Pomógł: 11 razy Wiek: 22 Dołączył: 25 Mar 2005 Posty: 944 Skąd: z Polski
Wysłany: 18-08-2005, 19:18 Troche historii
Wyobrazcie sobie taka sytuacje:
Zostaliscie wlaczeni do kierownictwa plutonu specjalnego MO i macie kompletnie wolna reke w wyborze broni.
Jest rok 1978
Kompletujemy zestaw uzbrojenia.
Ja mówie tak:
bron krótka - 2xASTRA /z amunicja woreczkowa i Soft Point - do samolotu na patrol/ + Browning HP
bron dluga "podstawowa" - UZI SMG - MP-5 nie do konca dopracowany celnosc UZI taka jaka mamy wystarczy
kbk - M16A1 w tym z optyka
strzelba gladkolufowa M-500 (a jakze)
kbw - SSG-69
wsparcie - PK + NSP 2
LAW M72
I co Forumowicze na to?
--do Moderatora: nie bylem pewny gdzie to dac ale wyladowalo tu--
Pozdrawiam
Pomógł: 3 razy Wiek: 41 Dołączył: 12 Lis 2007 Posty: 328 Skąd: Polska
Wysłany: 26-11-2010, 10:40
A skąd w tamtych czasach Browningi HP,LAW czy M16 na wyposażeniu MO?
To już lepiej z wybierać z w miarę dostępnych wtedy egzemplarzy:
-broń krótka- rewolwer Astra, CZ 50,
-pm- Rak, Scorpion kal.9X17,
-karabiny szturmowe- AKSU,kbk AKMS z granatnikiem Pallad,
-broń wsparcia-RPK, km PK,
-karabiny snajperskie- SWD,ewentualnie SSG 69,
-dodatkowe wyposażenie-tarcze balistyczne, RWGŁ,
-strzelby gładkolufowe-pozostawały boki, bo pompki jeszcze nie były dostępne. Ot, proza życia.
m4a1, młody człowieku, chyba zapominasz, że w 78 trwała Zimna Wojna, u nas komunizm rozwijał się wesoło, a my byliśmy w bloku wschodnim. Jak sobie wyobrażasz pozyskanie legalnie i oficjalnie zachodniej broni? Po pierwsze nikt by jej nie sprzedał, po drugie u nas nikt by nie zaakceptował takiego zamówienia!
_________________ The 2 loudest sounds in the world: A click when you expect a bang, and a bang when you expect a click.
Zachodnia broń była pozyskiwana nielegalnie od zaprzyjaźnionych bojowników/terrorystów z OWP w zamian za możliwość wypoczynku a także szkoleń. Nie wiem jak ją legalizowano ale tym słuzby w PRL przejmowały się najmniej...
Pomógł: 11 razy Wiek: 22 Dołączył: 25 Mar 2005 Posty: 944 Skąd: z Polski
Wysłany: 26-11-2010, 12:41
Foka, niestety nie jestem już tak młody, jak wtedy gdy pisałem ten pierwszy post
Świtek, jesteś tego pewny? "Oficjalnie" to oni po prostu kupowali np. rewolwery S&W, ale ja się nie znam. Broń dla pododdziałów AT od ugrupowań terrorystycznych - śmiech historii. Swoją drogą, historia uzbrojenia polskich pododdziałów AT to ciekawe zagadnienie - nawet jeżeli nie w pełni się zgadzam, z tym co 5 lat temu napisałem w pierwszym poście wątku, dlatego jego ożywienie to nie taki zły pomysł.
Oczywiście, że tak. Sporo z niej przejęto również w Wietnamie i część z nich trafiła do Polski. Ale były to egzemplarze zapoznawcze do nauki broni przeciwnika.
Jak wyobrażasz sobie uzbrojenie formacji mundurowej w zdobyczną broń?! Bez części zapasowych, dokumentacji, fachowców... Co tam, w UW pewnie nikt nawet nie produkował amunicji do niej!
PS Mea culpa, nie zauważyłem, że Shunkaha wykopał aż takiego dinozaura. Należało skasować, a teraz już za późno :(
To, że jesteś 5 lat starszy nie zmienia Twojej daty urodzenia i możliwych doświadczeń z "tamtego okresu"
_________________ The 2 loudest sounds in the world: A click when you expect a bang, and a bang when you expect a click.
m4a1 Czytałem o tym w sieci parę lat temu. Nie wiem co w tym śmiesznego skoro demoludy były dość hojnym sponsorem terroryzmu wymierzonego w kraje "imperialistyczne" i międzynarodowy syjonizm.
Do pododdziałów specjalnych WP amerykańska broń trafiała od bratniej armii Socjalistycznej Republiki Wietnamu.
Tak - było w ówczesnej MO trochę broni zachodniej - rewolwery kliku typów. To sprawa znana. W innym przypadku odnośnie czegoś na stanie MSW - konkrety i źródła bym poprosił. Bo w przeciwnym wypadku to wątek równie dobrze może traktować o UFO.
Pozdr
Robal2pl
_________________ "Na świecie jest bardzo dużo różnej broni i bardzo mało tolerancji i to jest powód dla którego cała ta broń jest potrzebna" S.Bidziński
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum