Od 5 do 7 maja br., w rejonie Zatoki Gdańskiej trwały ćwiczenia w przeprowadzeniu akcji antyterrorystycznej i ratowniczej z udziałem śmigłowców, promu polskiej żeglugi bałtyckiej SA POLFERRIES m/f Scandynavia oraz statku m/v St. Barbara , który jest specjalistyczną jednostką badawczą (zbudowaną w 1977 i klasyfikowaną przez Lloyd Register of Shipping).
Ćwiczenia w rejonie Zatoki Gdańskiej zostały przeprowadzone zgodnie z wymaganiami Międzynarodowego Kodeksu Ochrony Statku i Obiektu Portowego. Do realizacji zadania przejęcia kontroli nad promem oraz odbicia zakładników wyznaczono śmigłowce Policji, grupy funkcjonariuszy pododdziałów antyterrorystycznych Policji z Gdańska i Warszawy oraz plutonu specjalnego Kaszubskiego Dywizjonu Morskiego Oddziału Straży Granicznej.
Scenariusz akcji zakładał przeprowadzenie abordażu zagrożonych jednostek pływających w ruchu z szybkich łodzi przez grupy antyterrorystyczne oraz wsparcie ich działań przez zespoły desantowane ze śmigłowców.
Ćwiczono również możliwości ewakuacji osób zagrożonych, zarówno drogą powietrzną jak i przy użyciu jednostek pływających. Realizację tego elementu powierzono siłom morskim i powietrznym Marynarki Wojennej RP oraz służbom SAR (w tym specjalnym grupom ratowniczym Straży Pożarnej).
Rash [Usunięty]
Wysłany: 22-06-2005, 16:48
AloHA!
Dzięki za info. Fajne zdjęcia... W sam raz na forum Lotniczo-Śmigłowcowo-Okrętowe Joke. Nie wiedziałem, że SPATy używają tej metody sztybkiej eksfliltracji...NOnoNO...
fajne, ale czy : mamy mozliwosc uzycia Mi-8/W-3 w nocy (FLIR)?
czy mamy tylu ludzim ktorzy byli by w stanie "zrobic" prom na ktorym jest powiedzmy 300 zakladnikow i 20 tangos?
czy jest mozliwosc podejscia spod wody (smiglo nadaje sie do wsparcia)
Pozdr
Robal2pl majacy watpliwosci
Pomógł: 11 razy Wiek: 22 Dołączył: 25 Mar 2005 Posty: 944 Skąd: z Polski
Wysłany: 25-06-2005, 10:09
W takim wypadku (byc moze) Prezydent wyrazilby zgode na uzycie jednostek GROM i Formozy. Wojsko ma kilka smigiel z NVG, chyba nie wszystkie sa w Iraku. A FLIR maja na pewno Anakondy MW (jest ich kilka, notabene jedna Anakonde sprawil sobie MOSG).
Pozdrawiam
Czesc!
A po co Formoza?
Przeciez ona nie jest od CT...
Pozdr
Robal2pl
Kain [Usunięty]
Wysłany: 08-07-2005, 12:19
W temacie promu z 300 osobami, to jak no moja skromną znajomość tego tematu w Polsce nie ma dość sił na zrealizowanie takiej akcji. I o ile się nie mylę, taka akcja nie została nigdy przeprowadzona w praktyce.
M4A1, abordaż w celu VBSS to nie to samo co skryte podejście do akcji HR. Taki prom pasażerski ma kilkakrotnie więcej miejsca i skrytek niż samolot. Jak porwano Achille Lauro, to na akcję ruszyły połaczone siły ST6 i Delty. Gdzie w Polsce znajdziesz tylu operatorów na raz?
Gdyby ktos uprowadził statek Żeglugi Gdańskiej to jeszcze jest szansa że ktoś by to mógł przeprowadzić. Ale wg mnie nie ma takiej możliwości w przypadku dużego promu pasażerskiego.
wolf [Usunięty]
Wysłany: 05-08-2005, 15:06
Przeprowadzenie operacji AT na morzu na chwile obecną byłoby zupełnym nieporozumieniem. Nie mamy wystarczających środków a co tu dopiero mówić o logistyce, rozmieszczeniu snajperów, skrytym podejściu co ruchomego celu bądz stacjonarnego.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum