Do naszej oferty dołączyliśmy latarki taktyczne DRAGON.
Latarki są zaprojektowane w Niemczech przez firmę BEGADI i markowane pod nazwą "DRAGON" (być może w PL będą sprzedawana już wkrótce jako SPECOPS).
Latarki są wykonane bardzo solidnie, konstrukcja jest modułowa. Tubus jest wykonany z jednego kawałka toczonego aluminium. Włącznik znajduje się z tyłu latarki i pracuje w trybie "CLICK-ON/ CLICK -OFF". Zarówno głowica jak i włacznik latarki są zabezpieczone uszczelką typu 0-ring.
Konstrukcja modułowa
Latarki są wodoszczelne - nie można z nimi nurkować, ale przeżyją każdą ulewę lub całkowite, chwilowe zanurzenie.
Standardowy włacznik może być zastąpiony włącznikiem kablowym - umożliwiającym zdalne właczanie i wyłaczanie latarki. Wlącznik kablowy pracuje w trybie "PRESS - ON" - czyli latarka świeci tylko kiedy włacznik jest wciśniety. Długość kabla to około 50cm.
Włacznik kablowy
Latarki mogą być montowane na szynach typu RIS / Picatinny / M193 za pomoca montaży typu Weaver.
montaż wysoki
montaż niski
Montaże są dostępne w 3 rozmiarach: niski, średni i wysoki. Montaże są sprzedawane PARAMI, w bardzo atrakcyjnej cenie - 40,00PLN za komplet montaży niskich - średnia cena takich samych montaży w innych sklepach kosztuje około 60-80,00PLN.
T-1 XENON
T-2 LED
Latarka T-1 ma element świecący w postaci żarnika Xenon a latarka T-2 to klasyczny LED.
Xenon Wytrzymuje około 20godzin pracy a LED około 100.000. Element LED jest wykonany przez firmę LUXON.
Do latarek są dostępne 3 filtry - niebieski zielony i czerwony.
Obydwie latarki zasilane są bateriami LUB akumulatorami CR123A
Jaki czas pracy na komplecie bateri ?
Czy jest możliwość dokupienia zapasowego żarnika Xenonowego ?
Czy jest możliwość przełożenia Xenona do Ledowej i odwrotnie??
Pozdrawiam,
W.
_________________ A jeśli Boga nie ma, to co z Ciebie za Szatan?
Jaki czas pracy na komplecie bateri ?
Czy jest możliwość dokupienia zapasowego żarnika Xenonowego ?
Czy jest możliwość przełożenia Xenona do Ledowej i odwrotnie??
Czy masz możliwość sprawdzenia, czy włącznik na kablu pasuje do SureFire C2? Albo innego surefire z gwintem 25mm? Bardzo byłbym dźwięczny
- tak, można dokupić zapasowy żarnik, cena około 18,00PLN - żarniki będą w następnej dostawie za kilka dni
- nie ma takiej możliwości - to są dwie różne konstrukcje.
- nie wiem czy włacznik kablowy pasuje do surefire - sprzwdzimy i dam znać.
Pomógł: 13 razy Wiek: 12 Dołączył: 13 Sie 2006 Posty: 746 Skąd: Centrum
Wysłany: 06-11-2006, 16:18
Ja już zakupiłem T1, więc dzielę się wrażeniami:
Wg mnie światło spokojnie można porównać do Surefire G2. Gdybym miał porównać oba modele: różnica polega na aluminiowej obudowie (w G2 poliwęglan), niższej cenie, tańszym żarniku, no i - co dla mnie najważniejsze, i przez co pozbyłem się G2 - zakrętka Click-on, lepsza niż obrotowa, zabezpiecza przed przypadkowym włączeniem i zużyciem baterii. Żarnik ma żywotność podaną 10 godzin.
Wielki plus dla uchwytów montażowych, bez lipy, spodziewałem się tworzywa, a są chyba też z Alu, lub inny metal. No i cena też do przyjęcia, bo jednak Surefire zniechęca. Filtry również na duży plus.
_________________ Watch your corner and bring your men back alive.
Kawaleria wciąż utrzymuje pozycje ;)
Pomógł: 13 razy Wiek: 12 Dołączył: 13 Sie 2006 Posty: 746 Skąd: Centrum
Wysłany: 06-11-2006, 19:50
Sprawdzałem w mieszkaniu, na 10 m elegancko widać wszystko. Za tę cenę chyba nic lepszego się nie dostanie, chyba że Mactronic, bo ich jeszcze nie sprawdzałem.
_________________ Watch your corner and bring your men back alive.
Kawaleria wciąż utrzymuje pozycje ;)
Sprawdzałem w mieszkaniu, na 10 m elegancko widać wszystko. Za tę cenę chyba nic lepszego się nie dostanie, chyba że Mactronic, bo ich jeszcze nie sprawdzałem.
Subiektywne odczucia mam takie, że T-2 w zasadzie nie różni się prawie w ogóle od Mactronica McT-1. Ten drugi ma na pudełku podane niby więcej lumenów (90) ale różnica nie jest aż tak duża, jak sugerowałaby przepaść cenowa. Nie wiem tylko jak dokładnie z ceną w Polsce. Mnie McT-1 kosztował 85 USD. Czyli T-2, która u niejakiego K. kosztuje poniżej 150 pln, wychodzi znacznie taniej niż MacTronic.
W Święta będę miał okazję sprawdzić obie na raz, to mogę jakieś zdjęcia wrzucić.
Po nowym roku powinna być dostępna wersja T3 - LED 5WATT! Cena powinna tylko nieznacznie wzrosnąć.
Chciałbym udowodnić Wam że latarki DRAGON są w PRAKTYCE tak samo skuteczne jak konkurencja za 300, 400 albo więcej PLN.
Dlatego zapraszam wszystkich do proponowania konkretnych testów zniszczeniowych.
Włączyliśmy obydwie latarki i wrzuciliśmy do wody - działały bez problemów, przejechaliśmy je samochodem, zrywaliśmy na nich "kapcia" - cały czas działają - jedyny negatyw to porysowana obudowa - no coż, korpus musiał by być wykonany z molibdenu utwardzanego Vanadem i Rodem żeby się nie rysował.
Więc prosze o podawanie Waszych propozycji na konkretne testy. (z góry mowie że przejechania walcem 40 tonowym chyba latarka nie wytrzyma, strzału z SWD z przystawki też nie).
Przypominam że dla wszystkich zamówień "hurtowych" - 5 sztuk lub więcej oraz dla Służb Mundurowych oferujemy rabaty.
1. Wypieprzyć na noc na mróz/zakopać w śniegu
2. Naładować, włączyć do wyczerpania baterii - ile to trwa
3. Zagrać latarą w piłkę na betonie
4. Dać komuś z Samoobrony i liczyć czas od podarowania do całkowitego zepsucia latarki...
5. Etc., etc. ....
P.S. Ile producent deklaruje lumenów na T-3? Zakładam, że wszystkie dragony mają tą samą średnicę i jeden montaż?
1. Wypieprzyć na noc na mróz/zakopać w śniegu
2. Naładować, włączyć do wyczerpania baterii - ile to trwa
3. Zagrać latarą w piłkę na betonie
4. Dać komuś z Samoobrony i liczyć czas od podarowania do całkowitego zepsucia latarki...
5. Etc., etc. ....
P.S. Ile producent deklaruje lumenów na T-3? Zakładam, że wszystkie dragony mają tą samą średnicę i jeden montaż?
1. Jak zaczną się mrozy tak zrobimy
2. zależy od baterii, tanie baterie firmy "GP" Lithium wytrzymały 6 godzin e T1, myślę że w T2 będzie to więcej
3. ok, nastepnym razem.
4. im nie można dać latarki do ręki.
5. ??? Nie "ETC" tylko konkretnie co. Bo już pisałeś o "Warunkach bojowych" - więc słucham - kient nasz pan. :-)
6. Nie mamy jeszcze deklaracji lumenów, nie mamy modelu T3 na stanie w PL. Deklaracje lumenowe są tylko suchą statystyką. Masz spektrometr żeby to sprawdzić? (albo lumenometr ) T2 świeci tak mocno że snop światła skierowany w oczy z 2m powoduje uczucie bólu.
5. ??? Nie "ETC" tylko konkretnie co. Bo już pisałeś o "Warunkach bojowych" - więc słucham - kient nasz pan. :-)
To przecież ze słowackiego słownika falowego. ETC czyli "ebnij to czymś!" najlepiej młotkiem. . Poza tym ja tam nic o żadnych warunkach nie pisałem.
A co do dalszych testów. Do celów marketingowych im bardziej spektakularne tym przecież lepsze. Proszę bardzo:
a) Wyrzuć z samolotu i sprawdź czy będzie działać na ziemi (chętnie wyrzucę, tylko niech szuka ktoś inny )
b) Masz znajomych w Legii? Niech zrzucą z w. Eiffla - też efektowne.
c) Sprawdź jak działa w komorze kriogeniczenej (tylko w rękawiczce ).
d) Daj do połknięcia krowie i spróbuj włączyć po wydaleniu.
e) Idą święta - wsadź w sam środek faszerowanego indyka i upiecz razem z nim (w środku indyka powinno być jakieś 70-80 stopni).
f) Wystrzel z armaty odprzodowej - pewnie ci od czarnego prochu mają takie.
g) Wsadź w dużą, metalową puszkę (tak żeby swobodnie się w niej obijała o ścianki), nadaj jako paczkę do Australii. A jak tam będziesz to odbierz i nadaj spowrotem do Polski.
Potem wystarczy całość zmontować w zgrabny film, zatrudnić Kononowicza jako lektora i liczyć strumień gotówki
Kangur napisał/a:
Nie mamy jeszcze deklaracji lumenów, nie mamy modelu T3 na stanie w PL. Deklaracje lumenowe są tylko suchą statystyką. Masz spektrometr żeby to sprawdzić? (albo lumenometr )
Do tego jest chyba integrating sphere (cholera wie jak to po polsku). Ale i tak trafiłeś , co mnie ciekawiło. Bo te 90 ln w Mac'u jak się da po oczach to jest bardzo nieprzyjemne. Zatem gdyby było ze 180 ln to już gwiezdne wojny - "odin blysk odin trup".
WOLVERINE [Usunięty]
Wysłany: 14-12-2006, 00:40
Witam, takie techniczne pytanie czy ta wersja z 5 watowa będzie miała klips ?
co do testów to proponuję wziąć zwykłą kamerę i wejść w stary budynek bez białych ścian i nagrać jak wygląda oświetlenie gościa z 5,10,15,20 merów oraz symulacja 'penetracji' pomieszczeń oraz wyjście w las z nią też przy pomocy kamery.
Jesli ma klips a chce Ci sie bawic, poprobujcie wytrzymalosc klipsa przez proby odgiecia, ukrecenia, urwania (vide ten test kabury Fobusa co chodzil kiedys na jakims youtube'ie).
Z tak czysto praktycznego punktu widzenia, jakbyscie go pare razy spuscili z kilku metrow na beton i podali co np. z szybka, to bylbym wdzieczny. To najczestsza przydarzajaca mi sie sytuacja - jesli ktos zarwie kapcia na latarce tkwiacej w mojej kieszeni to mysle, ze nie bede sie przejmowal tym, czy jeszcze dziala ;)
Pozdrawiam
Kret
PS. Jesli niespecjalnie lubisz zabawe w airsoft to chociaz podrasuj photoshopem te bannery reklamowe dragona, bo np. ten wkretak krzyzakowy na magazynku do M4 to troche sie kloci z Twoim podejsciem... przynajmniej wezcie jakas lepsza replike do tych fotek.
Witam, czy jest mozliwosc wykonania zdjec porownawczych latarki dragon z jakas popularna surefire lub innym znanym bardziej producentem o podobnej ilosci "reklamowkowych" lumenow- w ciemnosciach na biala sciane z takiej samej odleglosci, w takiej samej czulosci, przyslonie i czasie na aparacie?
http://www.flashlightrevi...ire_kl1gen2.htm - cos w stylu tych 3 fotek z tej stronki.
Czy mi sie wydaje (lub tak wyszlo na zdjeciach), czy swieci lekko zoltawo?
_________________ "Boxing is like Christmas - it's better to give then to recive." (avatar jest moj, osobisty, prywatny ze mna samym; nikogo nie udaje, pod nikogo sie nie potrzywam- na wszelki wypadek =:-) )
Wszystko można zrobić, problem jest w tym że zdjęcia są bardzo subiektywne - zalezy od aparatu, rozdzielczości, warunków, oraz programu.
LED jest niebieki - Xenon zółty - ale jaką to ma praktyczną różnicę - nie wiem. W terenie nei ma to raczej najmneijszej. A sure fire to 200PLN za podstawowy model.
Pozdrawiam,
K.
D9.JPG Dragon T2 LED (z lewej) i T1, w zanurzeniu. Latarki zostawiono pod wodą na 30minut.
Dzieki, te zdjecia daly mi jakies pojecie (w sumie chodzilo mi o porownanie z jakims znanym swiatlem na jednej focie cobym sobie mogl w oczy blysnac a potem na fotach porownac, ale to mi wystarczy).
Znam niestety ceny siurfajerow i dlatego Twoj sprzet jest interesujacy.
_________________ "Boxing is like Christmas - it's better to give then to recive." (avatar jest moj, osobisty, prywatny ze mna samym; nikogo nie udaje, pod nikogo sie nie potrzywam- na wszelki wypadek =:-) )
Pomógł: 10 razy Dołączył: 23 Maj 2005 Posty: 407 Skąd: Częstochowa
Wysłany: 27-12-2006, 14:56
chcesz rzetelnego porównania i testów ?
podeślij sztuke testową.
mam na miejscu G2, E2E, C2, Walthera, HDS, Inove T2, T4, X5, Bokera, kilka Petzli
Zrobię Ci porównanie jakościowe i techniczne
Pomógł: 23 razy Wiek: 27 Dołączył: 11 Cze 2005 Posty: 476 Skąd: Warszawa
Wysłany: 29-12-2006, 09:53
Popieram Supera! Zbieram się do kupienia dobrej latarki i ze względu na cenę chyba kupię Dragona. Ale wolę mieć pewność, że dokonam słusznego wyboru. Póki co wiemy, że latarki są bardzo wytrzymałe. Jednak nadal nie ma zdjęć ukazujących zasięg latarki w nocy, to jak oświetla pomieszczenie (czyli zdjęcia zrobione z perspektywy użytkownika). Propozycja Supera rozwiałaby wszelkie wątpliwości
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum