Wysłany: 22-12-2011, 02:15 Du Pont a celowe postarzanie produktu
Na wstępie witam wszystkich.
Chciałem podpytać was o pewną sprawę (a nawet jeśli nie podpytać o konkretne dane to przynajmniej o odczucia). Otóż swego czasu dotarł do mnie film na temat tzw. celowego postarzania produktu (chodzi o te pralki i telewizory, co to działają dopóki jest gwarancja, a potem się psują i trzeba kupić nowe, bo naprawa za drogo wyjdzie), w którym przewinęła się nazwa Du Pont. Chodziło o rajstopy z materiały tak wytrzymałego, że nie puszczały oczek i w ogóle można było używać ich do holowania aut (nie rwały się, były wręcz nie zniszczalne). Materiał opracowano, ale sprzedaż spadała, bo po co kupować coś po raz drugi, skoro pierwszy egzemplarz jest w idealnym stanie. No i zlecono opracowanie mniej wytrzymałego materiału. Daje to do myślenia, zwłaszcza, że ta sama firma opracowała m.in. cordurę i kevlar.
Jak myślicie, czy taki sam proceder miał miejsce w przypadku tkanin wojskowych? Jeśli nie miał, to czy nastąpi to prędzej czy później? Sam pracuję cordurze i czasami zastanawia mnie jej wytrzymałość maksymalna.
Ne ma na świecie materiałów niezniszczalnych, każdy materiał ma określony resurs. Rajty z biedro porwą się na pierwszej imprezie a kewlar kiedyś się przetrze. Zależy po prostu od warunków użytkowania kiedy się zużyje. To że produkty które wydają producenci są marnej jakości świadczy tylko o polityce firmy. Tak więc celowym jest nie robienie zbyt wytrzymałych produktów (popyt = podaż co daje w przeliczeniu $).
Pomógł: 52 razy Wiek: 32 Dołączył: 03 Maj 2005 Posty: 1395 Skąd: Warszawa
Wysłany: 22-12-2011, 09:18
DuPont na Aramidy daje 10 lat gwarancji. Działają całkiem dobrze nawet po upływie tego czasu, o ile nie są niewłaściwie traktowane (UV, wilgoć). 10 lat to sporo - więcej nawet niż z pewnych względów byłoby to wskazane. Także podaj więcej konkretów na temat tego filmu - kto go zrealizował itd. bo trochę to wygląda na jakąś agitkę.
Pomógł: 1 raz Wiek: 25 Dołączył: 08 Lut 2009 Posty: 336 Skąd: Polska
Wysłany: 22-12-2011, 11:19
Masz na myśli zjawisko Sony Dead? Na planet leciał dokument o powyższym zjawisku na przykładzie Apple i właśnie DuPont (przykład z pierwszymi nylonowymi pończochami które okazały się niezniszczalne).
_________________ Dulce et decorum est pro patria mori
Pomógł: 3 razy Wiek: 38 Dołączył: 12 Lip 2010 Posty: 200 Skąd: Warszawa
Wysłany: 22-12-2011, 14:51
Niedawno z ciekawości strzelaliśmy do "poconych" od dwunastu lat płyt ceramicznych i aramidu "po przejściach". Wszystko było jak należy. Myślę, że ten "programowany" czas eksploatacji nie dotyczy sprzętu wojskowego, bo ten i tak rzadko dożywa swoich dni w stanie używalności. :-)
Pomógł: 52 razy Wiek: 32 Dołączył: 03 Maj 2005 Posty: 1395 Skąd: Warszawa
Wysłany: 22-12-2011, 18:23
Ceramika właściwie się nie starzeje, tu się bardziej liczy prawdopodobieństwo uszkodzeń mechanicznych. Aramid traci właściwości najmocniej pod wpływem promieni UV. Ale upływ czasu w neutralnych warunkach nie powinno powodować utraty właściwości ochronnych większej niż 3-4% na rok powyżej gwarancji.
Ogólnie, to pytanie wzięło się stąd, że zacząłem się zastanawiać, jaka jest realna wytrzymałość cordury. Teoretycznie w dziale tekstyliów wojskowych celowe pogorszenie jakości wyszło by dość szybko i w brutalnych okolicznościach, więc czy ktoś by ryzykował? W ogóle kwestia ta jest bardzo zastanawiająca, jeżeli chodzi o produkty wysokojakościowe.
Dajmy na to: kupiłem kangurzaste ładownice w panterze, wydałem więcej niż za wariant oferowany przez konkurencję i oczekuję, że ładownice wytrzymają więcej. Z drugiej strony, jeżeli spełnią wymagania, to więcej ich nie będę musiał kupować, lub kupię kolejna po wielu latach. Pogorszenie jakości nie musi ciągnąć za sobą wzrostu sprzedaży, bo produkt odróżnia się od konkurencji właśnie jakością. Łot zagwozdka.
Pomógł: 23 razy Wiek: 27 Dołączył: 11 Cze 2005 Posty: 476 Skąd: Warszawa
Wysłany: 23-12-2011, 07:53
Raczej żaden z producentów Cordury nie będzie celowo pogarszał jej jakości, bo w przypadku tego produktu jakość jest jego wyróżnikiem. Osobną kwestią jest dość powszechne w Polsce szycie z cordur pochodzących ze stoków. Czyli cordur które są z resztek produkcyjnych (w tym przypadku zazwyczaj 1 jakości) bądź są tkaninami z wadami (najczęściej kiepskie wybarwienie, powleczenie). Tkaniny takie są kilkukrotnie tańsze od cordury pierwszej jakości, są u nas takie popularne. Kolejna rzecz o której warto wiedzieć, to to, że cordura cordurze nie równa. Ta tkanina jest tkana przez różne fabryki, jedne robią słabsze, inne mocniejsze cordury (kwestia gęstości splotu, zastosowanego powleczenia) i nie chodzi mi tu o masę liniową włókna wyrażoną w dtex bądź D bo to co innego. O ile mi wiadomo Specops szyje głównie z cordury produkowanej przez niemiecką firmę CF Weber której tkaniny cechują się bardzo dobrymi parametrami wytrzymałościowymi. Dla porównania słabsze są cordury produkowane w USA, a chyba najgorsze te produkowane przez fabrykę Rigamonti we Włoszech (również chętnie kupowane przez niektóre polskie firmy, bo jest bardzo tania).
Kiedyś słyszałem, że elektronika w sprzęcie medycznym i wojskowym jest pierwszej jakości, a w telefonach komórkowych itp przedmiotach kategorii 20ej. Coś w tym musi być
Kiedyś słyszałem, że elektronika w sprzęcie medycznym i wojskowym jest pierwszej jakości, a w telefonach komórkowych itp przedmiotach kategorii 20ej. Coś w tym musi być
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum