Pomógł: 12 razy Wiek: 33 Dołączył: 02 Mar 2008 Posty: 1026 Skąd: Prusy Wschodnie
Wysłany: 23-09-2009, 16:42 Sekrety wywiadu i kontrwywiadu - bibliografia
Na prośbę kilku forumowiczów wrzucam listę książek, opracowań, instrukcji dotyczących tajników parcy służb specjalnych.
Lista z czasem będzie uzupełniana.
Wydawnictwa zwarte:
Andrew Ch., Gordijewski O., KGB, Bellona, Warszawa 1999.
Bezpieczeństwo polityczne i wojskowe, red. A. Ciupiński, K. Malak, AON, Warszawa 2004.
Ciborowski L., Walka informacyjna, Adam Marszałek, Toruń 2001.
Clancy T., Piechota morska, Gdański Dom Wydawniczy, Gdańsk 1999.
Ćwięk H., Przeciw Abwehrze, Bellona, Warszawa 2001.
Dukaczewski M., Informacyjne zabezpieczenie operacji ,,Iracka Wolność”, Operacja ,,Iracka Wolność”, Materiały z konferencji naukowej, AON, Warszawa 2003.
Herman M., Potęga wywiadu, Bellona, Warszawa 2002.
Hughes-Wilson J., Największe błędy wywiadów świata, Bellona, Warszawa 2002.
Jakubczak R., Osłona strategiczna, [w:] Bezpieczeństwo narodowe Polski w XXI wieku, red. R. Jakubczak, J. Flis, Warszawa, Bellona 2006.
Kahn D., Szpiedzy Hitlera. Niemiecki wywiad wojskowy w czasie II wojny światowej, Magnum, Warszawa 2004.
Kitler W., Ochrona porządku konstytucyjnego [w:] Bezpieczeństwo narodowe Polski w XXI wieku, red. R. Jakubczak, J. Flis, Warszawa, Bellona 2006.
Knopp G., Elita szpiegów, Bellona, Warszawa 2004.
Mackey C., Miller G., Kulisy wojny. Terroryści i szpiedzy. Podstęp i prowokacja. Tajemnice przesłuchań, Świat Książki, Warszawa 2006.
Nowacki G., Organizacja i prowadzenie działań psychologicznych w wybranych państwach, Adam Marszałek, Toruń 2004.
Pepłoński A., Wywiad a dyplomacja II Rzeczypospolitej, Adam Marszałek, Toruń 2004.
Piekałkiewicz J., Dzieje szpiegostwa, Czytelnik, Warszawa 1999.
Piotrowski P., Wojskowa Służba Wewnętrzna 1957-1989, OBEP IPN, Wrocław 2004.
Podolski A., Europejska współpraca wywiadowcza – brakujące ogniwo europejskiej polityki zagranicznej i bezpieczeństwa?, Raporty i analizy 2004, nr 04, Centrum Stosunków Międzynarodowych, Warszawa 2004.
Suworow W., Akwarium, Adamski i Bieliński, Warszawa 1995.
Suworow W., GRU. Radziecki wywiad wojskowy, Wyd. Adamski i Bieliński, Warszawa 2002.
Wojna szpiegów 1939-1945, red. Z. Foniok, Amber, Warszawa 2001.
Zalewski S., Funkcja informacyjna służb specjalnych w systemie bezpieczeństwa RP, AON, Warszawa 2005.
Zalewski S., Służby specjalne w państwie demokratycznym, AON, Warszawa 2005.
Dokumenty doktrynalne:
Instrukcja operacyjna Zarządu II SG, Zarząd II Sztbu Generalnego LWP, Warszawa 1976 r.
Pomógł: 1 raz Wiek: 25 Dołączył: 08 Lut 2009 Posty: 336 Skąd: Polska
Wysłany: 23-09-2009, 18:41
Wielki dzięki Chorąży ze swojej strony wrzuce swoje tytułu na powyższy temat- wiele tytułów sie dubluje to je odrzucę.
Prośba do wszytkich forumowiczów interesujących sie wyżej wymieniną tematyką wrzucajcie swoje - dzieki temu zawsze człowiek odkryje brakujące tytułu.
_________________ Dulce et decorum est pro patria mori
Dominczak H. , Organy bezpieczeństwa PRL 1944-1990 , wyd. Bellona 1997
Krzak A. , Kontrwywiad wojskowy II Rzeczpospolitej przeciwko radzieckim służbom specjalnym , wyd. Adam Marszałek 2007
Kołakowski A. [red] Pepłoński A. , Polski wywiad wojskowy 1918-1945 , wyd Adam Marszałek 2006
Kołakowski P. , NKWD i GRU na ziemiach polskich 1939-1945, wyd. Bellona 2002
Pepłoński A. , Kontrwywiad II RP , wyd. Bellona 2002
Pepłoński A. , Wywiad polski na ZSRR 1921-1939 , wyd. Gryf 1996
Pepłoński A. , Wywiad w wojnie polsko-bolszewickiej 1919-1920 , wyd. Bellona 2005
Pomógł: 9 razy Dołączył: 21 Gru 2004 Posty: 250 Skąd: Południe
Wysłany: 24-09-2009, 09:49
To jeszcze ja dorzucę dwa tytuły.
Christopher Andrew, Mitrokhin Vasili; Archiwum Mitrochina I, wydawnictwo: Rebis
Christopher Andrew, Wasilij Mitrochin; Archiwum Mitrochina II, wydawnictwo: Rebis
Pomógł: 12 razy Wiek: 33 Dołączył: 02 Mar 2008 Posty: 1026 Skąd: Prusy Wschodnie
Wysłany: 27-09-2009, 20:01
Kropp P., Sekrety wywiadu francuskiego, Bellona i Rytm, Warszawa 1999.
Mossad
Thomas G., Szpiedzy Gideona, Magnum, Warszawa 2004.
Hoy C., Ostrovsky V, Wyznania szpiega. Z tajemnic izraelskiego wywiadu, Polus, Warszawa 1991.
Ostrovsky V., Drugie oblicze zdrady, Da Campo, Warszawa 1998. (kontynuacja Wyznań szpiega)
Kontrwywiad
Wright P., Łowca szpiegów, Officyna, Warszawa 1991 (klasyka)
Ćwiek H., Przeciw Abwehrze, Bellona, Warszawa 2001.
West N. , MI-5, Bellona, Warszawa 1999.
Wysłany: 25-08-2010, 23:53
Ja również dodam:
Marian Zacharski "Rosyjska ruletka"
Udo Ulfkotte "Pod osłoną mroku: wielkie wywiady bez tajemnic"
E. Volkman "Największe operacje szpiegowskie XX wieku"
Larry J. Kolb "Byłem szpiegiem"
No i oczywiście
Jan Larecki "Wielki leksykon służb specjalnych świata"
_________________ "Jest tylko jedna rzecz w życiu ludzi, narodów i państw, która jest bezcenna: tą rzeczą jest honor."
Józef Beck
Kolb to straszna porcja grafomanii i niestety także mitomanii.
Z lepszych pozycji o CIA:
D.Clarridge, D Diehl "Po prostu szpieg" Warszawa 2000,
M.Bearden, J.Risen "KGB kontra CIA" Warszawa 2008,
9/11 Commision Report
Wywiad PRL :
Z.Siemiątkowski "Wywiad a władza. Wywiad cywilny w systemie sprawowania władzy politycznej PRL" Warszawa 2009
Pozdr
Robal2pl
_________________ "Na świecie jest bardzo dużo różnej broni i bardzo mało tolerancji i to jest powód dla którego cała ta broń jest potrzebna" S.Bidziński
Ja również dodam:
Świetna pozycja jako przykład dezinformacji.
Ja polecam Volkoff
Jego książki są genialne.
Poza tym , żeby coś rozumieć z tej gry trzeba mieć wiedzę z zarządzania, psychologii logiki , fizyki matematyki i historii .
Sto razy lepszym analitykiem w II RP był Studnicki któremu aresztowano w 1939 roku jego książkę niz II Oddz. w 1939 roku
Lepsza orientacje mieli pracownicy Banku Polskiego, którzy już w czerwcu zaczęli ewakuować złoto, niż cały Sztab Generalny.
S. Cenckiewicz "Długie ramię Moskwy. Wywiad wojskowy Polski Ludowej 1943 - 1991".
P.S - dla porządku proponuje tutaj umieszczać tylko tytuły, ewentualnie krótką opinię, dyskusje o poszczególnych pozycjach proponuje prowadzić w oddzielnych wątkach.
_________________ "Na świecie jest bardzo dużo różnej broni i bardzo mało tolerancji i to jest powód dla którego cała ta broń jest potrzebna" S.Bidziński
Ja również dodam:
Świetna pozycja jako przykład dezinformacji.
A mógłbyś doprecyzować co Cię przekonało, że to co napisał Zacharski jest dezinformacją? jestem ciekaw, bo na mnie ta książka zrobiła ogromne wrażenie i odebrałem ją jako barrrrrrdzo autentyczną.
Wysłany: 12-12-2011, 20:47 faktycznie. mogłem się zorientować, że moje pytanie
nie ma sensu. Mea culpa. No ale to nie zmienia faktu, że książka Zacharskiego jest bardzo przekonywująca. I dlatego zwracam się z prośbą, czy ktokolwiek inny opisał sprawę Olina? Widział ktoś "białą księgę" tej sprawy?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum