Przedstawiam nową linię produktów skierowanych bezpośrednio na potrzeby polskich żołnierzy.
KALIBER 93
W założeniu linia Kaliber 93 (K93) jest uproszczona w stosunku do standardowych produktów SPECOPS. Naszym celem było ograniczenie kosztów i wyprodukowanie oporządzenia na skromną żołnierską kieszeń. Ceny oporządzenia są zależne od dystrybutorów, natomiast powinny kształtować się na poziomie -30 do -50%
Linia K93 wykorzystuje TE SAME materiały co standardowe oporządzenie SPECOPS, czyli:
Cordura DuPont 1000D wz. 93 "Pantera" IRR (nie "świeci' w noktowizji)
Napy STOCKO
Rzep ALFATEX
Nici AMANN
Klamry ITW NEXUS
Taśmy NYLONOWE Pasamon
Oporządzenie jest wykonane w systemie modułowym kompatybilnym ze standardem US ARMY - MOLLE / PALS. Nowością jest zastosowanie taśm montażowych 25mm MILSPEC.
Linia Kaliber 93 jest objęta 3 LETNIĄ GWARANCJĄ w warunkach bojowych.
Oporządzenie jest RYGLOWANE w standardzie, nie trzeba płacić ekstra za coś co jest normą.
W skład linii K93 wchodzi:
Ładownica 2 X kbk AK / kb wz 96 BERYL
Ładownica 2 X M4 / M16
Ładownica 1 X Pistolet (lub latarka, nóż, narzędzie wielofunkcyjne itp.)
Kieszeń na granat (uniwersalna)
Kieszeń CARGO
Kieszeń na RADIO
Pokrowiec na bukłak typu SOURCE / Camelbak
Modułowa Kamizelka Taktyczna - MKT-93 - która zostanie zaprezentowana w ciągu najbliższych dni
Wszystko pięknie, ładnie... ale czy ktoś mi wytłumaczy dlaczego kieszeń Cargo Uniwersalne nie posiada otworu lub otworów odpływowych dla wody? W przypadku awaryjnego wodowania ma to swoje znaczenie...
Czy jak pójdę do szewca, który mi taki otwór zrobi to stracę gwarancję?
Za 1300 Euro można dokupić automatyczny inflator do kieszeni cargo, i wtedy wszystko będzie ok.
A na poważnie - jak koniecznie chcesz zrobić sobie tam oczko odpływowe to proszę bardzo, nie naruszy to gwarancji.
Ludzie, czasem naprawdę już Wam się kończą pomysły do czego się przyczepić. Przez 4 lata w wojsku do wody wpadłem raz - na dno mnie ciągnął karabin, amunicja, hełm, buty, plecak, granaty, radio, akumulator do radia, drugi akumulator do radia, śpiwór i 4 racje żywnościowe. Na szczęście moja kieszeń cargo w której było 200sztuk amunicji ważącej jakieś 4kg miała oczko odpływowe dzięki temu wypłynąłem jak kaczka na powierzchnię i żyje.
Miałem jeden taki przypadek na 4 lata, gwarancja specops jest na 3 więc mamy jeden rok w zapasie.
Standardowa kieszeń cargo SPECOPS ma oczko - dlatego jest 35 pln droższa, zawsze można ją kupić zamiast tej K93. :-)
Kurna, nie pomyślałem, że tej kieszeni mogę użyć w taki sposób, że zamiast wkładać do niej manierkę (bo w tym celu ją kupiłem), mogę nalać wody bezpośrednio do niej...
Pomógł: 9 razy Dołączył: 21 Gru 2004 Posty: 245 Skąd: Południe
Wysłany: 08-08-2009, 15:31
Dla użytkowników obawiających się wody w ładownicach może zaczniecie szyć wersje ładownic z dnem zrobionym z siatki (taka wersja dla moczydupków)?
Woda szybko spłynie, nie trzeba odpinać ładownicy żeby syf i piach wytrząsnąć - same zalety
No i "automatyczny inflator" nie będzie potrzebny, czyli 1300 Euro zostaje w kieszeni :-)
A ja tylko chciałem coś co zastąpi mi pokrowiec na manierkę z poliestru i będzie w kamuflażu pantera... To oczko to tylko po to by odprowadzić wodę na skutek możliwej nieszczelności mojej manierki (co się zdarzyło parę razy)... Teraz wiem, że się kurna wygłupiłem... Tak to jest jak po zakupie piszę się post z uwagami (jak się okazuje niestosownymi)... Widać nigdy nie dorosłem, moja żona ma rację robiąc mi burę za ten zakup... ;)
Mieliśmy na firmie cała naradę na ten temat, i specjalnie, z pełną świadomością i premedytacją pominęliśmy ten etap z trzech powodów:
Założenie oczka to 4 operacje maszynowe = 40 groszy, czyli + 120 groszy do ceny produktu
Koszt oczka stocko to 18 groszy czyli 40 groszy do ceny produktu
Linia K93 musi mieć lekką chujnie - no i jak by było to oczko to ten towar byłby kompletny, a tak jednak jest to poczucie niedosytu, niespełnienia i lekkiej chujozy. A przecież o to chodziło od początku.
Normalnie nasz produkt ma być 10 razy lepszy (na początku miał być 100) - a linia Kaliber ma być tylko 3 razy lepsza od aktualnej konkurencyjnej oferty rynkowej, w stosunku jakość - funkcjonalność - cena. Dodanie tego oczka już powoduje zachwianie tej równowagi.
Wyobraź sobie że kupujesz mercedesa E klase w 350 dieslu.
No już masz mercedesa, no już wszystko się dzieje, no niby są te skórzane fotele, na osiedlu jesteś bogiem - ale umówmy się szału tam wielkiego nie ma, esa to nie jest.
Niemniej 95% czasu jesteś szczęśliwy i możesz sobie uzasadniać słuszność wyboru podpierając się racjonalnymi argumentami w stylu ekonomia i cena. Dopiero kiedy jesteś w stanie wyzbyć się porównań i kompleksów, możesz być psychicznie gotowy na zakup wartości niematerialnych - w kontekście motoryzacji samochody typu Aston Martin / Bugatti etc. Ale do tego trzeba w pewnym sensie dojrzeć emocjonalnie, przejść przez barierę racjonalizmu materialnego.
Do tego służy nam Kaliber 93 przez który możemy w końcu ustalić pewien punkt odniesienia do pozostałych produktów, jest to tak naprawdę tylko płaszczyzna do komunikacji pewnych idei taktycznych, szkoleniowych, takie wprowadzenie w temat oporządzenia taktycznego, punkt do dalszej ewolucji, geometria przed trygonometrią, zmech przed selekcją, poligon przed wojną.
To tak od zaplecza jeżeli chodzi o to oczko. :-)
K.
[ Dodano: 10-08-2009, 20:18 ]
Kilka nowych pozer-fotek linii Kaliber 93
Pomógł: 12 razy Dołączył: 09 Maj 2005 Posty: 831 Skąd: Festung Posen
Wysłany: 20-08-2009, 13:37
Kangur napisał/a:
Wszystko można, tylko czasem wygląda to tak:
Za ciężkie;
-ok tu macie lżejsze
Tak, ale teraz jest za drogie
:-)
spokojnie w branży turystycznej choćby jest dokłądnie to samo + chcialbym produkt X w kolorze produktu Z z kieszeniami jak w produkcie F ale żeby cena była taka jak w produkcie A na wyprzedaży , i co mi pan jeszcze doloży w gratise za to że to chcę kupić....
sorry, no bonus, to są Helikony, jeżeli pamięć nie myli. Naszych mundurów na razie nikt na oczy nie widział oprócz wąskiego grona recenzentów, którzy otrzymali szkice do komentarzy.
Nie wiem co rozumiesz przez kolor "sand-pit" - u mnie w piaskownicy to dzieciaki się rózńei ubierają - przeważa kombinacja różowego z żółtym i niebieskim :-)
Na tym etapie CZARNY Kaliber 93 jest gdzieś tam na horyzoncie, innych nie przewidujemy na razie :-)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum