napisalem post ale go usunalem,
mam tylko pytanie, czy dyskusja tu prowadzona o zaciaganiu wiedzy taktycznej z yotube'a dotyczy jakze doskonale wyszkolonych grup ASG albo o jeszcze lepiej wyszkolonych grupach ochrannikow, czy mowimy o ludziach z branzy?
nie mówimy o wiedzy taktycznej tylko o jakiś tam mniejszych czy wiekszych jej elementach i sprawdzeniu dopasowaniu i o ewentualnym zastosowaniu do własnych rozwiazań. Od obejrzenia do zastosowania to bardzo długa droga.
Pomógł: 3 razy Wiek: 38 Dołączył: 12 Lip 2010 Posty: 200 Skąd: Warszawa
Wysłany: 08-08-2011, 13:06
Profesjonalne szkolenie taktyczne, czy strzeleckie daje możliwość zdobycia ugruntowanej wiedzy, która jest podstawą do oceny tego, z czym się stykamy na różnych późniejszych szkoleniach, czy co oglądamy w sieci.
Na filmach specnazlodz.pl na przykład widać:
1. ktoś strzela z pistoletu, po czym ma nawyk (bo nie zakładam że tak składnie wyszło mu to do filmu) wychodzić z pozycji do obsługi broni. Wskazuje na poziom szkolonego, nawet jeśli ma to być tylko jego broń główna, już nie mówiąc o tym, jak jest to niewłaściwe, jeśli mielibyśmy gościa szkolić na długiej, jako podstawowej. Jak go nauczyć procedur awaryjnych, na czas, w stresie. No comments.
2. Ktoś strzela sobie z M4 na otwartej przestrzeni, z zatrzymania, z niskiej gotowości, na koniec zaczyna się podobny motyw co na pistolecie, przy czym widać, że ten koleś nie ma pojęcia o intuicyjnej kontroli stanu broni i zaczyna się walka człowiek maszyna w jakiejś dziwnej pozycji. Instruktor ma to gdzieś, na zasadzie: "postrzelałeś sobie, frajda była, super".
3. Zasadzka na sekcję w pojeździe. Spieszenie takie, jakby ci goście byli nieśmiertelni. Czterech samobójców wychodzi na kierunek kontaktu ogniowego. Co oni tam robią? Ustawiają strefę? W czterech? Na otwartej przestrzeni? W miejscu zasadzki, czyli terenu dobrze znanego przeciwnikowi? Jeden tylko zostaje za silnikiem, pewnie żeby przeżyć i dać świadectwo prawdzie. Nawet przy założeniu użycia moździerzy, ognia od czoła(granatnik) i ustawieniu pola minowego po drugiej stronie drogi (dobrze przygotowana zasadzka) można wycofać się jak na grobli - w 90% wystarczy. Być może przeżyłby ktoś jeszcze oprócz tego jednego.
Tylko na tych trzech przykładach IMHO mogę stwierdzić, że ten materiał to chłam, jak dla mnie. Wiem, że za tym się kryje, tak jak wspomniał Gubor, obietnica właściwego szkolenia, od podstaw, ale to już poza siecią. I chwała mu za to. Dzięki temu czuję się bezpieczniej. Bo wkurzają mnie tak, jak innych, prawdziwe materiały szkoleniowe, lub raczej ich części na YT. Ale też tak, jak inni, uważam, że czasami można coś podejrzeć interesującego, również w sieci, przemyśleć dodać własne i zmodyfikować to, co się dotychczas robiło. Bo też tak jak ktoś tu wcześniej wspomniał, czy coś na dziś wystarcza, czy może zrobić to lepiej, nawet jeśli nie jest aż tak dziś konieczne, okazuje się wtedy, gdy coś się zesra.
Tylko na tych trzech przykładach IMHO mogę stwierdzić, że ten materiał to chłam, jak dla mnie. Wiem, że za tym się kryje, tak jak wspomniał Gubor, obietnica właściwego szkolenia, od podstaw, ale to już poza siecią. I chwała mu za to. Dzięki temu czuję się bezpieczniej. Bo wkurzają mnie tak, jak innych, prawdziwe materiały szkoleniowe, lub raczej ich części na YT.
Nareszcie ! sejsmo dziekuje za glos rozsadku w tej dyskusji.
Tabu napisał/a:
A jakbyś nazwał profesjonalny materiał szkoleniowy wrzucony do sieci? Czy przez fakt że znalazł się w sieci przestał być profesjonalny?
Przede wszystkim profesjonalny material szkoleniowy nie pojawi sie w sieci. Jesli doskonale sie orientujesz to powinienes wiedziec, ze wiekszosc procedur posiada klauzule poufnosci lub nawet tajnosci. I tak jak sejsmo przeprowadzil szybka analize wiadomych filmikow nie uzyskal nic. Taka jest wlasnie wartosc merytoryczna tych filmow. Sluza one do promowania lepszego lub gorszego zalezy kto i jak zmontuje filmiki, a jesli ktos wyskubie z nich troche wiedzy to chwala mu za to. Nie mowmy jednak o materiale szkoleniowym tylko dlatego, ze komus cos sie spodobalo i zaczal to stosowac.
_________________ "W walce na miecze największą sztuką Samuraja jest wiedzieć, kiedy nie dobywać miecza." - Musashi Miyamoto specnazlodz.pl
Wiek: 38 Dołączył: 06 Lis 2010 Posty: 47 Skąd: Z za bramy
Wysłany: 08-08-2011, 20:03
Gubor w sieci jest to co do niej ludzie wrzucą. Zdecydowana większość materiałów szkoleniowych pochodzi z innych krajów gdzie klauzule tajności praktycznie obejmują tylko tożsamość operatorów i misji. Jeśli ktoś nie jest w stanie zauważyć różnicy między wejściami do pomieszczeń rumuńskich antyterrorystów a wejściami Gromu, Delty, SEAL-ów, BOA ...itd. których jest pełno w sieci to chyba nie mamy o czym rozmawiać.
bugiat napisał/a:
Gubor ale sejsmo pojechał Twoje szkolenia, że są pełne błedów i niedociągnięc.
I słusznie. Nie bardzo widzę dla kogo takie szkolenia są prowadzone? Weekendowych komandosów? Jeśli taki nie taktyczny materiał celowo został umieszczony na YT to w jakim celu? Ja po jego obejrzeniu nie zdecydowałbym się na szkolenie w tej firmie.
Gubor ale sejsmo pojechał Twoje szkolenia, że są pełne błedów i niedociągnięc.
I słusznie. Nie bardzo widzę dla kogo takie szkolenia są prowadzone? Weekendowych komandosów? Jeśli taki nie taktyczny materiał celowo został umieszczony na YT to w jakim celu? Ja po jego obejrzeniu nie zdecydowałbym się na szkolenie w tej firmie.
Widze, ze kazdy rozumie czyjes slowa jak mu pasuje. Sejsmo ocenil filmiki na YT w kontekscie materialu szkoleniowego, a nie pracy jaka wykonuje firma.
Czy slyszales moze kiedys o czyms takim jak zakaz umieszczania jakiegokolwiek materialu video w sieci po zakonczonym treningu?
Nalezy to tlumaczyc? Wlasciwy material jest w "archiwum", a niekiedy wpisany "na dziennik" z nadana klauzula.
Skoro teraz wchodzimy na temat szkolen w mojej firmie pragne zwrocic uwage, ze Twoje slowa sa krzywdzace na zapas,bo o ktorych szkoleniach mowisz? Brales w jakims udzial czy Twoja wiedza pochodzi tylko z sieci?
Generalnie gdy zaczyna brakowac argumentow atakuje sie ad persona. Ty wiesz do kogo kierujesz wypowiedzi bedac wobec mnie anonimowym.
Skoro nie jestes weekendowym komandosem lecz masz zbyt malo sluzby popytaj starszych kolegow z branzy to bedziesz wiedzial kto sie obraca w kregu tych szkolen. Poza tym dzialalnosc szkoleniowa nie jest glownym kierunkiem zarobkowym firmy a bardziej realizacja pasji poszczegolnych instruktorow. My nie zajmujemy sie profesjonalnym kreceniem filmow na YT, a jedynie zlepiono kilka akcji przeprowadzonych na zywo podczas jednej z wielu powtorek jednej sekwencji taktycznej cwiczonej na rozne sposoby. Nikt tutaj pod filmik sie nie ukladal tylko staral sie robic swoje i w takiej formie mozna bylo to umiescic w sieci. Chodzi o to by wykazac prace jaka wykonuje sie na treningach, a nie poprawnosc taktyczna jednak dla laika internetowego moze to byc niezrozumiale.
Najwazniejsze jest to, ze sa ekipy w Polsce, ktore korzystaja z pewnych rozwiazan taktycznych zaproponowanych przez naszych instruktorow, ze poproszono nas kilka razy o przeprowadzenie analizy taktycznej pelnego materialu szkoleniowego gdzie uwzgledniono, niektore uwagi uwazajac je za istotne oraz wysoko ocenia sie naszych instruktorow podczas innych szkolen, w ktorych biora udzial jako kursanci.
Praca jest wyznacznikiem jakiejkolwiek dzialalnosci.
_________________ "W walce na miecze największą sztuką Samuraja jest wiedzieć, kiedy nie dobywać miecza." - Musashi Miyamoto specnazlodz.pl
Koniec "walenia konia". Nie mam zamiaru być dalej miły i pomijać DRASTYCZNE BŁĘDY SZKOLENIOWE. Kawa na ławę
Gubor .........................................
Te kropki to głos przemilczenia i gryzienia się w język dotyczący tego, co pokazujesz na swoim promocyjnym filmie, jak go nazwałeś na stronie http://specnazlodz.pl/ . Cytuję:
"W swoich specjalizacjach stale podnoszą kwalifikacje szkoląc się w kraju i zagranicą biorąc udział w skomplikowanych projektach taktycznych.
Link do filmiku promocyjnego : http://www.youtube.com/watch?v=ChkLXzOGVNA"
Widocznie Twoi instruktorzy są słabi, żeby dosadniej nie powiedzieć, skoro popełniają takie rażące błędy.
Proponuje nie pie....ić o skomplikowanych projektach taktycznych, tylko wziąć się za pracę u podstaw i "wrócić do korzeni". "ZERO", to mało powiedziane, jeżeli chodzi o poziom prezentowany na Twoim filmiku promocyjnym, jeżeli chodzi o podstawy. Nie pie..ol mi, że ubezpieczenie okrężne wokół samochodu to tajna procedura i nie możesz jej ujawnić na forum, bo to kpina. Tych kilku chłopaków na filmie po prostu działa w istnym chaosie. Jeżeli chodzi o sposób rolowania, to nie ma on nic wspólnego zarówno z taktyką jak i z elementami psychologi walki, czyli z reagowaniem człowieka na stres podczas walki. Ta ewakuacja z samochodu to po prostu chu..ia, a nie taktyka.
Nie mam zamiaru oceniać każdej sekundy tego chu...ego filmu, bo szkoda na to czasu. Powiem tylko tyle, że jeżeli miałbym wydać ileś tam kasy na szkolenie strzeleckie i moja tarcza miała by tak wyglądać jak w 2:14 tego filmu, to znaczyłoby tylko, że niczego się nie nauczyłem na Twoich szkoleniach. Takie chu..we skupienie jestem w stanie osiągnąć dając Glock'a do ręki szympansowi. Nie widać na tarczy żadnego skupienia, żadnej "grupy", więc kogo Ty szkolisz? Amatorów?. I to ma być film promocyjny? Każda taka mucha to potencjalna postrzelona postronna osoba. Jeżeli chcesz, to mogę zamieścić tarczę z wynikami z prawdziwego/realnego szkolenia ludzi na poziomie, o którym Ty nie możesz nawet marzyć. Jak bardzo chcesz, to może ktoś policzy ile "much" jest na tej tarczy i jaka strzelec, czy też grupa strzelców miała skuteczność. Chyba, że strzelali z Vulcan'a?
Sorry Gubor ale ładnie i z sensem to Ty faktycznie mówisz ale fakty tego ni chuja nie potwierdzają. Dla mnie to festyniarstwo, amatorka, chałtura i "wesołe miasteczko", z którego każdy laik wyjdzie zadowolony.
Sorry za szczerość ale skoro ćwiczysz z najlepszymi i Wasze doświadczenie ze szkoleń zaprezentowałeś na filmie, to ja tego nie kupuję
Nakręć następny film promocyjny taki, żeby nie zdradzał tego, co nie powinien (i tu Ci przyznam rację) i pokazywał to, co zachęci ludzi na poziomie
PS. Jeżeli pragniesz dalszej krytyki tego filmu promocyjnego, to jestem w stanie to zrobić
Skromność i pokora, a nie populizm. Inaczej się nie da
Całkowicie chłopa popieram. Strzekanie z M4 tez do dupy bo albo zapierd.... zeby skrócić dystans staje i strzelka albo idzie i strzela w marszu. Bo innego sensu takiego prowadzenia ognia nie rozumiem. Wymiany na krótkiej tez do bani bo ani szybkości ani powtarzalnosci ani techniki. Zacznij od prawidłowych pozycji strzeleckich tych chłopaków szkolić i przechodz dalej bo płakac sie chcer
Sadzac po wypowiedziach lepszych od Was nie ma. Szkoda, ze brakuje Waszych wypowiedzi w naprawde merytorycznych tematach tego forum, a ujawniacie sie w krytyce ludzi, ktorych nie znacie. Nie skrytykowalem nikogo z Was,a poza tym nie znam Waszych dokonan, w sluzbie jako szturmana ani dokonan szkoleniowych jako instruktorow. Nie znam Waszych filmow na YT, w ktorych wykazujecie swoje umiejetnosci, nie wiem jakie jednostki szkoliliscie ale wiem jedno, nalezy sie szacunek ciezko pracujacym ludziom.
"Latarnia jest po to, by świecić, a pies po to by na nią sikać."
Pozdrawiam
Gubor
Sadzac po wypowiedziach lepszych od Was nie ma. Szkoda, ze brakuje Waszych wypowiedzi w naprawde merytorycznych tematach tego forum, a ujawniacie sie w krytyce ludzi, ktorych nie znacie. Nie skrytykowalem nikogo z Was,a poza tym nie znam Waszych dokonan, w sluzbie jako szturmana ani dokonan szkoleniowych jako instruktorow. Nie znam Waszych filmow na YT, w ktorych wykazujecie swoje umiejetnosci, nie wiem jakie jednostki szkoliliscie ale wiem jedno, nalezy sie szacunek ciezko pracujacym ludziom.
"Latarnia jest po to, by świecić, a pies po to by na nią sikać."
Pozdrawiam
Gubor
Nikt nie chciał Ciebie tu zrugać i zmieszać z błotem. Celem była rzeczowa krytyka Twojego filmu promocyjnego i to się nam udało i chyba temu nie zaprzeczysz, skoro jesteś profesjonalnym szkoleniowcem. Jest to film, który w ogóle nie odzwierciedla Twojego poziomu proponowanych usług. Miał się on nijak do tego, w jaki sposób się wyrażałeś o profesjonalnym szkoleniu, a wręcz był zaprzeczeniem tego, co pisałeś i wyszło jak wyszło, bo jedno do drugiego nijak się imało.
Sorry za szczerość ale tak to wygląda z zewnątrz. Nie wiem jak inni ale ja nie miałem zamiaru popsuć Ci planów biznesowych, tylko wyrażenie opinii. Mnie tym filmem nie przekonasz do tego, że zajmujesz się profesjonalnym szkoleniem.
Jeżeli masz coś do mnie, to chcę Ci powiedzieć, że nie trzeba być mega instruktorem super spec jednostek, żeby skrytykować sposób ewakuacji z pojazdu przedstawiony na filmie. Wystarczy trochę logicznie pomyśleć. Film ten to HUKNIA!, którą nie powinieneś się kompromitować, a takich TAJNYCH filmów jest w pytę na YT i to jeszcze bardziej poprawnych taktycznie.
Jeżeli jesteś faktycznie dobrym instruktorem, to powinieneś być bardzo otwarty na krytykę, bo taktyka jest tylko sposobem na zrobienie czegoś przy zachowaniu podstawowych zasad popartych doświadczeniem. Taktyka ewoluuje i może sie okazać, że jutro Twoja taktyka okaże się chu.a warta, bo ktoś zginął.
Skromność i pokora.
PS. Ja też jestem otwarty na krytykę i z wielką nieokiełznana chęcią ją przyjmę do świadomości, bo na to cały czas czekam. Udowodnij mi, że masz rację, a przyznam Ci ją
Pomógł: 3 razy Wiek: 38 Dołączył: 12 Lip 2010 Posty: 200 Skąd: Warszawa
Wysłany: 09-08-2011, 02:20
Trochę się towarzystwo rozbrykało
Panowie. Gubor wraz z kolegami, ze swojej nieprzymuszonej woli robi coś, co przyczynia się po części do poprawy również naszego bezpieczeństwa. Nie oceniajmy tego na podstawie jakiegoś filmiku, pokazującego wycinek, zapewne ten początkowy, jego pracy.
Tak z innej beczki... ta dyskusja przypomina mi ...
Kilka lat temu mój dobry przyjaciel (akurat wtedy w KGP) zaproponował stworzenie międzyresortowego centrum antyterrorystycznego. Jednym z jego zadań miało być integrowanie wiedzy odnośnie taktyki działania pododdziałów specjalnych wojska i policji i strategii planowania tego typu operacji. Chodziło o efekt synergii, o wypracowanie naszej własnej szkoły możliwie najlepszych rozwiązań. Integrację procedur oraz systemu szkolenia na wszystkich poziomach "wtajemniczenia" w rzemiośle.
Zebrali się, przy jakiejś okazji, na luźnej dyskusji różni mądrzy z kilku takich jednostek MON i MSWiA. Rozmowa już po niedługim czasie zaczęła przypominać troszkę powyższą wymianę ciosów. To do dupy, tamto do bani, Ja wiem lepiej. U nas to się nie sprawdziło. Itp. itd. :-D
To jest takie nasze, polskie. Wszyscy chcemy dobrze, tylko nie zawsze umiemy to wyrazić.
Projekt w efekcie na kilka lat upadł. Teraz w odmiennej, powiedzmy cząstkowej, formie podnosi głowę w abwerze. A kolegę przesunięto na inny, niesłychanie ważny odcinek walki z przestępczością. :-)
Wiek: 38 Dołączył: 06 Lis 2010 Posty: 47 Skąd: Z za bramy
Wysłany: 09-08-2011, 09:05
Gubor napisał/a:
Generalnie gdy zaczyna brakowac argumentow atakuje sie ad persona
Mam nadzieję że żartujesz. Brniesz przez tą dyskusję z klapkami na oczach nie zauważając wielu argumentów bądź celowo na nie nie odpowiadając.
Nie oceniałem Twojej firmy i pracujących w niej instruktorów tylko to co widziałem na filmikach. Jeśli Twoim zdaniem prezentują wysoki poziom i są skierowane do służb mundurowych to życzę powodzenia.
Ja z mojej strony temat wyczerpałem. Nie zamierzam nikogo na siłę przekonywać że białe jest białe ..........
Prosze tylko przeczytac uwaznie i do konca - wiem, ze jest dlugi tekst .
Przemyslalem sobie temat i zrobie wyjatek i cos wytlumacze, Wyjasnie geneze powstania tego filmiku i jakie mielismy zalozenie gdy go umieszczalismy na YT.
Przede wszystkim zaczne od tego, ze nikt u nas nie zajmuje sie obrobka materialow video. Zrobilem ten teledysk sam w pocie czola sklejajac ujecia z telefonow, aparatow fotograficznych i mialem go serdecznie dosc, i cieszmy sie,ze wogole powstal. Poza tym poznaliscie moje stanowisko w kwestii YT.
Nie zaglebiajac sie w hronologie ujec powiem w skrocie.Generalnie podczas zadnego szkolenia nie przywiazywalem wagi do gromadzenia materialu aby go umieszczac w necie. W wiekszosci taki material sluzy nam do analiz i ma charakter roboczy, bledy popelniane przez cwiczacych sa omawiane po elemencie praktycznym. Tak wiec sam w sobie nie moze byc doskonaly. Kolejna sprawa to szkolenie zwiazane z wyjsciem z zasadzki. Chlopaki zapierdalali jak male motorki i w filmiku znalazlo sie jedno ujecie ze szkolenia na poczatku, ktore fartem zostalo nakrecone aparatem fotograficznym - i to cala historia tego ujecia. Posiadam kilkugodzinne materialy video wraz z poteznymi opracowaniami na papierze mojego i kolegow autorstwa, prezentacje multimedialne ale to nigdy nie znajdzie sie w necie gdyz nie tylko, ze pewne tematy sa poufne ale glownie dlatego, ze dana ekipa sobie tego nie zyczy.
Watek strzelania. Bylo strzelanie dla ekipy. Myslelismy juz aby cos nakrecic. Pojawil sie opor, wiec co? na zasadzie dawaj na szybko cos strzelimy aby na neta wrzucic. Chlopaki machneli na szybko rozgrzewke w ciezkim blocie i kaluzach nie chcac wrzucac magazynkow do wody (zobaczcie jakie tam bylo bajoro), a potem przeszli do zajec. Kwestia tych nieszczesnych tarcz to byly tarcze po treningu na ogniu zaporowym/oslonowym, kilka zespolow na jedna tarcze walilo, w tym wypadku nie chodzi o skupienie. Jedna tarcza byla zupelnie z innego treningu po prostu ja wkleilem w filmik. Nastepnie strzelanie z M4, w tym dniu walilismy z wielu jednostek poubierani na bojowo, bo chcielismy zaprezentowac sie naszym partnerom biznesowym. Na koniec jako na deser na luzaku, rozebrani palnelismy po magazynku na M4. Tu przyznaje, ze strzelalismy z tego pierwszy raz dlatego znalazlo sie to w necie - nie prowadzimy szkolen na M4. Na zasadzie , a wrzuc niech sobie bedzie z M4. Ujecia z filmikow maja charakter roboczy i sa jednym z wielu powtorzen treningowych zrobionych w ciagu dnia. Byly lepsze byly gorsze powtorzenia, niektore zatrzymano na samym starcie, bo byla totalna kicha jednak ja stosuje zasade, nie wazne, ze wychodzi lipa - dzialamy, skonczymy dzialac, analizujemy - powtarzamy i tak do bolu. Trudno wymagac od kursantow aby przyjezdzali na szkolenie i juz wszystko umieli i wiedzieli.W boju nie przerwiesz dzialania tylko musisz uzupelniac bledy nawet czasami improwizowac. Kolejna sprawa to byc moze o tym wiecie, badz nie komercyjne szkolenia w Polsce to bardzo trudny temat gdyz mamy tylu instruktorow i fachowcow, ze glowa mala no i do tego YT . Jesli zalapiesz temat z dwoma, trzema ekipami to juz skupiasz sie na pracy z nimi i generalnie nie interesuje mnie pozyskiwanie kolejnych ekip, a tym bardziej za posrednictwem YT. Szczegolnie z moim podejsciem. Filmiki zostaly umieszczone na YT na lajcie, luzacko raczej w formie zabawy z programem do obrobki video natomiast na zajeciach jest ciezki zapierdol. Kolejna sprawa to nie wyskakuje z nowinkami taktycznymi do klienta poprzez internet, to klient zleca nam opracowanie pewnych rozwiazan podajac temat zagadnienia i my wykorzystujac wlasne doswiadczenie i wiedze podejmujemy sie badz nie. Jesli sie podejmujemy i przekazujemy materialy to zastrzegamy o swoim autorstwie i ... zero neta.Robienie filmikow do neta to ostatnia rzecz jaka chcialbym sie zajmowac. Doskonale sobie zdaje sprawe, ze nasz filmik nie ma zadnej wartosci szkoleniowej, bo taki ma wlasnie byc. Ma jedynie wskazac, ze dzialamy tu i tam i nikt nie peka na robocie - tyle.
Zajmujemy sie rowniez ochrona i to jest glowne zrodlo utrzymania firmy natomiast szkolenia tak jak juz wczesniej pisalem sa realizacja pasji grupy osob chcacych dzialac.
Teraz kwestia wyjazdow zagranicznych. Moge powiedziec tylko tyle - kierunek wschod i zero zdjec i zero video, zapamietac ile wlezie.
Mamy skad czerpac wiedze na zywca, wiec moje podejscie jest takie jakie jest. A teraz akurat mam kontuzje kolana, wiec mam wiecej czasu na neta. Od tyle. SPECNAZ !!!!
Pozdrawiam,
Gubor
ps:powyzsze jednemu koledze wytlumaczylem dokladniej na priv.
Spoko. Znam jednego gościa d-ce jednego z pododdziałów taktycznych w Polsce. Jak coś robią i ktoś to musi już nagrać. On zwija materiał i przegląda. W razie jakiś błędów materiał kasuje. Żeby nie wyszły jakieś niedoskonałości na zewnątrz. Nie wiem czy to dobra metoda czy nie ale to podejscie jednego gościa. Ma problem krytyki z bani- to napewno.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum