Pomógł: 11 razy Wiek: 22 Dołączył: 25 Mar 2005 Posty: 944 Skąd: z Polski
Wysłany: 09-07-2011, 14:40 Książki Bieszanowa - front wschodni
Witam,
Wiem że większość użytkowników forum może te zagadnienia nie interesują aż tak bardzo - ale skoro jest taki dział to czemu nie wykorzystać. Otóż w ostatnim okresie pojawiło się na polskim rynku wydawniczym kilka książek Władimira Bieszanowa dotyczących działań na froncie wschodnim. W tej chwili mam już na stanie komplet i jestem w trakcie lektury.
Moje pytanie brzmi - jak traktować informacje, zawarte w jego książkach? Wydaje się, że jest to jedna z niewielu prób porównania dokuemntów sowieckich i niemieckich, wraz z diagnozą takiego stanu rzeczy. Wiem, że czasem zdarza mu się popełnić błąd techniczny, ale to detale, nieistotne dla ogólnego obrazu sytuacji na Ostfroncie. Czy zatem obraz, kreowany przez niego, można uznać za realistyczny?
Pomógł: 12 razy Wiek: 33 Dołączył: 02 Mar 2008 Posty: 1026 Skąd: Prusy Wschodnie
Wysłany: 10-07-2011, 16:44
Biorąc pod ocenę pod kątem merytorycznym, należałoby sprawdzić, na jakich niemieckich źródłach opierał się autor. Czy były to materiały znajdujących się w archiwach rosyjskich, przejete przez Armię Czerwoną, czy może ocalałe dokumenty źródłowe, które zachowały się w archiwach niemieckich.
[ Dodano: 10-07-2011, 16:49 ]
Podpytam jednego Doktorka, który zajmuje się tą tematyką i przeczesuje niemieckie archiwa.
Można zrobić porównanie z dostępnymi publikacjami innych autorów. Poczytać wspomnienia, dzienniki i pamiętniki. Do tego posiłkować się tekstami w prasie historycznej. Że o sięgnięciu po opracowania taktyczne (Taktyka w kampanii rosyjskiej Middeldorf Eike ).
Ale na tej podstawie jestem gotowy uznać Bieszanowa za dobrego historiografa. Ale prawda jest zazwyczaj gdzies po środku (a w zasadzie trzeba do niej samemu dojść i samemu zbudować obraz dziejów na bazie znanych nam części).
Piszę jako historyk z wykształcenia.
_________________ "Zresztą nieważne. Jest jak jest lepiej nie będzie. Potrenujemy."
Sierżant T. Tomczak
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum