Nie, kręcą się w kółko, dlatego teraz podnieśliśmy cenę o 2 miliony euro.
Każde AI się może kiedyś zaciąć - w PRODUS SA odpalane już były scenariusze powyżej 2500 postaci i wszystko działa poprawnie.
Inna kwestia to pisanie samego skryptu - to co działa w ARMA nie będzie działać w VBS2 - to dwa rożne światy i firmy. AI trzeba się poprawnie posługiwać proporcje są raczej 10 AI do 90 kursantów a nie 1 kursant i 99 AI.
Skontaktuj się z oficerem, na którego Ci przekazałem namiary - zobaczysz na jakim poziomie są już prace prowadzone w Polsce nad AI.
Wysłany: 16-08-2011, 11:55
Kangur napisał/a:
Nie, kręcą się w kółko, dlatego teraz podnieśliśmy cenę o 2 miliony euro.
Każde AI się może kiedyś zaciąć.
Obawiam się, że to nie jest kwestia "zacięcia się" algorytmów, gdyż takie zachowanie jest w 100% powtarzalne. To jest kwestia po prostu bardzo słabego AI, które pochodzi bezpośrednio z kodu Army 1.
Seria Operation Flashpoint nigdy nie cechowała się jakimś ciekawym zachowaniem AI (w porównaniu na przykład z pierwszymi odsłonami Rainbow Six). Z drugiej strony otwartość map serii Arma w porównaniu z zamkniętymi mapami CQB R6 powoduje, że pisanie kodu AI nie jest tam sprawą trywialną. Nie wiem czy Xaitment rozwiąże sprawę choć w małym stopniu, podobnie jak microAI nie rozwiązało sprawy AI w Armie 2.
Z komercyjnych rozwiązań najbardziej ciekawa wydaje mi się teraz platforma Autodesk Kynapse, świetnie pasuje do pozycji FPS.
Kangur napisał/a:
Skontaktuj się z oficerem, na którego Ci przekazałem namiary - zobaczysz na jakim poziomie są już prace prowadzone w Polsce nad AI.
Tak, z Panem Jarosławem już jestem umówiony na spotkanie w Warszawie. FSM Editor i VBS2Fusion dają rzeczywiście dość ciekawe pole manewru w kwestii programowania AI.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum