Oczywiście że nie jest to konkretna jednostka tylko nazwa zespołów taktycznych w całych stanach, zorlokowanych w powiedzmy lekko wiekszych miastach i wiekszych metropoliach. Miałem okazje i Powiedzmy przyjemność kiedyś współpracować.
No i dobrze. Czyli wiesz, że Twoja wypowiedź "zmień zainteresowania ekipą bo tamci muszą sie jeszcze duuuużo uczyć" była co najmniej dziwna. Pokazałeś filmik jakiegoś SWATu Pipidówy Górnej, a są SWATy od których nasze SPAPy mogłyby się dużo nauczyć.
_________________ The 2 loudest sounds in the world: A click when you expect a bang, and a bang when you expect a click.
Pomógł: 3 razy Wiek: 32 Dołączył: 09 Mar 2008 Posty: 321 Skąd: Jelenia Góra
Wysłany: 16-10-2009, 17:24
bugiat, BA napisał bardzo dobrą rzecz, ale widzę że jej chyba nie zrozumiałeś jak należy.
mam do Ciebie pytanie, podaj mi przypadek użycia broni który zezwala na strzelanie do pojazdu...
Wysłany: 16-10-2009, 18:36
czyli strzelanie w pojazd nazwiesz czynnościami przed użyciem broni??...
ps. nie odbieraj to jako atak na siebie, jesteśmy po tej samej stronie. po prostu przepisy są zjebane na maxa, o to mi chodzi
Nie odbieram, ale nie określił bym tego czynnościami przed użyciem broni. Niestety czsami trzeba sobie coś lekko podciągnąć żeby nie dać się wyprzedzić o dwa kroki, bo jeden to oni juz maja ekstra.
Wysłany: 16-10-2009, 19:43
schodzimy z tematu...
jedna sprawa jak zatrzymania pojazdu bedzie dokonywac spap/gr inna gdy bedzie to patrol RD, RPI czy KR.
mi poza WALThkiem do zatrzymania pojazdu może "posłużyć" jedynie latarka którą będę oślepiać kierowce oraz multitool, motorola i baton którymi będę rzucać mając nadzieję że kierowca sie zdekoncentruje i pierdyknie w jakaś przeszkodę. poazdu nie użyje bo moje ubezpieczenie firmowe pokryje co najwyżej wymiane zderzaka i lamp. ( to tak z przymrużeniem oka oczywiście.)
Wysłany: 16-10-2009, 19:57
bugiat napisał/a:
Sprawa zamyka sie w oprqcowaniu skutecznej metody zatrzymania pojazdu, który albo juz ucieka albo zacznie jak tylko bedzie próba zatrzymania. O co Ci biega z tym kierowca, pojazd. To Ty myslisz ze co pojazd wazniejszy od kierowcy i sam sperd....li? I ja cos podsłuchałem SWAT.
Jeszcze raz spróbuje bo widzę że nie dociera. Na początku tematu szukałeś sposobu zatrzymania uciekajacego pojazdu. Nastepnie zacząłeś planować zasadzkę na kierowcę pojazdu który robi zakupy na stacji benzynowej. Nie wyobrazam sobie sytuacji w której uciekajacy pojazd nagle zatrzymuje sie na cpn-ie czy gdziekolwiek indziej. Jedno zatrzymanie nie ma nic wspólnego z drugim, pod względem taktycznym. Więc jak coś tam sobie rozkminiasz to trzymaj się tematu. Proste
Wątek jednostek S.W.A.T. pozostawię bez komentarza
Laos napisał/a:
Ale niektórzy policjanci boją sie używać broni w takiej sytuacji.
Niektórzy tylko czekają na taką okazję
cahir79 napisał/a:
mam do Ciebie pytanie, podaj mi przypadek użycia broni który zezwala na strzelanie do pojazdu...
To ja mam do Ciebie pytanie, podaj mi przypadek użycia broni który zezwala na strzelanie z pików w zawiasy drzwi.
_________________ May God have mercy upon my enemies, because I WON'T
Pomógł: 33 razy Dołączył: 20 Lip 2006 Posty: 2010 Skąd: Polska
Wysłany: 16-10-2009, 20:07
ze.NON napisał/a:
Z punktu widzenia przepisów o użyciu broni np. w Policji strzał w opony nie jest użyciem broni.
Nazwano to posłużeniem się bronią palną.
Tak a gdzie to tak nazwano ? chyba u Was. podaj mi źródło tego ? może myślisz o terminie wykorzystania broni do innych celów tak ? Ale przepisy jasno określają co to za cele i nie jest nimi strzelanie w opony.
Do pojazdu można strzelać tylko i wyłącznie w przypadkach zagrożenia życia. Realnych. I tak to jest rozpatrywane. życzę powodzenia wszystkim którzy będą strzelać od tak sobie bo trwa pościg. Jasne że później piszę się że próbował rozjechać kogoś czy zepchnąć radiowóz ale to inna bajka. Mało tego np w policji są konkretne wytyczne kiedy nie można strzelać do pojazdu uciekającego a kiedy można. i np nie ma najmniejszych podstaw strzelać do samochodu który np został skradziony i ucieka lub też gdy w pojeździe jadą osoby postronne.
Nic nie szukałem, chciałem tylko prosić o sugestję w temacie. A ze się rozwinął więc szukamy tu skutecznego w 110% sposobu wyeliminowania uciekającego pojazdu wszystkimi dostępnymi sposoami.
Pomógł: 2 razy Wiek: 42 Dołączył: 06 Lis 2008 Posty: 581 Skąd: z samego dna
Wysłany: 16-10-2009, 20:34
Cytat:
Do pojazdu można strzelać tylko i wyłącznie w przypadkach zagrożenia życia. Realnych
No cóż to Twoja sugestia a nie konkretny przepis.
Jak w takim razie zakwalifikujesz strzały w opony np. ze strzelby i amunicji proszkowej w celu zatrzymania lub unieruchomienia pojazdu przeciwdziałając jego ewentualneej ucieczce.
Nadmieniam czynność bardzo częsta w niektórych jednostkach AT.
Problem, który wcześniej opisałem był przedmiotem pewnej analizy wynikającej z powstałego sporu pomiędzy grupą policjantów a Biurem Prawnym KGP, jakieś 3 lata temu. Goście wojowali z pół roku a wynikiem było przyznanie, że strzał w opony nie jest użyciem broni palnej w świetle obowiązującej definicji.
Użycie broni palnej ma miejsce w przypadku strzału w kierunku człowieka.
Taką konkluzję rozesłano po jednostkach.
Wysłany: 16-10-2009, 21:11
Cytat:
Jak w takim razie zakwalifikujesz strzały w opony np. ze strzelby i amunicji proszkowej w celu zatrzymania lub unieruchomienia pojazdu przeciwdziałając jego ewentualneej ucieczce.
Mylisz trochę pojęcia czym innym jest strzał do pojazdu stojącego w celu jak piszesz "przeciwdziałając jego ewentualnej ucieczce" a czym innym jest strzelanie w opony samochodu już uciekającego.
Wysłany: 16-10-2009, 23:14
klasyczny polski pościg. i klasyczne jego zakończenie. Doskonale widać jak kierowca olewa wycelowaną w niego broń. swoją droga plus za myślenie kierować i celować jednocześnie :D
http://www.youtube.com/wa...z8UtP3o20&hl=pl
Pomógł: 2 razy Wiek: 42 Dołączył: 06 Lis 2008 Posty: 581 Skąd: z samego dna
Wysłany: 17-10-2009, 13:41
Cytat:
Mylisz trochę pojęcia czym innym jest strzał do pojazdu stojącego w celu jak piszesz "przeciwdziałając jego ewentualnej ucieczce" a czym innym jest strzelanie w opony samochodu już uciekającego.
Nie ma różnicy czy pojazd rusza na widok biegnących policjantów czy już jedzie.
Przyznam jednak, że nasze prawo jest na tyle mało precyzyjne, że pozostawia olbrzymią lukę dla różnych interpretacji.
Wysłany: 17-10-2009, 14:07
bugiat napisał/a:
No to tak to mniej więcej wygląda. jaki był finał po dzwonie z naczepą? Poszedł dalej czy został?
No został
ze.NON napisał/a:
Przyznam jednak, że nasze prawo jest na tyle mało precyzyjne, że pozostawia olbrzymią lukę dla różnych interpretacji.
I niestety są przeważnie interpretowane na niekorzyść służb. Kiedyś ktoś myślał nad zmianą przepisów i konkretnym unormowaniem tego ale jakoś nie wyszło. poruszane były aspekty wykorzystania pojazdu do zepchnięcia uciekającego itp no ale lipa.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum