Wysłany: 03-12-2008, 10:38 L. Kaczyński odznaczy metalowy zespół Sabaton?
L. Kaczyński odznaczy metalowy zespół Sabaton?
Prezydent Lech Kaczyński na koncercie w Teatrze Narodowym, fot. Leszek Szymański
PAP
"Polityka": Do kancelarii prezydenta wpłynął wniosek o uhonorowanie grupy Sabaton Krzyżem Kawalerskim Orderu Zasługi Rzeczpospolitej. Prezydent nie mówi "nie", ale "nie podjął jeszcze decyzji w sprawie".
Zespół miałby być odznaczony za piosenkę "40:1", która opowiada o bitwie pod Wizną w 1939 roku, gdzie 720 polskich żołnierzy stawiło czoła 42 tys. Niemców.
- Piosenkę usłyszało w Internecie ponad półtora miliona ludzi. Dostali lekcję historii, odwagi i męstwa. Polska ma problem z wizerunkiem, a "40:1" na pewno wpłynie na niego korzystnie - mówi "Polityce" Krzesimir Heliński, jeden z pomysłodawców.
Pomógł: 11 razy Wiek: 22 Dołączył: 25 Mar 2005 Posty: 944 Skąd: z Polski
Wysłany: 03-12-2008, 17:19
Biorąc pod uwagę, że opowiadają o różnych armiach, w tym niemieckiej w czasie dwś (Ghost division z tej samej plyty), i że oficjalny fanklub Sabatonu byl przeciw, jestem przeciw.
Dokładnie. Gdyby nagrali całą płytę wyłącznie o Polakach, to byłoby coś godnego nadania takiego orderu. Owszem, utwór jest świetny, ale to "trochę" za mało. Tak jak mówisz M4A1 - album zawiera utwory o różnych armiach, Polska trafiła tam po prostu jako jedna ze stron konfliktu.
Poza tym bez szału, utwór jest dosyć słaby... Fajnie, że zaśpiewali o Polakach, ale czy to oznacza, że mamy już przeżywać jakieś narodowe uniesienie i ich odznaczać? Co za kompleksy.... Mnie ten utwór bardziej żenuje niż napawa dumą.
Pomógł: 11 razy Wiek: 22 Dołączył: 25 Mar 2005 Posty: 944 Skąd: z Polski
Wysłany: 03-12-2008, 19:35
A mnie się bardzo podoba, i bardzo się cieszę że spośród wielu armii zajęli się i naszą, to bardzo pomaga propagowaniu naszej historii. Wyróżnienie, jakie otrzymali w mediach jest w pelni zaslużone. Ale to nie jest kategoria muzyki, za którą daje się Krzyż Zaslugi.
Bez przesady w RP za 50 lat pożycia małżeńskiego dostaje się medal (ja bym dawał po milionie dolców temu co tyle wytrzymał z babą ...a ww odznaczenie rozdaje się garściami podobnie jak parę innych.
Już wiem. Dać im za Medal za Zasługi dla Obronności Kraju. Skoro dali Steczkowskiej jak zaśpiewała w Kosowie to czemu nie im?
Pozdr
Robal2pl
_________________ "Na świecie jest bardzo dużo różnej broni i bardzo mało tolerancji i to jest powód dla którego cała ta broń jest potrzebna" S.Bidziński
Witam. Piosenka 40:1 napawa w pewnym sensie nas Polaków do dumy. Nieczęsto zdarzają się bowiem momenty, że zagraniczny zespół śpiewa coś o kraju nad Wisłą. Piosenka na poziomie. Nie ma tam typowego, metalowego darcia mordy w mikrofon tylko śpiew. I plus im za to.
Z kolei nie sam "40:1" jest dobrą piosenką. Mnie się podoba najbardziej Cliffs of Gallipoli oraz Panzerkampf, to są również ciekawe utwory godne wysłuchania. Pozdrawiam.
Cytat:
Dobrze, że Górniak nic nie dostała... a powinna co najmniej grzywnę... ;)
Wizna stała się dzięki Sabatonowi znana na jakiś kwadrans. Kto miał sie dowiedziec ten wie co było jak XIX korpus Guderiana tamtedy się przeprawiał. A kto nie to będzie pamiętał tylko piosenkę która moim zdaniem jest srednich lotów.
_________________ "Zresztą nieważne. Jest jak jest lepiej nie będzie. Potrenujemy."
Sierżant T. Tomczak
Pomógł: 4 razy Wiek: 12 Dołączył: 30 Gru 2005 Posty: 905 Skąd: daleko od ukochanej
Wysłany: 24-12-2008, 10:59
Ordery niech dadzą tym z Afganistanu, a Sabaton niech nacieszy się kasą ze sprzedaży płyt. Widać że wystarczy nagłośnić coś Polskiego za granicą i odrazu jesteś bohaterem w kraju Ewy Sonet i piwa lech - fajnie ....
[ Dodano: 24-12-2008, 11:01 ]
Okruch napisał/a:
Dobrze, że Górniak nic nie dostała... a powinna co najmniej grzywnę... ;)
Oj daj spokuj, do dziś marze tylko o Niej
_________________ "When the hour of crysis finally arrives, remember that 40 selected men can shake the world..."
Yasotay
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum