„Najtrudniejsze w nocnym lataniu jest wypatrzenie zagrożenia. Bo tu widzimy tylko szarość i zieleń ”, opisują strzelcy pokładowi samodzielnej grupy powietrzno-szturmowej Polskiego Kontyngentu Wojskowego w Afganistanie.
Od 5 do 9 maja dzienny i nocny trening ogniowy z pokładów śmigłowców Mi-17 oraz Mi-24 realizowała sekcja strzelców pokładowych samodzielnej grupy powietrzno-szturmowej Polskiego Kontyngentu Wojskowego w Afganistanie. Zgodnie z przepisami raz w roku strzelcy muszą przejść praktyczne szkolenie ogniowe.
Po odprawie do śmigłowców udały się ich załogi oraz przewidziani do szkolenia strzelcy. Każda z maszyn wielokrotnie nalatywała nad cel, którym był wyznaczony punkt w niezamieszkałej części dystryktu Ghazni. „Najpierw wykonywaliśmy rozpoznanie celu, aby ćwiczący mogli przygotować się do realizacji zadania. Następnie, podczas drugiego kręgu, strzelcy atakowali wyznaczone punkty”, wyjaśniał kapitan pilot Sławomir Janisz, zastępca dowódcy eskadry w samodzielnej grupie powietrzno-szturmowej, dowódca załogi na śmigłowcu Mi-17.
strzel_poklad2Podczas treningu ogniowego swoje umiejętności sprawdzili zarówno strzelcy latający na śmigłowcach Mi-17, jak i na uderzeniowych Mi-24. Strzelanie z tych drugich to nieco trudniejsza sztuka. „Na Mi-17 strzelec umiejscowiony jest w dużych drzwiach bocznych, dzięki czemu ma większe pole obserwacji i jednocześnie lepszą możliwość manewru samą bronią”, wyjaśnia major pilot Witold Wilk, dowódca klucza Mi-24. „Dodatkowym utrudnieniem jest fakt, że Mi-24 ma większą prędkość niż Mi-17”, dodaje major Wilk. Ale nawet w Mi-17 widać, jak niewiele czasu na wykonanie zadania mają strzelcy. Odszukanie celu i jego obserwacja, ułożenie palca na spuście, seria pocisków przecinająca powietrze, do rękawa zbierającego wpadają dziesiątki łusek, a karabin wypluwa pustą taśmę amunicyjną – wszystko to trwa tylko kilka sekund. Po chwili następny strzelec przygotowuje się do zadania.
strzel_poklad3„Strzelanie burtowe jest jednym z najtrudniejszych”, przyznaje starszy chorąży Wojciech Kasprzak, dowódca zespołu strzelców pokładowych samodzielnej grupy powietrzno-szturmowej IX zmiany PKW Afganistan. „Głównie dlatego, że statek powietrzny, na którego pokładzie znajduje się strzelec, jest w ruchu. Dodatkowe utrudnienie stanowi fakt, że nie strzelamy na wprost tylko na bok, czyli trzeba brać poprawkę na kąty strzelania”, tłumaczy. Jak mówi, najbardziej wymagającym elementem jego pracy jest strzelanie nocne z użyciem gogli noktowizyjnych. „Strzelec zgrywa gogle na celu, nie widzi broni na pokładzie. Dlatego takie czynności jak przeładowanie broni czy usunięcie zacięcia trzeba mieć wytrenowane do perfekcji, robić to intuicyjnie”, podkreśla Wojciech Kasprzak.
strzel_poklad4Sekcja strzelców pokładowych samodzielnej grupy powietrzno-szturmowej liczy kilkunastu żołnierzy. Pochodzą z różnych jednostek lotniczych Wojsk Lądowych – 49 Pułku Śmigłowców Bojowych z Pruszcza Gdańskiego, 56 Pułku Śmigłowców Bojowych z Inowrocławia, ale przede wszystkim z jednostek 25 Brygady Kawalerii Powietrznej – Nowego Glinnika, Leźnicy Wielkiej i Tomaszowa Mazowieckiego. Ich zadaniem jest ochrona śmigłowca przed wszelkimi zagrożeniami, na przykład ostrzałem przeciwnika. Obecność strzelców na pokładzie jest najbardziej potrzebna, kiedy śmigłowce podczas prowadzonych operacji lądują w przygodnym terenie, gdzie desantują żołnierzy. To właśnie w tym momencie zachodzi największe niebezpieczeństwo kontaktu ogniowego z przeciwnikiem. Wówczas od wyszkolenia, właściwiej oceny sytuacji i czasu reakcji strzelców pokładowych zależy zdrowie i życie załogi i innych osób znajdujących się na pokładzie.
strzel_poklad5Przygotowanie strzelca zajmuje około roku. Kandydat musi odbyć szkolenia dzienne i nocne oraz pomyślnie przejść badania lotniczo-lekarskie. Ponadto, warunkiem do strzelania w nocy jest ukończenie kursu z widzenia nocnego w Wojskowym Instytucie Medycyny Lotniczej (WIML) w Warszawie. Podczas kursu kandydaci uczestniczą w zajęciach prowadzonych przez lekarzy specjalistów WIML. Dowiadują się między innymi jak właściwie oceniać odległość do obserwowanych przedmiotów, ale również jaka żywność wpływa na pogorszenie widzenia. Realizowane są również zajęcia praktyczne w specjalnie przygotowanej ciemni. „Na przygotowanych modelach, na przykład miasta, z użyciem gogli trenujemy między innymi patrzenie z różnych kątów czy z rożnym oświetleniem”, opisuje starszy chorąży Kasprzak. Kurs w instytucie kończy się egzaminem. Strzelcy przyznają, że szkolenie w WIML jest niezwykle istotne, gdyż w Afganistanie loty nocne prowadzone są bardzo często. „Najtrudniejsze w nocnym lataniu to wypatrzenie zagrożenia. Bo tu widzimy tylko szarość i zieleń ”, opisują strzelcy.
W kraju jedyną jednostką lotniczą Wojsk Lądowych posiadającą etatowych strzelców pokładowych jest 56 Kujawski Pułk Śmigłowców Bojowych z Inowrocławia. Na tamtejszych śmigłowcach typu Mi-2 URP, Mi-2 URPG i Mi-2 URN strzelcy latają na etatach operatorów przeciwpancernych pocisków kierowanych (ppk) i strzelców pokładowych. To właśnie w Inowrocławiu służy starszy chorąży Wojciech Kasprzak, dowódca zespołu strzelców pokładowych samodzielnej grupy powietrzno-szturmowej IX zmiany PKW Afganistan.
Dzięki przeprowadzonemu treningowi strzeleckiemu wszyscy strzelcy pokładowi samodzielnej grupy powietrzno-szturmowej mają aktualne uprawnienia do wykonywania swoich obowiązków w powietrzu.
Mamy na forum kogoś kto wie czy jest taka specjalność wojskowa jak szczelec pokładowy śmigłowca? Tudzież etaty w jednostkach jakieś? Kiedyś jako strzelcy latali starzy chorążowie. Poważne pytanie bo sam kiedyś o tym myślałem, ale jakoś nikt nigdzie mi nie umiał odpowiedzieć na pytanie co zrobić żeby zostać "door gunnerem". Jakieś wskazówki poza numerami telefonów do PŚB/BKPow? (tam są wolne etaty - kucharzy)
Nic dziwnego - przecież na defiladzie jak helikoptery przelatują, ewentualnie jak stoją w hangarze to strzelca w ogóle nie widać, po co komu taka specjalność.
_________________ Co się tu dzieje, na Litość BOSKĄ!
Wiek: 34 Dołączył: 12 Maj 2011 Posty: 60 Skąd: z nieba,z piekła
Wysłany: 15-05-2011, 13:09
juz wyjasniam
w 25 BKPow nie ma takich etatów jak strzelec pokladowy, są takowe w 56 i 49 pśb
generalnie strzelcy są szkoleni na potrzeby misji zagranicznych
chociaż większość techników pokładowych śmigłowców posiada takie uprawnienia
byłem dowódcą plutonu strzelców pokładowych w afganistanie, amerykanie nazywają to "board gunner" (board -pokład, gunner - strzelec)
szkolenie strzelca pokładowego po krótce to:
1. szkolenie teoretyczne
2. strzelanie naziemne na strzelnicy (dzień ,noc)
3. strzelanie ślepą amunicją ze śmigłowca w dzień
4. strzelanie ostrą amunicją ze śmigłowca w dzień
5. strzelanie ostrą amunicją ze śmigłowca w nocy(noktowizja)
żeby zostać strzelcem pokładowym na misji musisz przejść badania na WIML tak jak dla pilotów , także zdrówko na 100
jest druga droga , żeby zrobić uprawnienia strzelca pokładowego- musisz załapać się na kurs podstawowy skoczka spadochronowego w OSAS "Ośrodek Szkolenia Aeromobilno Spadochronowego" w Leźnicy Wielkiej (25BKPow) i tam w ramach tego kursu chłopaki też robią uprawnienie jako "board gunner"
generalnie polecam super sprawa
Się podepnę z ciekawości - etaty w 49/56 pułkach - jakie to są stopnie i skąd przychodzą ludzie? Z personelu technicznego ?
_________________ "Na świecie jest bardzo dużo różnej broni i bardzo mało tolerancji i to jest powód dla którego cała ta broń jest potrzebna" S.Bidziński
Tu chodzi o operatorów uzbrojenia na mi-2 w pułkach lotniczych WL. I tylko tam są takie etaty. Opis tego szkolenia do jeden wielki pic na wodę. Były tylko 2 strzelana szkolne z km PK i jedno burtowe ze ślepaków. Prawdziwe szkolenie zaczęło się dopiero w Afganistanie. Na wimlu robisz badania kandydackie na strzelca pokładowego (członka załogi statku powietrznego) połączone razem z badaniami do służby w ramach PKW. A jeśli nie jesteś w kraju na etacie latającym to nalot misyjny nie wlicza się do nalotu życiowego.
Pozdrawiam
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum