Pomógł: 35 razy Dołączył: 20 Lip 2006 Posty: 2017 Skąd: Polska
Wysłany: 28-10-2011, 17:15
słuchaj a jest szansa na jakiś link gdzie można to potwierdzić lub może jakieś inne potwierdzenia. Skąd pewność że s+ to akurat niemieckie oznaczenie ?
Swoją drogą taśmy pochodzą właśnie ponoć z niemieckiego stanowiska KMu
Pomógł: 12 razy Wiek: 33 Dołączył: 02 Mar 2008 Posty: 1026 Skąd: Prusy Wschodnie
Wysłany: 28-10-2011, 22:45
Taśmy na bank niemieckie. Co do oznaczeń bazuję na tych, ktore sam wczesniej spotykałem. Ale jak dobrze poszperam, to coś znajdę na potwierdzenie. Tylko teraz po paru głębszych zastanawiam się gdzie to mam. Ale daję sobie paznokieć obciąć, że to III Rzesza.
[ Dodano: 28-10-2011, 22:52 ]
B_A może zamias oznacznie S+ jest St. Sprawdź proszę, bo to ważne dla mojego paznokcia.
Klejne oznaczenia też wskazują na fabrykę wujka Adolfa.
Pomógł: 12 razy Wiek: 47 Dołączył: 13 Sie 2005 Posty: 260 Skąd: Shangri - La
Wysłany: 29-10-2011, 11:54
Nie jestem fachowcem w tym zakresie, ale to chyba rzeczywiście III Rzesza. O ile pamiętam istnieją trzy, dość podobne oznaczenia na nabojach tego typu:
S* ( łuska mosiężna)
St ( łuska stalowa)
St+ ( stalowa wzmocniona)
"ch" to prawdopodobnie kod producenta. W czasie II wojny oznaczano tak amunicję produkowaną przez Fabrique Nationale d'Armes de Guerre ( w czasie okupacji Belgii zakład ten znajdował się pod zarządem Deutsche Waffen-u. Munitionsfabriken AG).
_________________ C'est grand malheur de ne pouvoir etre seul...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum