36. specpułk rozwiązany, dymisje oficerów i generałów - Tusk ujawnia szczegóły
Rozformowany 36. Specjalny Pułk Lotnictwa Transportowego, dymisja wiceszefa MON Czesława Piątasa i 13 dymisji oficerów - w tym 3 generałów - takie decyzje organizacyjne i personalne po raporcie komisji Millera ogłosił premier Donald Tusk.
Szef rządu spotkał się w czwartek z nowym ministrem obrony Tomaszem Siemoniakiem. - Jako rząd jesteśmy bardzo zdeterminowani, by szybko i - jak sądzę nie bezboleśnie - wdrażać rekomendacje komisji Millera - powiedział premier Tusk.
Jak poinformował, zapadła decyzja o rozformowaniu 36. Specpułku, co oznacza jego likwidację. Dymisję złożył sekretarz stanu w MON Czesław Piątas, którego ma zastąpić wiceszef sejmowej komisji obrony poseł PO Czesław Mroczek.
REKLAMA Czytaj dalej
Tusk ujawnił też, że zdymisjonowano 13 oficerów - w tym trzech generałów: Anatola Czabana (b. szefa szkolenia Sił Powietrznych, obecnie asystent szefa Sztabu Generalnego WP ds. Sił Powietrznych), Leszka Cwojdzińskiego (obecny szef Szkolenia Sił Powietrznych) i Zbigniewa Galca (zastępca Dowódcy Operacyjnego Sił Zbrojnych).
Szef MON Tomasz Siemoniak zapowiedział, że w najbliższych dniach podpisze dokumenty dotyczące likwidacji 36. pułku obsługującego loty najważniejszych osób w państwie.
- Nie ma wątpliwości co do tego, że 36. pułku nie będzie - mówił Siemoniak podczas konferencji po spotkaniu z premierem Donaldem Tuskiem. Zaznaczył, że likwidacja będzie rozłożona w czasie.
Szef MON podkreślił, że decyzje personalne po opublikowaniu raportu komisji Millera ws. przyczyn katastrofy smoleńskiej nie mają "charakteru przepisywania odpowiedzialności karnej czy dyscyplinarnej". - To kwestia odpowiedzialności dowódców - dodał Siemoniak. Podkreślił także, że wiele osób odeszło z wojska jeszcze przed publikacją.
Wysłany: 04-08-2011, 15:59
Komorowski miał lecieć we wrześniu do USA prawda? jak to będzie teraz rozwiązane? poza tym jestem ciekaw czy likwidacja 36 specpułku to kiełbasa wyborcza czy naprawdę robią czystkę (w co wątpię).
Przecież są Embraery 175 , a jeśli one nie dadzą rady to wynajęty będzie 767 z LOT-u (jak to już kiedyś było ) i będzie po problemie...
_________________ "Na świecie jest bardzo dużo różnej broni i bardzo mało tolerancji i to jest powód dla którego cała ta broń jest potrzebna" S.Bidziński
Wysłany: 04-08-2011, 16:16
Embraery podobno nie są w stanie latać zza ocean. Nie jestem ekspertem. Z drugiej strony to wstyd żeby głowa państwa musiała wynajmować samolot by polecieć z wizytą do sojuszników.
Do września to oni 4 takie pułki mogą jeszcze stworzyć w miejsce tego rozwiązanego...
Ale myślę że wylot za ocean dla Komara to kwestia organizacyjna nie na wiecej jak 5 minut siedzenia na telefonie....
Pomógł: 11 razy Wiek: 22 Dołączył: 25 Mar 2005 Posty: 944 Skąd: z Polski
Wysłany: 04-08-2011, 16:56
Wydaje się, że to dobra decyzja. Zastanawiam się, czy jednostka do przewozu VIP musiała być "aż" pułkiem. My to w ogóle mamy w SZ - 4 dywizje ogólnowojskowe, korpus zmechanizowany...
Pomógł: 12 razy Wiek: 33 Dołączył: 02 Mar 2008 Posty: 1026 Skąd: Prusy Wschodnie
Wysłany: 05-08-2011, 15:16
Po tych wszystkich raportach, wypowiedziach różnych ekspertów i znając realia naszego kraju i jego służb, wątpię czy jest nas stać na stworzenie nowej jednostki zajmującej się przewozem VIPów. Jeśli nie ma kasy na wyszkolenie pilotów, a piloci Lotu reprezentują w tego typu misjach profesjonalny poziom, a wojskowi amatorski to uważam, że najlepszym rozwiązaniem będzie czarter. Odpadają koszty obsługi technicznej, utrzymania załogi w gotowości, wyszkolenia, zakupu symulatorów, itd. Może kilka śmigłowców na potrzeby rządu to uda się wygospodarować, ale o lotach długodystansowych możemy zapomnieć. Bida, marazm, twardość betonu nie do skruszenia...
Tsunami, ale widzisz różnicę między samolotem wyczarterowanym (co jeszcze da się obronić) a absurdem jakim jest lot rejsowy? Już współczuję pasażerom..
_________________ "Na świecie jest bardzo dużo różnej broni i bardzo mało tolerancji i to jest powód dla którego cała ta broń jest potrzebna" S.Bidziński
no zajebiście... mój prezydent leci do stanów LOTem... paranoja... niech trafi na mojego bracholka który lubi awantury na lotniskach robić... gazety będą miały o czym pisać hehehe... ludzie!!! nie ważne po jakiej linii jest prezydent... może nie AIR FORCE ONE ale niech ta nasza "głowa" ma swój samolot do którego wsiądzie bezpiecznie i w którym będzie łączność minimum z resortami siłowymi... a w LOT co Komorowski zrobi w razie sytuacji kryzysowej??? zadzwoni do sieci i poprosi o połączenie z pałacem prezydenckim a w odpowiedzi dostanie info że sieć zajęta z powodów oczywistych???? panowie... bez hipokryzji
_________________ BOŻE CHROŃ MNIE OD PRZYJACIÓŁ, Z WROGAMI SAM SOBIE PORADZĘ
Wysłany: 05-08-2011, 16:21
Chorąży napisał/a:
Jeśli nie ma kasy na wyszkolenie pilotów
Według mnie problem nie jest w braku kasy, a raczej w jej złym wydawaniu. Armia oszczędza na amunicji i paliwie, a równocześnie nie brak środków na powoływanie nowych instytucji czy zakup terenowych limuzyn dla SG (Land Roverów?).
Wysłany: 05-08-2011, 16:27
Robal2pl napisał/a:
Tsunami, ale widzisz różnicę między samolotem wyczarterowanym (co jeszcze da się obronić) a absurdem jakim jest lot rejsowy? Już współczuję pasażerom..
Ja właśnie się zastanawiam czy to media nie piszą głupot, bo to brzmi tak idiotycznie, że nie chce mi się w to wierzyć. I co BOR z bronią na rejsowy też wejdzie? Co z regulaminami wszystko zmienią na jeden lot pod prezydenta? Nie, mam nadzieję, że o czarter jednak chodzi.
no i niech teraz któryś z naszych możnowładców zażyczy sobie w dyrekcji LOTu podróż do Te;l Avivu... i pytanie się rodzi: kto i jakie ma prerogatywy? komu podlega BOR... itp itd
_________________ BOŻE CHROŃ MNIE OD PRZYJACIÓŁ, Z WROGAMI SAM SOBIE PORADZĘ
Kiepsko trafiłeś z przykładem, bo tam juz na 99% lecieli by Embraerem...
Premier/Prezydent poleci do jakiegoś -stanu ,tam gdzie może wylądować PLL-LOT a potem weźmie go stopem jakiś Hercules lub inny transportowy Wojsk Koalicji.
"Podobno" świeżo upieczony Prez.Komorowski tak się dostał na pierwszą wizytę do Afganistanu.
_________________ "Niewielki będzie pożytek z mówienia i pisania,jeżeli słowo będzie używane nie po to,aby szukać prawdy,wyrażać prawdę i dzielić się nią,ale tylko po to,by zwyciężyć w dyskusji i obronić swoje - może właśnie błędne - stanowisko"
Wysłany: 06-08-2011, 17:40
Co do lotów do rejonów konfliktów zbrojnych:
Cytat:
(...)Pytany o loty z VIP-ami do miejsc objętych m.in. konfliktem zbrojnym, jak np. Afganistan, powiedział, że jeżeli będzie taka możliwość operacyjna, to LOT ją wykonana. "W kontrakcie z rządem, zostały precyzyjnie określone warunki przewozu. Dotyczą one tego, gdzie możemy latać i na jakich zasadach. Są sytuacje, jak np. lot do Libii, by zabrać ewakuowanych Polaków, który odbył się na specjalnych zasadach, ale one również są tam zawarte. Wtedy występujemy do ubezpieczyciela i ten określa warunki, które muszą być spełnione" - powiedział Kozłowski. W lutym br. rządowy Embraer poleciał po Polaków w Trypolisie.
Kozłowski poinformował, że Embraer kilka razy odbył już lot do Afganistanu. "Był to lot łączony. Polecieliśmy na lotnisko, które jest na granicy z Afganistanem, a stamtąd nasze siły powietrzne zabrały VIP-ów do miejsca docelowego w Afganistanie" - powiedział.(...)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum