Pomógł: 35 razy Dołączył: 20 Lip 2006 Posty: 2017 Skąd: Polska
Wysłany: 29-03-2009, 20:53 Odebrana broń sprawdzać czy nie?
Witam mam pytanie. Mianowicie chodzi mi o odebraną od kolesia broń palną. Czy należy ją rozładować przed zabezpieczeniem czy nie? I dlaczego ?
Generalnie odpowiedź znam ale chcę poznać wasze zdanie na ten temat bo ostatnio mnie ktoś usilnie uświadamia w tym zakresie.
Broń należy rozładowac. Jeśli są jakieś szczególne okoliczności - broń znaleziona na miejscu przestępstwa, bądź odebrana przestępcy podczas zatrzymania bezpośrednio po przestępstwie z jej użyciem - zapamiętac jej położenie, miejsce znalezienia, etc, określic położenie bezpiecznika, wyjąc magazynek, ROZŁADOWAC z zachowaniem ostrożności by nie zacierac śladów, ewentualnie oznaczyc komore nabojową znajdującą się we współosi z lufą, jeśli to rewolwer.
Pomógł: 12 razy Wiek: 33 Dołączył: 02 Mar 2008 Posty: 1026 Skąd: Prusy Wschodnie
Wysłany: 30-03-2009, 19:11
Tak jak powyżej. Najpierw oględziny miejsca zdarzenia(jesli jest to możliwe), następnie przed zabezpieczeniem jako dowodu, rozładować. W przypadku gdy odbieramy gościowi podczas zatrzymania i przeszukania go, to ze względów bezpieczeństwa należy broń rozładować. Dla porkuratora istotne są okoliczności ujawnienia broni, jej stan, oraz dowód w postaci samej klamki. Nie musi on dostać np. pistoletu w woreczku, zapakowanym w takim stanie w jakim gość miał go przy sobie, np. załadowany.
[ Dodano: 30-03-2009, 19:23 ]
Następnie, dowód w postaci broni palnej i amunicja, w trakcie prowadzonego postępowania karnegom (śledztwa), jest przekazywany biegłemu, który wydaje opinię na temat samej broni oraz amunicji, tzn. czy to była broń palna i amunicja w myśl Ustawy o broni i amunicji. Opinia biegłego stanowić może kolejny dowód przeciwko posiadaczowi broni, oczywiście jeśli posiadał ją nielegalnie.
Pomógł: 35 razy Dołączył: 20 Lip 2006 Posty: 2017 Skąd: Polska
Wysłany: 20-04-2009, 09:57
Widzę że ktoś skasował zbędne posty...
powiedzmy że mam czas na odpisanie.
Ja osobiście również uważam że broń należy sprawdzić czy jest bezpieczna czyli oczywiście rozładować włącznie z komorą nabojową. kiedyś zdarzyła się mojemu kumplowi z roboty sytuacja że nie sprawdzili broni przy zatrzymaniu. Koleś miał tak przerobiony mechanizm spustowy że muśnięcie powodowało strzał, broń spadła i wypaliła. Dlatego też mi.in. z takiego powodu powinno się to robić. mówię tu oczywiście o broni odebranej osobie którą zatrzymujemy.
Co do samego zabezpieczania broni to się nic nie rusza. Cała reszta broni znajdującej się w pomieszczeniu pozostaje nieruszona. Zabezpieczają ją technicy. my martwimy się tylko żeby nikt z obecnych nie zdążył do niej dojść.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum