Wysłany: 09-11-2011, 19:33 Z innych służb do wojska?
Ostatnio ktoś mi powiedział, że coś się pozmieniało w ustawie dotyczącej MON i będą zaliczać okresy służby, stopnie z innych służb mundurowych podczas przeniesienia do WP? Czy to prawda czy kolejny farmazon?
Tylko służb należących do MSWiA?
Pytanie tylko czy to już jest klepnięte?
Nie chodzi mi o ważny interes wojska i dlatego przyjmują z MSWiA, ale tak po prostu - ktoś chce się przenieść np. z policji do armii po 10 latach służby w policji. Co wtedy?
Co ciekawe jest jeszcze jedna służba mundurowa, ale nie w MSWiA, a w Ministerstwie Sprawiedliwości - Służba Więzienna. Co z nimi?
Nie chodzi mi o ważny interes wojska i dlatego przyjmują z MSWiA, ale tak po prostu - ktoś chce się przenieść np. z policji do armii po 10 latach służby w policji. Co wtedy?
Co ciekawe jest jeszcze jedna służba mundurowa, ale nie w MSWiA, a w Ministerstwie Sprawiedliwości - Służba Więzienna. Co z nimi?
Pomógł: 5 razy Wiek: 26 Dołączył: 03 Lut 2009 Posty: 1321 Skąd: nie interesuj sie
Wysłany: 10-11-2011, 17:33
Niby klepnięte, ale kilku znajomych miało problemy. Kumplowi z wojska do policji bez problemu przepisali, lata wysługi się liczą itp. Teraz PONOĆ jest inaczej, nie śledze tych przepisów. Innemu ziomkowi nie chcieli z monu do straży granicznej stopnia przepisać i inne problemy robili.
więc ponawiam pytanie... jestem brygadierem w Państwowej Straży Pożarnej... znam się na gaszeniu stodół i kurników... przejdę do policji i dostanę automatycznie stopień równorzędny w policji mimo że nie będę potrafił nawet podstawowego śladu zabezpieczyć na potrzeby prokuratora czy policji?
_________________ BOŻE CHROŃ MNIE OD PRZYJACIÓŁ, Z WROGAMI SAM SOBIE PORADZĘ
Pomógł: 3 razy Wiek: 29 Dołączył: 21 Kwi 2008 Posty: 17 Skąd: z betonowego lasu
Wysłany: 11-11-2011, 18:53
witam
nie spotkalem sie jeszcze z kims kto przeszedl z MSWiA do MON.na odwrot tak - poszli do SW - zailczyli stopien i wysługe z Monu,do PSP - to samo,tyle ze to byli wojskowi strazacy a oni koncza w wiekszosci te same kursy co normalna PSP,do SG - zaliczyli wysluge ale stopien obnizyli ( tzn pozostał chor. ale w nizszym stopniu ),spec po łącznosci i to samo robi(robil ?) w SG.
co do pytania - brygadier w PSP to chyba płk w Policji.przeszedlbys i zaliczyliby Ci wszystko jezeli mialbys pozadana specjalnosc i bylby wakat na tym stanowisku.chociaz z tym stopniem to szef jakiego departamentu palenia akt chyba cos jak w "Psach".poza tym nie wiem kto przy zdrowych zmyslach poszedlby z PSP do Policji...
Pomógł: 1 raz Dołączył: 30 Paź 2006 Posty: 260 Skąd: centrum
Wysłany: 11-11-2011, 22:43
To jest tak tauzen:
Jesteś inżynierem pola walki w stopniu porucznika. Idziesz do policji.
Dostajesz komisarza. I zajmujesz się jakąś bzdetną papierologią.
Czy twoje wyksztalcenie/doświadczenie predysponuje cię do takiej pracy? (pytanie retoryczne, jakby co ).
A jednak da się.
Od jakiegoś czasu można przejść z MSWiA do MON i zachować stopień ale w przypadku chęci przejścia do "zwykłej" jednostki wojskowej jest to raczej niemożliwe, chyba, że ktoś ma bardzo duże plecy.
witam
na odwrot tak - poszli do SW - zailczyli stopien i wysługe z Monu(
Ale nie służbę kontraktową w armii. Tego nie wiedzieć czemu nie zaliczają.
W praktyce to chyba jednak nie możliwe takie przeniesienie z MSWiA, MS do MON - do JW. Na etat szeregowego to może, ale nie podoficerski itd. Trzeba byłoby mieć w tej jednostce jakieś mega znajomości.
Pomógł: 1 raz Wiek: 35 Dołączył: 13 Lis 2011 Posty: 122 Skąd: zachód
Wysłany: 13-11-2011, 21:40
Siema ludzie jestem tu nowy ale temat przejścia z MS do MON przerabiałem zaraz po zmianie przepisów wojskowych. Jest tak stopień zaliczają, wysługę lat zaliczają. I tu jest problem jak się wczytacie w przepisy to jest duży hak , do wojska przyjmują na kontrakt a wiadomo ile on trwa max 12 lat. Więc jak masz dychę albo więcej kryminału to zapomnij o kontrakcie. Chyba że plecy i bezpośrednio zawodowa służba stała. A ze stopniem też jest kanał jak masz podoficerski to trudno dostać etat wojskowy z takim stopniem jaki wyniosłeś ze Służby Więziennej np. Ogólnie do niczego te przepisy z jednej strony niby furtka jest otwarta a z drugiej skutecznie zamknięta. Kanał jak ze wszystkim w tym kraju. JDaję mały skan 2 strony pisma.
nota.jpg
Plik ściągnięto 100 raz(y) 738,33 KB
_________________ Chociażbym chodził ciemną doliną, zła się nie ulęknę, bo Ty jesteś ze mną.
Wysłany: 14-11-2011, 16:09
Jest jeszcze jedna opcja. Możesz się dostać poprzez NSR, jeśli jednostka do której chcesz wstąpić posiada wolny etat równorzędny z twoim stopniem i dowódca jednostki podpisze z tobą kontrakt na pełnienie służby NSR. Jak już przejdziesz to wszystko to pozostanie ci tylko czekać aż zwolni się etat w zawodowej i dużo cierpiliwości w nachodzeniu i tłumaczeniu dowódcy jednostki że to ty powinieneś go objąć. Wtedy jest to tzw droga okrężna i czasem bardziej długotrwała, ale możliwa do zrealizowania. W WKU tłumaczyli mi że czasem jedyna z naszymi bolączkami z innych służb mundurowych.
_________________ Chociażbym chodził ciemną doliną, zła się nie ulęknę, bo Ty jesteś ze mną.
Wysłany: 24-11-2011, 20:31
Nie tylko szeregowych. Więc po co jest wyszukiwarka stanowisk w NSR. Stanowisk jest wiele i adekwatnych do nich stopni. Chyba że trzeba odbyć Monowski kurs podoficerski lub oficerski aby wyższe stanowiska zająć. Sprawdzimy, podzwonimy, zobaczymy jak coś znajdę dam na forum.
Wysłany: 25-11-2011, 09:26
No i daję odpowiedź na nasze bolączki dotyczące przechodzenia z innych służb.
Po rozmowie z przedstawicielem WKU , sprawa wygląda tak:
- jeśli posiadasz stopień z innych służb zostanie on zachowany nie mogą cie zdegradować,(rozporządzenie o równorzędności stopni )
- jeśli istnieje stanowisko adekwatne do posiadanego przez ciebie stopnia możesz ubiegać się o podpisanie kontraktu z dowódcą jednostki- (ale wcale dow.jed. nie musi tego kontraktu zawierać jeśli uzna że się nie nadajesz .)
- ważna sprawa jeśli byłeś w wojsku w zasadniczej i odbywałeś kursy to plus dla ciebie, poszukiwani specjaliści,
- jeśli nie posiadasz przeszkolenia wojskowego musisz je odbyć w ramach służby przygotowawczej bo nie ma poboru do zasadniczej służby wojskowej jak kiedyś w starych dobrych czasach, i wtedy zaczynasz od szeregowego ,
- istnieje rozporządzenie o zawieraniu kontraktów dla zainteresowanych podaję pełną nazwę dokumentu ,Rozporządzenie Ministra Obrony Narodowej z dnia 30 kwietnia 2010r. w sprawie zawierania kontraktów na wykonywanie obowiązków w ramach Narodowych Sił Rezerwowych. (Dz.U.nr 87 poz.562)
A i jeszcze jedno kategoria zdrowia musi być tylko jedna zdrowy zdolny do służby wojskowej.
Pozdrawiam.
Po rozmowie z przedstawicielem WKU , sprawa wygląda tak:
- jeśli posiadasz stopień z innych służb zostanie on zachowany nie mogą cie zdegradować,(rozporządzenie o równorzędności stopni )
Mam pytanie - czy komuś już udała się ta droga? Słyszałem o conajmniej dwóch przypadkach, gdy funkcjonariuszom służb MSWiA starającym się o przyjęcie do jednostek MON odmówiono zachowania stopnia. W obydwu przypadkach zaproponowano im przywrócenie stopnia wyzniesionego z ZSW (gdy w MSWiA dosłużyli się stopni podoficerskich, a nawet chorążackich). Czy ktoś zna przypadek, gdy na przestrzeni ostatnich kilku-kilkunastu miesięcy udało się przenieść do MON stopień np. chorążemu SG albo podoficerowi policji?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum