Jak to jest z mundurem Wojska Polskiego?
Jestem rekonstruktorem amerykańskiego spadochroniarza z IIWŚ ale chciałbym rekonstruować współczesnego żołnierza WP.
Jest to możliwe w naszym państwie czy dostanę jakaś grzywną (czy coś) za noszenie munduru, flag itp. nawet jako rekonstruktor?
Teoretycznie tak... jednakowoż prawdopodobnie widziałem grupę odtwarzającą współczesne Wojsko Polskie.
Prawdopodobnie bo nie byłem pewny czy to prawdziwe wojsko czy nie :P ale wg mnie prawdziwi żołnierze nie braliby całego sprzętu na zlot np. w Bielsku Białej jakim jest Operacja Południe i nie uczestniczyliby w paradzie tylko przyjechaliby aby reklamować WP jak to miało miejsce pod Namysłowem w Smarachowicach Śląskich.
Myślę że "rekonstruktorzy" lub żeby nie było ludzie chcący dotworzyć dla własnej przyjemności i zainteresowań WP mogą śmigać na imprezach w mundurze i oporządzeniu Wojska Polskiego... ale nie mam pewności co do tego dlatego pytam specjalistów :P
Pzdr.
Tak, tylko oni raczej naśladują (nazwy naszywki) a nie rekonstruują tak dokładnie jak GRH z czasów powiedzmy II wojny.
_________________ "Na świecie jest bardzo dużo różnej broni i bardzo mało tolerancji i to jest powód dla którego cała ta broń jest potrzebna" S.Bidziński
Heh. Tylko ten motyw z flagami itd... mnie męczy. Teoretycznie wszystko (stopnie, godło na berecie (i gdziekolwiek indziej), naszywki jednostek itp.) jest zastrzeżone dla wojska... ale jeżeli ktoś chce "robić" tudzież "naśladować" dzisiejszego żołnierza WP to co w takim razie jest dozwolone...?
Pomógł: 12 razy Wiek: 33 Dołączył: 02 Mar 2008 Posty: 1026 Skąd: Prusy Wschodnie
Wysłany: 23-10-2011, 08:55
Naśladuj i się nie obawiaj. Martwy przepis. Tylko nie paraduj sam po mieści ze stopniami itd., a na oficjalnej imprezie to ci mogą........... oddać honor.
Ok. Dzięki za pomoc!
A jeżeli z kolegą lub nawet kilkoma chcielibyśmy "wesprzeć" w mundurach np. WOŚP?
Można tak czy raczej tzw. "martwy przepis" ożyje? :D
Pzdr.
Jeżeli bardzo się przejmujesz tym tematem, to zadzwoń do Żandarmerii Wojskowej i tam powinieneś znaleźć odpowiedź na swoje pytanie. Tak przynajmniej mi się wydaje
Ok.
WOŚP posłużył jedynie za przykład :P jednakowoż w tym wypadku jedno jest pewne - taki "żołnierz" z identyfikatorem i puszką zdecydowanie bardziej przyciąga uwagę niżeli zwykły wolontariusz
Pzdr.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum