Wysłany: 26-11-2006, 22:19 Awaria w czasie kontaktu ogniowego.
Czołem.
Nie wiem czy odpowiedź na moje pytania może się znaleźć tutaj (chodzi mi generalnie o forum Specops). Tak czy siak – zadam moje pytania. Będą dwa.
Sytuacja:
Zespół taktyczny, pięć osób. Statycznie czyści budynek. Idą korytarzem w szyku. Z drzwi wychodzi tango, jedynka nawiązuje kontakt wzrokowy i ogniowy. Następuje awaria u jedynki. Melduje o awarii i przechodzi na broń dodatkową – to oczywistość. Ale...W głowie mam kilka opcji:
1. jedynka obniża postawę ciała, idzie nisko przy ziemi, prowadząc ogień z broni krótkiej, nad głową operatora 1. ogień prowadzi dwójka. Szyk porusza się do przodu, prowadząc ogień w marszu.
2. Jedynka przechodzi na broń krótką, melduje o awarii, schodzi do pozycji klęczącej, prowadzi ogień. Nad jej głową ogień prowadzi dwójka. Szyk zatrzymał się.
3. Jedynka przechodzi na broń krótką, melduje o awarii, schodzi do pozycji klęczącej, zatrzymuje się. Dwójka przejmuje rolę jedynki, omija operatora nr 1 klęczącego przy ścianie, prowadząc ogień w kierunku celu/ów.
Pytanie nr 1: czy szyk w razie kontaktu ogniowego zatrzymuje się?
Pytanie nr 2: która z opcji jest najbliższa poprawnej reakcji zespołowej i indywidualnej na awarię u jedynki?
Pomógł: 52 razy Wiek: 32 Dołączył: 03 Maj 2005 Posty: 1395 Skąd: Warszawa
Wysłany: 26-11-2006, 23:03
Metody 2 i 3 są znane i stosowane, pierwsze słyszę by ktoś ryzykował (poza Japończykami) coś podobnego do metody nr.1 to znaczy ruch pod ogniem kolegi strzelającego nad nim w warunkach CQB. Poza tym trochę optymistycznie przyjąłeś że gość nr.1 ma zapas zawsze, w wojskowej taktyce wcale nie jest to przesądzone...
ale czy Wy strzelacie do terminatora ktory juz dostal 456 razy i teraz trzeba PK podciagnac?
metoda 2 i 3 - jak najbardziej - 1 - strzelanie w ruchu..hmm.. po co? raczej odpowiedz jest NIE.
Kiedy gosc 1 juz zejdzie na kolano to cala reszta zespolu moze strzelac na wprost - wtedy ten co mial awarie moze przejsc na pistolet, moze usunac awarie - cokolwiek.
zawsze sie mowi "..podczas kontaktu ogniowego nastepuje awaria" - ok, ile trwa taki kontakt? pol sekundy? sekunde? na jak dlugo wystawia sie cel?
Jak jedynka ma jakikolwiek problem - glebuje - reszta strzela dalej (ten cel jeszcze stoji??) i gosc z awaria ma czas na dalsze brendzlowanie sie, przejscia zamiany wymiany doladowania granaty noze etc.
No i tak jak powiedzial Stopczyk...wszystko zalerzy..ale pewne schematy mozna i nalezy cwiczyc.
Czy przypadkiem, jesli mamy malo miejsca to nie powinein byc taku oklad ,ze jedynka przchodzi na krotka, ratatata (bo przeciez cala armia Mao przed nami nie stoi) ii usuniecie awarii nastapi dopiero po kontakcie?
Pozdr
Robal2pl
_________________ "Na świecie jest bardzo dużo różnej broni i bardzo mało tolerancji i to jest powód dla którego cała ta broń jest potrzebna" S.Bidziński
Pomógł: 35 razy Dołączył: 20 Lip 2006 Posty: 2017 Skąd: Polska
Wysłany: 27-11-2006, 15:07
Dokłądnie tak jak wszyscy wyżej. ile ta wymiana ognia czy kontakt będzie trwał ? Jeżeli mówimy o czarnej to są to dystanse takie że w przypadku gdy pojawi się cel i jedynka kucnie dwójka na pewno zdąży go ewentualnie ostrzelać i powalić. Więc po co iść na przód ? tym bardziej że jak ktoś pisał wyżej to troche nie pewne iść gdy nad głową ktoś prowadzi ogień. Ewenualnie jak już musieli by iść to jedynka z awarią może przejść na koniec i innymi słowy reszta go minie a on tam będzie się brandzlował z bronią. Ale to gdybanie. Na ogół reszta grupy wytarczy by obalić cel.
Pomógł: 13 razy Wiek: 12 Dołączył: 13 Sie 2006 Posty: 746 Skąd: Centrum
Wysłany: 27-11-2006, 16:32
W naszej rzeczywistości niewielu jest takich Ninja którzy dobrze strzelają w ruchu, więc: stań i strzel.
W moim wojskowym wydaniu upraszczam jak tylko mogę więc:
Pierwszy z awarią schodzi nisko, drugi strzela nad nim, jeżeli korytarz jest dość szeroki przechodzi do przodu, następuje zmiana. Usunięcie awarii, sygnał o gotowości, gość dołącza i ruszają dalej.
_________________ Watch your corner and bring your men back alive.
Kawaleria wciąż utrzymuje pozycje ;)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum