Egipski policjant w drastyczny sposób próbuje rozprawić się z demonstrantami. Z dużą precyzją strzela im w oczy gumowymi kulami. Mężczyzna cieszy się złą sławą i przydomkiem "Łowca oczu". Demonstranci twierdzą, że udało się na podstawie zdjęć i filmików zidentyfikować funkcjonariusza. Prokuratura zapowiedziała, że policjant został już wezwany na przesłuchanie.
- Jesteśmy bardzo zajęci i przeciążeni sprawami w związku z ostatnimi wydarzeniami, ale zajmiemy się tym niedługo - stwierdził Adel Saeed, rzecznik egipskiego prokuratora generalnego.
Snajper poluje na oczy?
Demonstranci twierdzą, że wykonali już sporą część pracy za śledczych. Zidentyfikowali sprawcę jako porucznika policji Mahmouda Sobhi El Shinawiego. Protestujący mają mieć znaczną ilość nagrań i zdjęć, dokumentujących jego brutalne postępowanie. Policjant ma z premedytacją strzelać broni gładkolufowej w oczy protestujących. Trafienie gumową kulą kończy się niemal za każdym razem utratą oka.
W rozmowie z CNN rzecznik egipskiego MSW przyznał, że El Shinawi jest "świetnie wyszkolonym snajperem". Przez ostatnie dni miał operować na ulicy obok siedziby ministerstwa, gdzie toczą się najbardziej zaciekłe walki. Wiadomo o co najmniej pięciu osobach postrzelonych w oczy. To dane oficjalne. Rannych zostało jednak ponad trzy tysiące, nie wiadomo czy inne też padły ofiarą "Łowcy oczu".
Demonstranci rozwiesili plakaty z podobizną El Shinawiego po całym palcu Tahrir. Kolportowane są też ulotki, a na ścianach malowane graffiti z jego podobizną. Demonstranci mają oferować 5000 funtów egipskich, czyli około 800 dolarów, za informacje, które doprowadzą do policjanta.
jedną z ofiar "Łowcy oczu" ma być Ahmed Harrara. Jego historia jest wyjątkowa, ponieważ mężczyzna stracił pierwsze oko podczas rewolty przeciw Hosniemu Mubarakowi w styczniu. Pomimo tego po raz drugi przyłączył się do demonstracji w sobotę. - Przyszedłem na plac około godziny trzeciej w nocy i dołączyłem do innych na linii frontu ulicznej bitwy. Niedługo później zostałem trafiony w oko gumową kulą, wystrzeloną z 7-10 metrów - mówi Harrara.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum