Wysłany: 18-07-2011, 08:21 Nietypowy pomysł Brytyjczyków, są w Polsce
Osiemset kilometrów przejechali na rowerach przez nasz kraj dwaj Brytyjczycy, by szerzyć ideę pomocy poszkodowanym podczas misji zagranicznych żołnierzom z Polski – informuje "Dziennik Polski".
Na początku zeszłego tygodnia rozpoczęli swoją podróż na Westerplatte - były attache wojskowy w Polsce, emerytowany płk Peter Swanson oraz jego syn Rupert, pełniący kiedyś służbę w Brytyjskich Siłach Rezerwowych, a obecnie z żoną Polką mieszkający w Warszawie.
Każdego dnia pokonywali nawet sto kilkadziesiąt kilometrów trasy, promując akcję "Przystanek Bohater". Jej celem jest zbiórka pieniędzy na rzecz polskich żołnierzy poszkodowanych podczas misji m.in. na Bałkanach, w Iraku i Afganistanie. Brytyjczycy namawiali wszystkich, by wsparli finansowo działalność Stowarzyszenia Rannych i Poszkodowanych w Misjach Poza Granicami Kraju.
Na ostatnich kilometrach, w drodze do Nowego Targu, Wyspiarzom towarzyszył starszy szeregowy Emil Uran - żołnierz 6. Brygady Powietrznodesantowej, który w sierpniu 2008 r. został ranny w wybuchu przydrożnej miny-pułapki w Afganistanie. Po długiej rehabilitacji znowu służy w armii.
Na przyklad to, ze pare osob uslyszy o problemie i o organizacji z nim walczacej. Moze ktos wplaci jakas kase albo w przyszlym roku przeznaczy 1% swojego podatku na taki cel.
Wysłany: 18-07-2011, 17:08
Co da zbieranie pieniędzy czy ich rowerowa wyprawa?
Bo jeśli chodzi o wyprawę to dostali się do największych serwisów informacyjnych zupełnie za darmo. Gdyby chcieli wykupić tam reklamę zapłaciliby kilkanaście tysięcy. Rozgłos warty kilkanaście tysięcy załatwiony za pomocą wyprawy rowerowej to chyba coś dla tego typu organizacji? Czy się mylę?
A co do rehabilitacji i leczenia żołnierzy - zawsze myślałem, że między innymi dlatego płacę podatki, ale cóż chyba momentami jestem zbyt dużym optymistą. O ja głupi.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum