Wysłany: 04-01-2007, 20:28 MKT-3 - pytania i odpowiedzi.
Mam nadzieję, że będą dostępne kamizelki taktyczne... Gdy byłem w saloniku prasowym przeglądałem BiA, patrze a tam kamizela SpecOps, nie czytałem artykułu, ale i tak czekam...
Pytanie, kiedy kamizelki zostaną wydane, w jakiej będą cenie, ile będą kosztować dodatkowe moduły???
Ostatnio zmieniony przez Kangur 14-11-2008, 07:41, w całości zmieniany 2 razy
Foka, kamizelka z systemem telemetrycznym i podpięciem pod obieg zamknięty jest kilka tysięcy złotych droższa.
Jak Cie nie stać to polecam MIWO, robią naprawde bardzo dobry sprzęt.
Co do systemu zrzucania - nie wypowiadaj się na temat oporządzenia którego, nigdy na oczy nie widziałeś. Myslisz że jakikolwiek element tego systemu jest dziełem przypadku?
Kamizelka NFM kosztuje w komplecie około 3 500 PLN, kamizelka Safety Equipment 4 200PLN.
Dobry garnitur kosztuje 3 000 PLN.
Od kamizelek zintegrowanych z płytami balistycznymi się odchodzi - MKT-3 to inna specyfikacja sprzętu. Kto Ci zresztą powiedzial że nia ma wersji z płytami?
Nie piszę,ze to za drogo (bo same materiały z jakich jest zrobiona kosztują ) ale indywidualny klient, bedzie sie długo zastanawiał i nie tylko czy mu sie to opłaci ale tez z powodu zbierania kasy - odkładania z wypłaty.
A co NFM - to uzytkownicy często je dostają od "firmy", tak jak wiele innych naprawdę dobrych ale i drogich produktów.
Ostatnio zmieniony przez Kangur 06-01-2007, 12:01, w całości zmieniany 1 raz
Informacje pochodzą z seminarium poświęconemu zagadnieniom indywidualnej osłony balistycznej, w której uczestniczyliśmy jako firma, Defence Security Expo, Kula Lumpur, Malezja 28 kwiecien 2006. Prowadzone przez pana James Craig - Craig international ballistics pty. ltd.
Oraz podczas rozmów z panem Bill Pelkey, prezes firmy Armor Holdings Aerospace & Defence Group.
Konsulatacje praktyczne: Marcin Kossek oraz pułkownik Lysiuk, Alfa CSN.
Warstwa taktyczna i balistyczna powinny być rozdzielone z wielu względów, wynika to bezpośrednio ze specyfiki operacji AT.
Mówiąc po żołniersku - czasem trzeba zdjąć kamizelkę z oporządzeniem, a wtedy jest się juz bez osłony balistycznej. Dlatego bardziej elastycznym rozwiązaniem jest kamizelka taktyczna oddzialona od kamizelki balistycznej.
Ten trend też zaczyna być powoli stosowany w taktyce "zielonej". Kalkulacja jest następująca:
Na patrolu potrzebujesz balistykę + oporządzenie. Kiedy wracasz do bazy, ściągasz oporządzenie, ale jedząc kolacje w koszarach cały czas jesteś narażony na ostrzał (rakiety / możdzieże) Wiec albo musisz mieć dwie osobne kamizelki, albo siedzieć w 20kg oporządzenia. A tak ściagasz oporządzenia i masz cały szas osłone balistyczna.
Na patrolu potrzebujesz balistykę + oporządzenie. Kiedy wracasz do bazy, ściągasz oporządzenie, ale jedząc kolacje w koszarach cały czas jesteś narażony na ostrzał (rakiety / możdzieże) Wiec albo musisz mieć dwie osobne kamizelki, albo siedzieć w 20kg oporządzenia. A tak ściagasz oporządzenia i masz cały szas osłone balistyczna.
Szczerze mówiąc trend jest raczej dokładnie odwrotny, choć nie wiem czy ta "zielona" to jeszcze "zielona" jest w sumie, "piaskowa" raczej. Samo rozwiązanie kamizelki balistycznej i nakładanego na nią oporządzenia jest w sumie dużo wcześniejsze od kamizelki zintegrowanej - modułowej. To są oczywiście spory teoretyczne. Każde z rozwiązań obecnie spotykanych ma swoje plusy i minusy i w pewnych sytuacjach sprawdza się lepiej w innych gorzej. Modułowe, zintegrowane kamizelki z systemem QR są dziś pewnym standardem w Siłach Specjalnych i powoli zaczynają się pojawiać też w jednostkach liniowych (nowa M.T.V. dla USMC). Nie ma o co kruszyć kopii bo zbyt wiele zależy od konkretnej sytuacji i zastosowań (wspomniane działania AT chociażby) a kombinacji jest multum - zwłaszcza jeśli doliczyć wszelkie modne ostatnio noszenia Plate carrierów i pasów modułowych na miękkiej balistyce.
Wniosek logiczny jest prosty - trzeba niczym Eagle Ind. mieć w ofercie każde rozwiązanie, oferując duże uniwersalne pakiety wyposażenia, a niech sobie użytkownik składa jak mu się będzie podobało takiego "taktycznego puzzla". Bo inaczej to się zacznie dyskusja o przewadze szkoły Falenickiej nad Otwocką.
jest wiele rozwiązań, nie ma jednego sprzętu "na wszystko" MKT-3 była robiona pod konkretnego klienta który właśnie takie rozwiązanie sobie zarzyczył. Inne projekty będą spełniac potrzeby innych uzytkowników i w efekcie końcowym będzie można wybrac produkt z szerokiej gamy asortymentu.
Więc wracając do wątku głównego - czekam na kolejne pytania dotyczące konkretnie modelu MKT-3
Pomógł: 52 razy Wiek: 32 Dołączył: 03 Maj 2005 Posty: 1395 Skąd: Warszawa
Wysłany: 09-01-2007, 12:23
To moje pytanie jest proste, czemu zdecydowaliście się akurat na tak odlschoolowy system modułowy (stabilizowane duże panele rzepa). Jest praktycznie niekompatybilny z niczym innym (analogiczne rozwiązania np ABA czy Ealge mają inne zabezpieczenia krawędzi paneli)
Ko powiedziął że MOLLE jest dobrym rozwiązaniem? Tylko dlatego że jest to wynalazek armii USA nie znaczy że jest dobry, albo dobry do wszystkiego. Co robią inni producenci - nie wiem.
System montażu modułów nie był opracowany z jakiś pobudek monopolistycznych, tylko z powodów merytorycznych, to trochę dłuższy temat.
Proces projektowania systemu trwał prawie 3 lata, rozwinięcie konstrukcji z raku 1994. Więc jest trochę opowiadania. Obawiam się że nie jestem w stanie wszystkiego streścić.
Pomógł: 10 razy Dołączył: 23 Maj 2005 Posty: 407 Skąd: Częstochowa
Wysłany: 09-01-2007, 16:36
przede wszystkim dlaczego wybraliście nieznany i nowy system montażu całych paneli (wcześniej były owszem montowane na rzepy i np. napy ale montowane były tylko ładownice a nie panele)
Pomógł: 52 razy Wiek: 32 Dołączył: 03 Maj 2005 Posty: 1395 Skąd: Warszawa
Wysłany: 10-01-2007, 03:11
To znaczy sytem paneli rzepowych był znany i występuje tu i tam. Różnice dotyczyły głównie zabezpieczenia mocowania paneli. Ja po prostu nie widzę żadnych zalet tego systemu, wobec innych rozwiązań stystemów modułowych zwłaszcza molle, tym bardziej że uważam że tworzenie "własnych" systemów modułowych jak np.3lock, jest tak naprawdę strzelaniem sobie w stopę, NFM to zresztą wie na przykładzie belgijskim chociażby.
Jeśli chodzi o molle i 20mm to szczerze mówiąc uważam że to ma znaczenie marginalne. Większość w polsce bierze 20mm bo nigdy nie miał kontaktu ze standardem 25mm, poza gromikami którzy i na PJ wymusili standard 25mm nie bacząc na skargi i jęki to większości ludzi po prostu nie robi to różnicy bo nie mieszają dodatków, jakby to był rynek jak w stanach to pewnie by były inne oczekiwania, zmusiłem kolegów do robienia w 20 i 25 i na tym poprzestaniemy pewnie, niech kupujący wybiera.
Moim skromnym zdaniem jesli chodzi o cene systemu nie jest ona wysoka patrząc na inne tego typu rozwiązania.Mam pytanie dotyczace kabury napiersiowej.Czy jest dostepna dla pistoletu H&K USP i czy do tej broni mozna dostac kabure udowa?
System instalacji modułów jest najmocniejszy z dostępnych na rynku.
Ciężkie moduły amunicyjne nie "latają" tak jak ma to miejsce w MOLLE.
Każdy moduł jest kontrowany w 3 osiach, moduł nie "pracuje" na kamizelce.
Moduły są zawsze dokładnie w tym samym miejscu, łatwiejsza standaryzacja oporządzenia.
PROSTOTA - nie można zrobić błędu - miejsce każdego modułyu jest określone, i nie będzie on nigdy blokował dostepu do kabury albo krępowął ruchów.
PRĘDKOŚĆ zmiany pakietów amunicyjnych - zmiana wszystkich modułów (6sztuk) w MKT-3 zajmuje 60 sekund. Ile zajmuje przepięcię wszystkich kieszeni w systemie MOLLE? (lub innym)
Moduły można zmieniać w ciemności i w rękawicach.
To tylko podstawowe powody zastosowania tego systemu. Pozatym MOLLE jest czyjąś własnością intelektualną. (prawa patentowe i takie tam detale na które nikt w PL nie zwraca uwagi.)
Dlaczego najważnuiejszy lement oporządzenia ma być tańszy? Normalna wypłata żołnierza w normalnym kraju to jakies 5 000PLN++.
Nie wiem czy ktroś czytał listę materiałów, może przypomnę:
Metr kwadratowy Cordury 1000 kosztuje 32 PLN
Metr kwadratowy Cordury 500 kosztuje 28 PLN
Proces laminowania kosztuje 12 PLN za metr kwadratowy
Ploter laserowy kosztuje.
Każda kamizelka MKT3 zrobiona jest z kilku metrów kwadratowych laminatu.
dobra klamra kosztuje 5PLN
zamek kosztuje 28$ USD
D-Ring jednoczęściowy ze stali nierdzewnej, specyfikacja NATO kosztuje 2,00$ USD
Jedna rolka nici AMANN kosztuje 20,00 PLN
Tutaj zamki nie zostają w ręku jak się za nie szarpnie, na każdej klamrze ja się moge podciągnąć a waże 110 kg. Każdy materiał ma specyfikację wojskową (certyfikaty zgodności z normami etc.)
To jest produkt na WOJNE.
Pokryty jest bezwzględną gwarancją na 3 lata w WARUNKACH BOJOWYCH.
Pomógł: 2 razy Wiek: 68 Dołączył: 07 Maj 2005 Posty: 267 Skąd: Polska
Wysłany: 11-01-2007, 15:00
Żyjemy w społecznej gospodarce rynkowej. Popyt, podaż itd. Skończmy dyskusję o tym dlaczego jest tak drogo, a pogadajmy w czym ta kamizelka jest lepsza od innych [skoro jest droższa to powinna być lepsza].
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum