Pomógł: 5 razy Wiek: 26 Dołączył: 03 Lut 2009 Posty: 1206 Skąd: nie interesuj sie
Wysłany: 08-09-2009, 22:16 Jak strzelają Żydzi
Jo,
Jak pomyliłem działy - nie bijcie. Miałem niemałą zagwózdkę.
Ale meritum. Dużo osób pyta się mnie, jak bardzo żydowska taktyka różni się od tej znanej nam. Ano, odpowiadając, nie różni się aż tak, aczkolwiek są pewne niuanse.
Dlatego, jako ciekawostkę wklejam poniższy filmik pzredstawiający strzelanie z Tavora.
Rzecz, która rzuca się w oczy to złożenie się do postawy strzeleckiej.
Chłopcy uderzają tak jakby kolbą w ramie. Tłumaczą to tym, że w ten sposób pewniej trafiają w dołek strzelecki a kolba im nie ześlizgnie się po obszernych kamizelkach.
Pomógł: 5 razy Wiek: 26 Dołączył: 03 Lut 2009 Posty: 1206 Skąd: nie interesuj sie
Wysłany: 11-09-2009, 03:33
Dla mnie to nowość - nie spotkałem się z tym wcześniej, więc się dziele. Mi osobiscie takie składanie za cholere nie pasuje i w życiu bym tego nie użył.
Wysłany: 14-09-2009, 01:44
Dobrą kolbe zawsze warto mieć, bo jak sie nie złożysz, tak pasuje, a nie musisz jeździć po niej policzkiej jak po piździe żeby wyczaić wygodną pozycje - ja wiem, wiem, profesjonalisci mają tak wycwiczone, że na tej łopacie z afganskiego kałasza sie złożą, ale w koncu szpej jest produkowany dla specjalistów:)
Anyway, Żydzi mają to do siebie, że nawet w CQB strzelają z postawy frontalnej i to z bardzo szeroko rozłożonymi nogami. Troche inaczej sie w Cahalu strzela, ale ludzie po sayerot różnych czy Yamam właśnie tak strzelają. ta legendarna niska postawa, dupą przy ziemii... cóż, to legenda wg. mnie bo tak wcale nie jest.
Anyway, niedawno na youtube wrzuciłem filmik, pzredstawiający jednostke Metzada(Masada 100), fajne rzeczy tu widać:
Wysłany: 15-09-2009, 09:56
Od jakiegoś już czasu odchodzi sie od izrealskiego stylu strzelania. W wielu jednostkach nawet strzelanie z broni krótkiej trenuje się z postawy pół frontalnej
Wysłany: 19-09-2009, 20:09
SWAT napisał/a:
MateuszW napisał/a:
wiesz, w jednostkach wojwkowych i policyjnych postawy frontalnej juz nikt nie uzywa, znajduje tylko zastosowanie w ochronie osób.
Skąd ta pewność? Sugerujesz że znasz system wyszkolenia strzeleckiego wszystkich jednostek w kraju? Jest taka zasada że każdy strzela jak mu wygodnie.
temat to: jak strzelają żydzi ;)
poza tym, mówie o generalnej tendencji - to chyba oczywiste jest, że nie znam miliarda jednostek i tego jak o ni strzelają - btw, fajna nazwa na nowy program na TVNie;)
edit: co do zasad - jest taka zasada, ze strzela się zgodnie z pewnymi zasadami ;)
to oczywiscie zalezy od tego, gdzie, z czego, w jakiej formie itp itd - ale wolna amerykanka to to wcale nie jest. Ale miałem nadzieje, że takich banałów na tym forum nie trzeba bedzie pisać.
Wysłany: 21-09-2009, 10:20
MateuszW napisał/a:
edit: co do zasad - jest taka zasada, ze strzela się zgodnie z pewnymi zasadami ;)
to oczywiscie zalezy od tego, gdzie, z czego, w jakiej formie itp itd - ale wolna amerykanka to to wcale nie jest. Ale miałem nadzieje, że takich banałów na tym forum nie trzeba bedzie pisać.
Ja tam nigdy broni palnej w ręku nie miałem więc się nie znam. Natomiast mam kolegę który zna kogos kto często i dużo strzela a nawet chyba służy w jakiejs tam specjalnej formacji. Wiec jak cala reszta forum zawsze z checia czytam takie banaly.
_________________ May God have mercy upon my enemies, because I WON'T
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum