Wysłany: 31-10-2011, 18:41 Obronność Polski po 1989 roku - w prasie i książkach
Witam
Zastanawiam się nad napisaniem pracy związanej z obronnością naszego kraju po roku 1989 roku. Jak wiadomo potrzebne jest źródło a chyba nie ma lepszego jeśli chodzi o teraźniejsze wydarzenia jak prasa.
Chodzi mi po głowie kilka tematów jak :
1. Prasa wojskowa wobec obronności Polski po 89 r. - wydaje mi się za bardzo ogólna.
2. Prasa wojskowa wobec kadencji ministra Klicha - w sumie sam raz.
3. Obronność Polski po 1989 r. w Polityce - coś jak nr. 1
Teraz zastanawiam się właśnie nad źródłem np. zauważyłem że Polska Zbrojna podchodzi bardziej "obiektywnie" lecz inaczej np. Nowa Technika Wojskowa. Kolejny dylemat czy opierając się tylko na jednym źródle obejmę całokształt tematu i czy w ogóle zdołam coś nakreślić. No chyba ,że skonfrontuję to z inną gazetą.
Jakie jest wasze zdanie ?
ps. Jak będę miał więcej czasu to podrzucę bibliografie może też się komuś przyda.
1) Uważnie zdefiniuj co jest "prasą wojskową" - czy ta wydawana przez MON , czy także prasa wydawana poza resortem
2) Temat nr 1 jest trochę za ogólny - prościej jest zdefiniować jakiś konkretny problem (typu modernizacja lotnictwa wojskowego, marynarka wojenna, czy nawet węższy - typu broń strzelecka w WP, umundurowanie, kamuflaż, OPL czy czołgi ). Wtedy masz fajny punkt wyjścia bo można skonfrontować prasę resortową i pozaresortową.
3) Hipoteza i pytania badawcze - też wypada zdefiniować (zakładam że praca lic/mgr)
_________________ "Na świecie jest bardzo dużo różnej broni i bardzo mało tolerancji i to jest powód dla którego cała ta broń jest potrzebna" S.Bidziński
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum