Parę tygodni temu znajomy policjant opowiadał mi o pewnej akcji z udziałem noża i tryskającej dookoła krwi. Pierwsze co zrobiłem, to zapytałem się o rękawiczki lateksowe. Oczywiście, znajomemu się skończyły wszystkie, nie mówiąc o innych policjantach. Od razu dałem mu resztę, którą posiadam.
Przypomniał mi się wtedy artykuł sprzed paru lat, traktujących o lubelskich policjantach, którym do dezynfekcji musiało wystarczyć 200ml buteleczka płynu oraz ludwik do czyszczenia samochodu. Słowem, sytuacja jest tragiczna – osobiście znam tylko kilku funkcjonariuszy, którzy nie ruszają się bez rękawiczek lateksowych albo nitrylowych. Swój wpis kieruje do wszystkich funkcjonariuszy, czy to policji, służby więziennej i innych oraz całej armii ochroniarzy – tych jeżdżących na interwencje, oraz tych bez licencji, stojących w supermarkecie.
Hasłem przewodnim będzie: Jesteście bardzo narażeni na choroby zakaźne! Nie ma miejsca na świecie wolnego od HIV/AIDS i wielu innych bakcyli. O ile na Wirusowe Zapalenie Wątroby typu B (HBV) można się zaszczepić (koszt około 150zł za trzy dawki) to już w przypadku WZW C (HCV) jest znacznie gorzej. Nie ma na tego wirusa żadnej szczepionki a do zakażenia wystarczy niewidoczna ilość krwi. HCV jest bardzo często określane jako „cicha epidemia”, gdyż u mniej niż 50 proc. nosicieli wirusa można zauważyć jego objawy.
Nie chce demonizować nosicieli, ale zapewne każdy z nas minął któregoś z nich na ulicy, nie wiedząc o tym (u mniej niż 50% osób zakażonych widać objawy zakażenia). W chwili szacuje się że na terenie Polski zakażeni HIV to 0,032% natomiast HCV 1,4% społeczeństwa.
Pomógł: 1 raz Wiek: 33 Dołączył: 26 Maj 2011 Posty: 189 Skąd: Wrocław
Wysłany: 11-09-2011, 10:42
No a jak kumpel założył okulary, z przezroczystym okularem-ochronne, w nocy, to go od debili i wariatów wyzwali... Dobrze tylko, że bezpieczeństwo dla niego jest o wiele ważniejsze i ma swój rozum.
Pomógł: 1 raz Dołączył: 30 Paź 2006 Posty: 260 Skąd: centrum
Wysłany: 12-09-2011, 11:59
Na jakimś filmie o Legii Cudzoziemskiej w bazie w dżungli Gujany Francuskiej stoji dowódca w kręgu żolnierzy, wyciąga kondona i mówi coś w stylu:
To jest wasze zabezpieczenie! Gumowy! Mocny jak opona!
Macie używać dwóch naraz!
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum