Poza tym jeśli firma ma legalnie działać, to musi legalnie sprzedawać produkt - zapłacić podatek ewidencjonować stany magazynowe itp. W związku z tym produkt musi legalnie wejść do kraju, anie "pojawić się znikąd".
_________________ The 2 loudest sounds in the world: A click when you expect a bang, and a bang when you expect a click.
nie chcialem sie wymadrzac Jestem raczej domoroslym importerem-teoretykiem
a co z tym certyfikatem, powaznie pytam co oni oczekuja ze skad to improter wezmie?
A tak swoja droga to patrzac na te wszystkie formalnosci, za ktore napewno trzeba zaplacic (tłumaczenie przysiegłe, wszukanie odpowiednich kwitow, przesłanie ich, oplacenie agencji celnej i spedytora, transport, telefony itd). To cud ze da sie jeszcze na tym zarobić.
Spoko ale juz wkrotce cud gospodarczy wiec bedziesz mogl legalnie pozadnie zarobic....
Nie neguje ze wszystko powinno byc legalnie ale winno to dzialac w obie strony a ja mam wrazenie ze unas wszystko Panstwo utrudnia na zalatwienie wszystkiego jest potrzebna tona kwitow a za kazdy trzeba komus zapłacic (cło vat agencje, transoprt, tlumaczenie:)
Pomógł: 35 razy Dołączył: 20 Lip 2006 Posty: 2017 Skąd: Polska
Wysłany: 05-01-2008, 10:09
Z cłem jest różnie.
Ściągałem noże ze stanów. Zamówiłem dwa. nie oclili.
Zamówiłem 3 dorzucili cło na towar, przesyłkę, nawet karton w tkórym są zapakowane.
Z cłem jest różnie.
Ściągałem noże ze stanów. Zamówiłem dwa. nie oclili.
Zamówiłem 3 dorzucili cło na towar, przesyłkę, nawet karton w tkórym są zapakowane.
Ale ściągałeś jako osoba prywatne. Mi 90% paczek przechodzi bez cła, ostatnio ściągnąłem Peltory ComTac II i nie oclili. Jak ściąga firma to zawsze oclą, bo tak muszą.
_________________ The 2 loudest sounds in the world: A click when you expect a bang, and a bang when you expect a click.
No wlasnie myslalem o tym ostatnio czy osoba prywatna moze sciagnac np. wieksza ilosc jednego towaru np. 10-15sztuk.
Czy celnik nie zarzuci ze to nie na potrzeby własne tylko na handel??
Osobiscie ostatnio mylsalem o sciagnieciu paru sztuk jednego towau z USA (kilku kolegow chcialo tez sie podlaczyc i kupic to samo-widomo koszty przesylki rozkladaja sie na kilka osob)
Pytanie czy trzeba bedzie placic cło? Bo jesli tak to byc moze koszty cła przekrocza korzysci z w/w transportu
No wlasnie myslalem o tym ostatnio czy osoba prywatna moze sciagnac np. wieksza ilosc jednego towaru np. 10-15sztuk.
Czy celnik nie zarzuci ze to nie na potrzeby własne tylko na handel??
Kupiliśmy z eBay (sprzedawca z Hong Kongu) 9 zestawów radiowych - Motorola GP68 + 2 baterie + antena + ładowarka + zestaw słuchawkowy. Nie było żadnego cła.
A wracajac do tematu moze ktos mi wyjasnic dlaczego na niektorych aukcjach pojawiaja sie farbki z nr NSN i z oznaczniem ze sa produkowane np. dla australijskiej armii (taki opis widnieje na opakowaniu) caly opis w sumie zgadza sie z camtech m.in. maja filtr przeciwsłoneczny itd. jednoczesnie farbki te nie sa sygnowane jako wytworzone przez camtech.
Moze ktos mi wyjasnic dlaczego tak jest? Czy poprostu kontrakt na produkcje ma kilka firm, czy takie wytwor to raczej zwyczjana podrobka?
Pomógł: 35 razy Dołączył: 20 Lip 2006 Posty: 2017 Skąd: Polska
Wysłany: 06-01-2008, 11:48
Jak mi powiedzieli na cle wszystko powyżej 22 euro podlega ocleniu i nie ma znaczenia czy firma czy prywatnie. Wszystko zależy od celnika czy chcą się bawić i clić.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum