Wysłany: 05-03-2006, 21:33 Taser X26 - przyszlosc, czy zabawka?
Moim celem jest otwarcie nowej dyskusji i to mysle (i mam nadzieje) dlugiej. Policja w Warszawie do patrolowania ulic kieruje Centralna Grupe AT, ktora do tego nie byla, nie jest i nie bedzie przeznaczona. Mnie osobiscie nie interesuje czy patroluje niebezpieczna PRAGE, bogate SRODMIESCIE, czy spokojne BEMOWO. TO NIE JEST JEJ ZADANIEM!!! Ale do rzeczy! Policjant z drogowki, patrolowki, dzielnicowy, AT - to dla mnie jedno ''POLICJANT'' tzn kazdy jednakowo mysli o swoim zyciu. Jest to najwazniejsza rzecz jaka nalezy ocalic! Ale jakimi metodami??? W Wielkiej Brytanii w jednostkach typu ARV od kilku lat stosuje sie ''bezpieczna'' bron przymusu bezposredniego w postaci paralizatorow Taser M 26 i wypierajacych je obecnie X 26. W Polsce kazdy Policjant jest wyposazony w bron ostra, z ktorej raczej woli nie korzystac i tu rodzi sie pytanie. Czy nie lepiej aby patrol policyjny na sluzbe zabieral tylko paralizatory, ktorych uzycie jest rejestrowane i bardziej bezpieczne niz broni ostrej, czy lepiej jest zrobic patrol mieszany zlozony z policjanta uzywajacego X 26 i drugiego majacego na stanie(P 83, P 64, P99)? Czekam na WASZE zdanie.
_________________ Jakby co, kieby co, kany co - To my som. J. Galica
Witam, dylematu nie widze po prostu powinien byc min. 1 taser na patrol oprocz tego palki, i bron palna dla wszystkich funkcjonariuszy. taser z uwagi na swoja konstrukcje moze byc czasami przydatny a czasmi nie (np. do obezwladnienia pojedynczego osobnika z nozem czy siekiera), ale nie zastapi broni palnej - czasami to jej uzycie bedzie wskazane. tak wiec cudow nie ma, i kazdy rodzaj sprzetu powinien znalezc swoja "nisze ekologiczna'"
pozdr
Robal2pl
_________________ "Na świecie jest bardzo dużo różnej broni i bardzo mało tolerancji i to jest powód dla którego cała ta broń jest potrzebna" S.Bidziński
Pomógł: 11 razy Wiek: 22 Dołączył: 25 Mar 2005 Posty: 928 Skąd: z Polski
Wysłany: 06-03-2006, 17:39
Czesc, każdy policjant w patrolu musi mieć broń palną. Taser to jest niewatpliwie dobra broń, ale nie dla polskiej policji. Powód? Lepiej niech wydadzą policjantom mossbergi z gumowymi kulami z magazynow (zamkneli po Juwenaliach), a za cene 1 Tasera mozna kupic 2.5 P99, za 2 Tasery można kupic B&T MP-5 a pewnie i G-36, nawet na palki teleskopowe kasy nie ma
Dwukrotnie bylem swiadkiem dzialania Tasera.
Wczesniej bylem nastawiony bardzo sceptycznie, teraz jestem przekonany o jego wyjatkowej skutecznosci.
Czytalem tez w "Guns and Weapon for Law Enforcement" - a wiec prasie w miare fachowej, ze w departamentach Policji gdzie wprowadzono do indywidualnego wyposazenia Tasery, nastapilo drastyczne (chyba ~90%) ograniczenie uzycia broni palnej przez funkcjonariuszy.
Bardzo znaczaco (~80%) spadla tez ilosc urazow ciala u zatrzymanych, oraz zatrzymujacych.
Sadze wiec, ze sprzet jest wart rozwazenia.
dzisiaj w Sydney byla akcja z Taserem - stary dziad chodzil po ulicy z nozem. Przyjkechalo SPG, dali mu w klate taserem, ten sie polozyl, skuli go i zabrali.
proste.
kilka lat temu facet z nozem tez dostal na klate - tylko z 38 special i tez sie polozyl, ale juz go nie kuli.
Wysłany: 07-03-2006, 15:31
Wolę policjanta który ma P-99 i umie się nim posłużyć, tonfę gaz i kajdanki niż P64 tasera i reszte...czy nawet p99 z ktorego oddaje 12 strzalow / rok (z taserem)
m4a1 - co Ty do cholery masz na punkcie tego biednego P64 i Walthera?
To jakaś mania opętańczo-prześladowcza? Bo jak tak to leczyć się trzeba, zanim będzie zbyt późno.
Taser tak. Na ulicy - bo to właśnie tam jest potrzebny. Obok, nie zamiast broni. Niestety na to nas nie stać. Za to będziemy mieć świątynię opaczności i ZOA na ulicach. Na to nas stać.
sprawa wyglada nastepujaco:
nasza policja szczegółowe dane jakiej broni moze uzywać co regulują odpowiednie przepisy niestety tego typu uzadzen nie przewidziano tej ze ustawie, dopuki politycy tego nie zmienią wszyscy maja związane ręce
Ortografia, polskie znaki, interpunkcja, wielkie litery, Stopczyk.
Pomógł: 50 razy Wiek: 32 Dołączył: 03 Maj 2005 Posty: 1356 Skąd: Warszawa
Wysłany: 07-03-2006, 18:32
Stopczyk napisał/a:
m4a1 - co Ty do cholery masz na punkcie tego biednego P64 i Walthera?
To jakaś mania opętańczo-prześladowcza? Bo jak tak to leczyć się trzeba, zanim będzie zbyt późno.
Taser tak. Na ulicy - bo to właśnie tam jest potrzebny. Obok, nie zamiast broni. Niestety na to nas nie stać. Za to będziemy mieć świątynię opaczności i ZOA na ulicach. Na to nas stać.
S.
Dokładnie, tak jak Stopczyk powiedział - obok, nie zamiast. 1 taser i trochę wkładów do niego na patrol interwencyjny powinno wystarczyć, natomiast broń powinni mieć wszyscy (wszyscy powinni być także przeszkoleni w obsłudze X26).
Swoją drogą można mieć tylko nadzieję że w ś.p. ks. Twardowski straci cierpliwość i zacznie porządnie straszyć w wiadomej świątyni.
Mike - dam Ci dobrą radę. Zanim zaczniesz pisać o jakiejś ustawie, weź do ręki jej tekst i poczytaj go do poduszki. Oszczędzi Ci to przykrych wypadków popisania się ignorancją.
Ustawa o Policji Artykuł 16:
"(...) policjanci mogą stosować następujące środki przymusu bezpośredniego:
1) fizyczne, techniczne i chemiczne środki służące do obezwładniania lub konwojowania osób (...)"
I dalej:
Rozporządzenie Ministra Spraw Wewnętrznych i Administracji z dnia 15 listopada 2000 r. w sprawie uzbrojenia Policji.
"§ 1. 1. Na uzbrojenie Policji składają się:
(...)
10) urządzenia techniczne w postaci:
a) paralizatorów elektrycznych,"
Aaa, i jeszcze jedno nie tak zaraz obok broni, tylko gdzies dalej:
Amerykanie poczatkowo nosili na pasie, przed/za kabura z bronia glowna.
I paru oficerow siegalo po X26 a wyjelo, i palnelo z Glosia.
Teraz nosza po przeciwnej stronie. A za oceanem szkolenie troszke mniej kuleje.
W Wielkiej Brytanii bron krotka na udzie lub po prawej stronie na pasie, X26 po lewej stronie na kamizelce, lub pasie.
X-76 [Usunięty]
Wysłany: 08-03-2006, 17:10
A czym rózni sie X26 przeznaczony dla słuzb od X26C przeznaczonego dla cywili ? X26C jest w cenie 6900 PLN
mike [Usunięty]
Wysłany: 08-03-2006, 17:16
http://www.taserx26.com/03.html - prezentacja
http://www.taserx26.com/02.html - krótki filmik
Przepraszam za wcześniejsze błędy, ale zauważ że to urządzenie nie jest do konca paralizatorem elektrycznym, tutaj zależy wyszystko od interpretacji ustawy.
"Podobnie jak w klasycznych paralizatorach jego działanie oparte jest na wysyłaniu wiązki prądu. Ale na tym podobieństwo się kończy. Wszystkie dostępne dotychczas urządzenia, zwane potocznie paralizatorami, działały w ten sposób, że wiązka energii elektrycznej wywoływała u porażonej nią osoby szok spowodowany bólem. Nasze urządzenia obezwładniają w zupełnie inny sposób. Komputer generuje takie same sygnały, jakie wysyła mózg człowieka do mięśni szkieletowych (odpowiadających za ruch). Fale działają wyłącznie na te mięśnie i w efekcie natychmiast obezwładniają napastnika. To kolejna zaleta tego urządzenia, bo jego użycie nie ma wpływu na pracę serca, płuc czy mózgu. W badaniach udowodniono, że jest ono bezpieczne nawet dla osób, która mają rozrusznik serca! Urządzenie działa także na osoby, które są pod wpływem narkotyków lub alkoholu" - tłumaczy Arkadiusz Szuba, prezes zarządu UMO Technologie Militarne, dystrybutora broni Taser
Wiem jak działa taser. I dla mnie nadal jest "paralizatorem elektrycznym" (pojęcie to jest dość szerokie). Chyba, że dla kogoś jest on np. armatką wodną, kolczatką drogową, albo bronią pnematyczną (to już czyba najprędzej )...
Nawet zaś, jeśli ktoś tak uzna, to z punktu widzenia ustawy wszystko nadal jest OK, zmianie ulec musi jedynie rozporządzenie.
Więc Mike - nie szukaj dziury w całym, kiedy nie odróżniasz ustawy od aktu wykonawczego. Kiedyś w komunistycznej szkole, wpajano taki dobry zwyczaj. Nie wiesz - nie pisz.
(No offence rzecz jasna.)
Rozpetalem te dyskusje, wiec musze tez dodac cos od siebie. W ubieglym roku w Londynie byly dwie sytuacje, podczas ktorych z powodzeniem uzyto broni! Tzn jak to napisal Kangur: gostek dostal dwie szybkie kulki i juz nie wstal. Problem jest w tym, ze obie osoby jak zwykle byly niewinne i ot tak po prostu uciekaly przed uzbrojonym patrolem (lekarz kazal duzo biegac ). Jak zwykle w takiej sytuacji burza w prasie i bagno wokol policjantow doprowadzily do tego, ze obowiazkowo w czteroosobowych grupach ARV jeden policjant musi miec X26. Ale zdaje sobie sprawe, ze cala nasza rozmowa (bardzo konstruktywna!) jest tylko pustym laniem wody ze wzgledu na cene jednostkowa tych zabawek.
Wysłany: 08-03-2006, 20:36
Przecież pisałem że to jest bardzo dobra bron ale nie na polskie realia (finansowe)... I jeszcze raz powtórzę - z równą skutecznością można użyć strzelby gładkolufowej Mossberg z amunicją niepenetracyjną, będącej na wyposażeniu policji, ale po Juwenaliach je kazali zabrać do magazynów. Wszystkim oprócz AT i NGR wydawać tylko niepenetracyjną i nie pomylą. Amunicja niepenetracyjna jest traktowana jako zwykły środek przymusu bezpośredniego a nie na równi ze sławetnymi P-99 . I jeszcze jedno - czy ARV nie liczy 3 osob (w tym 2 z bronią długą, za ew. pomyłkę od razu przepraszam)
Przecież pisałem że to jest bardzo dobra bron ale nie na polskie realia (finansowe)... I jeszcze raz powtórzę - z równą skutecznością można użyć strzelby gładkolufowej Mossberg z amunicją niepenetracyjną
Jesteś pewien, że z równą skutecznością?
Bo ja nie. To są dwa zupełnie inne urządzenia słuzące do innych celów i działające na odmiennej zasadzie.
Jesteś już duży i odruch ssania powinien u Ciebie zaniknąć. Więc nie wyzysaj bzdur z palca. Bo następnym razem, przez pomyłkę, mogę zamiast "cytuj" nacisnąć "edytuj", albo "kasuj". Paniał?
Zarowno uzbrojenie jak i liczebnosc sekcji poszczegolnych ARV jest plynna jak poziom wody w Tamizie. Powiem tak, gdyby w sytacji szczegolnej dwa lub trzy ARV mialy wspolpracowac przy jednej duzej akcji (co jest wykluczone, bo wszystkie ''powazne akcje zabezpiecza jednostka centralna SO 19) to bylby niezly balagan. Nici z wymiennosci magazynkow, kompletnie odmienne taktyki dzialania i sprzet. Jest tez tak, ze niektore z oddzialow dzialaja jeszcze w systemie trojkowym, wiekszosc jednak w czworkowym (jak wytlumaczyl mi jeden policjant z Dewon & Cornwal Constabulary - wytlumaczenie jest proste - dzialaja w samochodach osobowych i jedna sekcja zajmuje jeden samochod. Smieszne ale prawdziwe.
M4a1
Taser w odroznieniu od Mossberga ma jedna zalete!!! Zaden nierozgarniety magazynier nie wyda Ci ostrej amunicji zamiast obezwladniajacej, wiec rachunek zyskow i strat przemawia za taserem
Pomógł: 33 razy Dołączył: 20 Lip 2006 Posty: 2010 Skąd: Polska
Wysłany: 11-03-2007, 13:27
Ostatnio przerabiałem szkolenie z Tasera. Jeżeli tylko znajdę chwilkę czasu to wrzucę filmy!
Urzadzenie jest naprawdę ciekawe jednak cholernie drogie. koszt jednego kartridza to kwota ok 160 zł. Kto pójdzie na coś takiego. Mają teraz też wejść tasery na ogólnodostępne wyposażenie dla policji. Jednak uważam że będzie z tym problem przede wszystkim własnie o cenę tego maleństwa.
kilka fotek Tasera. filmy wkrótce.
Pomógł: 10 razy Dołączył: 23 Maj 2005 Posty: 407 Skąd: Częstochowa
Wysłany: 11-03-2007, 21:31
dostał ktoś z Was taserem ?
ja dostałem (testowo oczywiście ) i wiem że nie ma nic lepszego niezabijającego do samoobrony i wymuszania posłuszeństwa na dystansie do 5 m ...(no chyba że dostaniemy wersję do 7 m ..albo najnowszą do 10 )
Pomógł: 10 razy Dołączył: 23 Maj 2005 Posty: 407 Skąd: Częstochowa
Wysłany: 11-03-2007, 21:51
sam to się walnąłem nim ze trzy razy ....jak używaliśmy go bez kardriża ....ale to jednak nie to samo jak dostać "wpinke " ...gdyby nie kumple to lecisz Panie na ryj na podłogę i tyle masz do zrobienia....
aha ważna uwaga ..aby poprawnie zadziałał ten kształtowany impuls jak go nazywają to musi taser działać kilka chwil na użytkowniku ..dopiero wtedy impuls ogarnia całe ciało ...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum