To znaczy, że są tylko winni i niewinni? Świat w barwach czarnych i białych?
Nie ma bardziej i mniej winnych?
Pozostaje wiec aktywnie się przeciwstawiać, aby nie być obojętnym obserwatorem?
Tak to należy rozumieć?
Przykład z ciążą to średni przykład - bardziej pasuje przykład, ze można być bardziej lub mniej ubrudzonym.
Tak samo uważam, że są bardziej i mniej winni.
Czy między zabójcą a biernym obserwatorem można postawić znak równości?
Jeśli podzielić winnych i niewinnych na dwie grupy to w pierwszej grupie będą (ogólnie):
- hitlerowcy, szmelcownicy, konfidenci i im podobni
A w drugiej: ci co się im aktywnie przeciwstawiają?
A co z przeciętnymi obywatelami okupowanego kraju - do jakiej grupy ich zaliczyć?
Ps. nie chodzi mi o tu o "walkę" na argumenty, kto ma lepsze - Remov czy reszta forum. Wole poznać Wasze opinie bez złośliwości i epitetów - sam sobie wyrobię opinię
Zdefiniuj pojęcie "obojętni". Bo wedle tego co piszesz za okupacji to tylko Żydów mordowano i pomagającym im Polaków. Co można było jeszcze zrobic aby w wizji Remova byc tym dobrym?? Zwłaszcza jak była "lufa przy skroni" przystawiona przez okupanta. Leciec z widłami na Johana, Hansa czy Jurgena??
Czy budowaliśmy obozy koncentracyjne mające za zadanie wykorzystywac pracę przymusową więźniów?? I czy w tych obozach siedzieli sami Żydzi?? A co z innymi nacjami?? Może jeszcze pocztowcy z Gdanska są bandytami?? A może całe podziemie walczące z okupantem??
_________________ "Zresztą nieważne. Jest jak jest lepiej nie będzie. Potrenujemy."
Sierżant T. Tomczak
Pomógł: 12 razy Wiek: 36 Dołączył: 09 Kwi 2005 Posty: 1055 Skąd: Kraków
Wysłany: 07-06-2009, 22:45
diabell77 napisał/a:
a jeszcze niedawno w innym temacie zarzucałeś komuś, ze widzi świat tylko w kolorach czarne-białe...jak to łatwo słowo dostosowac do swoich potrzeb...
Podaj mi, bardzo proszę, co jest w moralności między dobrem, a złem. Jak się nazywa? Mam wrażenie, że znowu kuleje umiejętność czytania ze zrozumiemiem. Ale to już jakby nie do mnie pretensje, ja mogę jedynie zasugerować, aby w końcu moi adwersarze przeczytali jeszcze raz to co napisałem. Powoli.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum