Jak oceniasz zmiany w stosunku do VBS2 Lite 1.30?
Czy AI zostało choć trochę poprawione? Co z penetracją materiałów przez pociski -- da się przestrzelić ścianę?
Wysłany: 12-08-2011, 12:04
Kangur napisał/a:
Ściany to już dawno można było przestrzelić
Posiadam aktualnie VBS2 US Army Lite 1.3 i robiłem trochę testów penetracyjnych na defaultowych mapach treningowych. Nie wyglądało to tak różowo jak piszesz. Nawet szyby w budynkach nie posiadały właściwości penetracyjnych, tj. jeden pocisk kalibru 5.56 najpierw przebijał szybę nie robiąc szkody osobie stojącej tuż za nią, dopiero drugi pocisk dosięgał ofiary (już poprzez wybitą szybę).
Testowałem też różne właściwości penetracyjne ścian (drewno, sklejka, pustak) i niestety to nie działało.
Czy potrzeba w jakiś specjalny sposób w edytorze stworzyć takie właściwości penetracyjne? oraz czy istnieje sposób na wydłużenie widoczności dziur po pociskach. Z defaultu praktycznie od razu znikają co nie jest zbyt realistyczne...
Interesuje mnie taki efekt penetracji jaki osiągnięto w modzie do UT99 (Infiltration). Jak do tej pory nie widziałem tego nigdzie indziej (nawet w VBS2).
Wysłany: 12-08-2011, 15:14
Kangur napisał/a:
Cytat:
Posiadam aktualnie VBS2 US Army Lite 1.3
Czyli co, słowem kluczem jest tu "lite"? Z tego co mi wiadomo US Army Lite to pełna wersja VBS2, jedynie pozbawiona AAR i 3D real time editor. Jeśli się mylę, to proszę mnie wyprowadzić z błędu.
W której wersji zostały wprowadzone zaawansowane możliwości penetracyjne oraz w jaki sposób one dokładnie funkcjonują? Można zobaczyć jakiś film na youtube na ten temat?
Tak szczerze to znam większość z tych filmów i nie widziałem tam tego o czym piszesz. Penetracja materiałow występuje także w Arma 2, ale polega to na tym, że przebicie następuje owszem, ale bez widocznych efektów w postaci dziur po pociskach. Strzelanie w róg budynków także w większości nie daje żadnych rezultatów. Czy o takiej "penetracji" piszesz?
Jako, że jest to dla mnie jedna z kluczowych spraw, może mógłbyś wrzucić jakiś krótki film z pokazaniem jak to wygląda w pełnej wersji VBS2 VTK?
[ Dodano: 15-08-2011, 15:51 ]
Zrobiłem dwa filmy ukazujące jak to wygląda w VBS2 US Army Lite 1.30. Z moich rozmów bezpośrednio z przedstawicielami BIS z Australii, penetracja materiałów nie uległa zmianie pomiędzy wersjami 1.30 i 1.50.
Jeśli to ma być poważna symulacja militarna to poniższe filmy dowodzą jak wiele jej jeszcze brakuje to bycia poważnym
Jeśli twierdzisz, że pełna wersja VBS2 VTK zachowuje się zupełnie inaczej, to proszę przedstaw na to tezę w postaci nagranego filmu (zajmuje to dosłownie minutę -- najpiej użyć darmowego programu Fraps na przykład). Rozważam zakup pełnego VBS2, ale jeśli mam zapłacić 500 euro za coś takiego jak powyżej na filmach, to ja dziękuję za taką "symulację".
To co czyni VBS wyjątkowym OBECNIE to fakt, że jest już wykorzystywany przez armie i instytucje. Te zaś wywierają nacisk na developerów, aby rozwijali środowisko w kierunku realizmu. Dla BIA to podstawa istnienia, nie wątpię więc, że kładą nacisk na udoskonalenie systemu kolizji (co widać choćby po tym, że dodali obsługę fizyki silnikiem PhysX. Problem tkwi chyba wciąż w systemie wykrywania kolizji, jego płynności działania.
Co do testów przebijalności w 1.50. Włączyłem teren Prison służący do demonstracji 'niszczalności' środowiska i prowadziłem ogień z różnorodnej broni. Zdażało się, że strzał przez szybę powalał delikwenta gdy trafienie było bezpośrednio w głowę z amunicji 7.62. Czasem jednak delikwent przeżywał. Co znaczy, że albo szyba działa jak skuteczna blokada energii pocisku, albo zmienia tor lotu. Na szybko trudno to określić jednoznacznie. Za to drewniane drzwi są nieprzebijalne, chyba, że zostaną doszczętnie zniszczone.
Wysłany: 03-11-2011, 21:55
Grey, czyli potwierdza się to co ja piszę i powiedzieli mi ludzie z BIS, że penetracja materiałów nie zmieniła się zbytnio pomiędzy 1.30 a 1.50. 1.50 ma model kolizyjny z Arma 2 jak widzę, a ten pozostawia *dużo* do życzenia...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum