na pokaz, drugi do 'ciorania".
Ogólnie rzecz biorąc w okresie międzywojennym w Wojsku Polskim stosowano dwa podstawowe rodzaje mundurów: garnizonowy i polowy. Mundur garnizonowy noszono podczas wszelkiego rodzaju uroczystości, przepustek, świąt i rocznic. Mundur polowy zaś używano jak sama nazwa wskazuję tylko w polu – czyli na ćwiczeniach, manewrach no i oczywiście także na wojnie. Przy mundurze polowym obowiązywał całkowity zakaz noszenia wszelkich emblematów, które umożliwiłyby identyfikację jednostki z jakiej pochodzi dany żołnierz. Nie noszono niczego poza oznaczeniami stopni. Przesuwki na naramiennikach nie miały numerów pułkowych. Istniały dwie odmiany mundury polowego: sukienna i drelichowa. Mundur sukienny nadawał się do całorocznego używania i wykonany był z sukna mundurowego barwy ochronnej, na okres letni wprowadzano bardzo wygodne i przewiewne mundury szyte z drelichu.
Wysłany: 24-09-2009, 17:41
Czyli koszarowy (garnizonowy) to mundur wyjściowy?
Cytat:
mundury zasadnicze:
mundur galowy – noszony przez żołnierzy zawodowych w czasie uroczystości związanych z uczczeniem świąt państwowych i wojskowych z udziałem Prezydenta Rzeczypospolitej Polskiej, marszałków Sejmu i Senatu, prezesa Rady Ministrów i ministra obrony narodowej. Żołnierze występują w nim również podczas uroczystych spotkań służbowych, świąt rodzajów sił zbrojnych i jednostek wojskowych, mianowań na kolejne stopnie wojskowe oraz wyróżnień żołnierzy orderami i odznaczeniami
mundur wyjściowy – noszony powszechnie jako podstawowa forma umundurowania żołnierzy zawodowych i słuchaczy szkół wojskowych w toku wykonywania codziennych obowiązków służbowych
mundur służbowy – noszony przez generałów oraz żołnierzy pododdziałów reprezentacyjnych w trakcie pełnienia służby i wystąpień w szyku zwartym podczas uroczystości państwowych
mundur polowy (ćwiczebny) – noszony przez żołnierzy w trakcie wykonywania zadań służbowych w ramach szkolenia bojowego oraz pełnienia służby wartowniczej (wewnętrznej i garnizonowej)
mundury roboczy – noszony w czasie obsługi uzbrojenia, sprzętu technicznego oraz wykonywania prac gospodarczych
mundury specjalne – noszony w trakcie pracy przy sprzęcie wymagającym wyposażenia ochronnego
Pomógł: 1 raz Wiek: 25 Dołączył: 08 Lut 2009 Posty: 336 Skąd: Polska
Wysłany: 24-09-2009, 19:05
Różnice które zauważyłem:
stójka kołnierza vs kołnierz
szlufki do pasja vs ??? (inny rodzaj szlufek??)
velcro w dole nogawek w mundurze Combat vs brak ściągacza
Choć najlepiej będzie jak wypowiedzą sie sami projektanci. Jak dla mnie brakuje w bluzie Combat kieszeni pionowych na klatce zamykanych na zamek (patrz mundury francuskie).
Ogólnie coś nowego innego niż Miwa które chyba na tym polu opanowały rynek ( subiektywna ocena oparta na obserwacji znajomych).
Kangur podajcie sugerowane ceny.
_________________ Dulce et decorum est pro patria mori
Pomógł: 10 razy Wiek: 32 Dołączył: 23 Sie 2005 Posty: 147 Skąd: Warszawa
Wysłany: 25-09-2009, 08:43
Tsunami napisał/a:
Różnice które zauważyłem:
stójka kołnierza vs kołnierz
szlufki do pasja vs ??? (inny rodzaj szlufek??)
velcro w dole nogawek w mundurze Combat vs brak ściągacza
Także "ochraniacze" na kolanach i łokciach oraz velcro na rękawach... i pewnie kilka innych szczegółów.
Wysłany: 25-09-2009, 09:48
mundury wyglądają bardzo fajnie. mnie interesuje bardziej wersja koszarowa. Kiedy można spodziewać się pierwszych zamówień? jaka będzie mniej więcej cena? Fajnie, że ktoś wreszcie wypuszcza mundury w polską panterę zrobioną z nyco i przerwie dominacje praszek, które są drogie i wcale nie takie rewelacyjne.
Pomógł: 3 razy Wiek: 24 Dołączył: 06 Sie 2005 Posty: 122 Skąd: Łódź
Wysłany: 25-09-2009, 11:49
Widziałem toto, całkiem sympatycznie wygląda ale ciekawe jaka będzie finalna wersja no i cena. No i oczywiście wypowiedzieć się co do jakości będzie można po teście:)
_________________ Jedynym sposobem do zachowania pokoju jest ciągła gotowość do wojny...
Sprzęt Blackhawk, Gerber Tools, Inova Lights, Zippo, Windmill, ESP, ASP, Cold Steel, Lansky, Rite in The Rain, Hatch i inne:
Pomógł: 9 razy Dołączył: 21 Gru 2004 Posty: 250 Skąd: Południe
Wysłany: 25-09-2009, 17:22
Mundury wyglądają na przemyślaną konstrukcję. Podoba mi się zwłaszcza podniesienie kieszeni udowych w wersji "bojowej"- używanie nakolanników nie będzie wykluczało używania kieszeni.
Wzmocnienia na kolanach w wersji "koszarowej" są z tego samego materiału co całość, a w wersji "bojowej" (coś typu cordury)? Czy planujecie w mundurze "bojowym"możliwość stosowania wkładek amortyzujących na kolanach i łokciach?
Mundur "koszarowy" ma tylko podwójny materiał na kolanach
Mundur "bojowy" ma specjalne wkładki na łokciach i kolanach oraz wzmocnienia wykonane z Cordury / laminatu Superfabric
Na misjach bojowych / jednostkach SF mamy około 5 000 żołnierzy a w zwykłej służbie od 0700 do 1500 od pierwszego do pierwszego mamy ich około 115 000. W takim środowisku wszystkie bojowe udziwnienia / udogodnienia są częściej przeszkodą niż pożytkiem.
Zresztą - wszystko i tak wyjdzie po 3-6miesiącach jak pierwsze mundury trafią na jednostki.
Kangur! Padam na kolana przed gremium Specops w podzięce, ale też zaklinam Was! Zróbcie kieszenie na pionowe zamki na płaskie elementy! Tyle ode mnie - chciałem se cyferke podbić.
A tak po prawdzie to nie chciałem, jedyne co chciałem to wnieść o rozpatrzenie mojego wniosku do cholery
Tak, i wtedy osiągniemy święty graal umundurowania - tylko kieszeń pionowa nas uratuje!
A tak na poważnie:
Też chciałem taką kieszeń, ale dyrektor projektów mnie zjebał jak szmaciarz konia
Masz innych producentów na rynku oferujących takie rozwiązanie - zapraszam do korzystania z ich oferty, jeżeli ten element klient uważa za niezbędny
traktujmy to jako podejście 01 - na razie oceniacie tylko suche rysunki, a to trzeba dotknąć i pomacać - kto wie, może to wszystko jest zjebane i trzeba zaorać. Wyjdzie w boju.
Tak, i wtedy osiągniemy święty graal umundurowania - tylko kieszeń pionowa nas uratuje!
A tak na poważnie:
Też chciałem taką kieszeń, ale dyrektor projektów mnie zjebał jak szmaciarz konia
Masz innych producentów na rynku oferujących takie rozwiązanie - zapraszam do korzystania z ich oferty, jeżeli ten element klient uważa za niezbędny
traktujmy to jako podejście 01 - na razie oceniacie tylko suche rysunki, a to trzeba dotknąć i pomacać - kto wie, może to wszystko jest zjebane i trzeba zaorać. Wyjdzie w boju.
K.
A można wiedzieć czym dyrektor projektów usprawiedliwił owy brak pionowej kieszeni?
Pomógł: 5 razy Wiek: 26 Dołączył: 03 Lut 2009 Posty: 1319 Skąd: nie interesuj sie
Wysłany: 25-09-2009, 23:53
Świtek napisał/a:
Czy górma lstwa kieszeni cargo na spodniach będzie wyposażona w ściągacz? Takie rozwiązanie jest w spodniach USMC i uważam je za genialne.
w MCCUU ten sciągacz jest fatalny. wierz mi;)
Najlepszy jest w ACU, shockcord i po sprawie, regulujesz go jak chcesz.
Dla estetyki, rozwiązaniem na fatalnie odstające kieszenie jest velcro z boku, tak jak ma miejsce to w tru specach.
Ale mnie to wszystko mało robi.
Najważniejsze, zeby ciuch był z lekkiego, oddychającego i przyjemnego materiału, bo ostatnio sam shit jest.
Pomógł: 52 razy Wiek: 32 Dołączył: 03 Maj 2005 Posty: 1395 Skąd: Warszawa
Wysłany: 26-09-2009, 01:48
Halfling napisał/a:
Wszystko fajnie i pięknie, ale ja pytałem serio. Czemu nie ma pionowej kieszeni? Jakieś konkretne argumenty przeciw, czy po prostu nie bo nie i h**?
Człowiek się chce trochę edukować to daj szansę :-)
Ależ proszę. Chuj piszemy przez "ch". A tak na serio - czy jest sens robienia z bluzy mundurowej smocka z pierdyliardem kieszeni? Kiedyś dałem te kieszenie (a właściwie kieszeń) w bluzie robionej dla MIWO, co to się potem rozpowszechniła...
Generalnie to jest to kieszeń która dodaje warstwę materiału - zbyt wiele w nią nie włożysz, a co włożysz to przepocisz albo zgnieciesz jeśli będziesz to tam nosił w polu, zwłaszcza pod jakimś sprzętem. Najlepszym przykładem tego że nie jest to zawsze najlepsze rozwiązanie jest mundurek gromicki - 6 warstw materiału na klacie! W oficjalnym polowym wz 2008 zrezygnowaliśmy z tego - natomiast rozwiązanie to zostało w mundurach dla marynarki wojennej, ale tam to jest jedyna kieszeń piersiowa bluzy (nie ma nakładanej).
Kieszenie napierśne, na zamki wszyte pionowo przydają się zapewne w życiu garnizonowym do skrytego przenoszenia pisemek dla dorosłych. W sytuacji bojowej to tylko kolejna warstwa niepotrzebnego materiału ukrytego pod jedną czy dwoma kamizelkami.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum