Ciekawy był za to artykuł, bo zwracał uwagę na jedną rzecz - inicjatywa musi być po stronie zatrzymującego i powinien ją wykorzystać tak, aby zminimalizować ryzyko i prowadzić sprawę w wygodny dla siebie sposób, to on wydaje polecenia i jest tu reżyserem.
Pelna dominacja wnetrza pojazdu. Niekoniecznie trzeba od razu wyciagac.Pelna kontrola sytuacji. Wywarcie presji psychicznej na osobach zatrzymywanych w sytuacji HRA.
_________________ "W walce na miecze największą sztuką Samuraja jest wiedzieć, kiedy nie dobywać miecza." - Musashi Miyamoto specnazlodz.pl
Pomógł: 35 razy Dołączył: 20 Lip 2006 Posty: 2017 Skąd: Polska
Wysłany: 04-01-2008, 14:09
Co do drugiego filmu ?
Oni nie mają broni ? Dlaczego nikt nie strzelił ? staranował policjanta. Ba nie jednego. Trzeba było walić.
Zdesperowanego kierowcy nie sposób jest łatwo zatrzymać. Ignoruje wszystko i wszystkich. Wiem osobiście bo ostatnio miałem okazje gonić.
tak mi się wydaje że na tym filmiku gdzie taranują motocykliste to jest UK, więc jest szansa że milicja nie ma broni krótkiej, dlatego batonami starają się wywalić szybe...
wnioski są dwa:
- w oplu astra nie da się przebić przez zatarowany tunel - potrzeba S600 albo coś cięższego
- na służbie zawsze trzeba mieć klamkę - chociażby lewą, potem się dorobi kwity pod to jak było.
Coz BA z tymi angolami ich bronia jest jakos dziwnie. Jedni maja inni policjanci nie. Wiem ze po londynskich atakach terrorystycznych zwiekszono ilosc policjantow wyposazonych BP.
Wlasnie w przypadku zatrzyman pojazdow sytuacja moze zmieniac sie bardzo dynamicznie, nie chodzi tylko o zachowanie sprawcy ale takze sytuacje na drodze (jest wiele czynnikow nie zaleznych od interwenujacych i od sprawcy ale od osob trzecich).
Dla mnie fachowcami w tej dziedzinie byli kiedys członkowie nie istniejacych juz grup przeznaczonych d/w z przestepczoscia samochodowa na terenie wawy i okolic gepard i moskit. Z tego co pamietam zatrzymywali bardzo duzo pojazdow z goscmi ktorzy zazwyczaj probowali uciekac (zlodzieje samochodow). Mailem okazje kiedys rozmawiac z z chlopakami z tych grup naprawde specjalisci w tej robocie.
Z tego co wiem, to od jakiegoś czasu wszystkie patrole Policji Metropolitalnej w Londynie (Scotland Yard) są uzbrojnone. W innych policjach brytyjskich jest jeszcze po staremu - standard to pałka + gaz + kajdanki a broń mają tylko patrole interwencyjne w których są dodatkowo przeszkoleni w użyciu broni policjanci. Z tym że w razie nagłej potrzeby broń może być wydana także innym "zwykłym" policjantom.
OT : ciekawia jest w Irlandii podobno. Prewencja broni nie nosi, ale kryminalni owszem...
Pozdr
Robal2pl
_________________ "Na świecie jest bardzo dużo różnej broni i bardzo mało tolerancji i to jest powód dla którego cała ta broń jest potrzebna" S.Bidziński
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum