Wysłany: 02-05-2008, 21:49 Zmarł ostatni uczestnik spisku na życie Hitlera
Zmarł ostatni uczestnik spisku na życie Hitlera
Philipp Freiherr von Boeselager
AFP
Philipp Freiherr von Boeselager, ostatni żyjący uczestnik przygotowań do nieudanego zamachu na Adolfa Hitlera z 20 lipca 1944 roku, zmarł w nocy ze środy na czwartek w wieku 90 lat - poinformował dziennik "Frankfurter Allgemeine Zeitung".
Von Boeselager mieszkał ostatnio w Altenahr w Nadrenii-Palatynacie.
Dostarczył on materiał wybuchowy do bomby z zapalnikiem czasowym, jaką 20 lipca 1944 roku pułkownik Claus von Stauffenberg wniósł na naradę sztabową z udziałem Hitlera w jego kwaterze "Wilczy Szaniec" koło dzisiejszego Kętrzyna na Mazurach. Wybuch zrujnował drewniany barak, w którym odbywała się narada, ale Hitler doznał tylko lekkich obrażeń i natychmiast podjął kontrakcję przeciw spiskowcom. Von Boeselager uniknął prześladowań dzięki milczeniu swoich towarzyszy. "Miałem szalone szczęście. Nikt nie zdradził mnie na torturach" - powiedział cztery lata temu agencji dpa.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum