Pomógł: 11 razy Wiek: 22 Dołączył: 25 Mar 2005 Posty: 944 Skąd: z Polski
Wysłany: 20-09-2005, 14:55 PM-98 Glauberyt vs. UZI SMG vs. Mini UZI
W polskich jednostkach AT ponoc nadal znajduja sie przestarzale /*moim skromnym zdaniem, skoro ATecy ich chca to musi byc jakis powod i nawet nie smiem podwazac ich wyboru*/ UZI SMG, które spokojnie moglyby byc zastapione przez lepsze (tj. widocznie gorsze ale ja nie wiem czemu) PM-98 Glauberyt - o których slyszalem jednak nie-za-przychylne opinie na forach internetowych.
Zróbmy porównanie
celnosc:
Zdecydowanie na korzysc Pm-98 - strzela z zamknietego zamka - mimo krotszej lufy
ergonomia:
Podobna (wydaje sie ze UZI SMG jednak ma lepsza ale ja o tym nie wiem)
niezawodnosc:
Obydwa OK, ale UZI sa juz zuzyte a z Pm-98 nie za bardzo da sie strzelac amunicja antyrykoszetowa.
Wiec pytanie do Forumowiczów i do Użytkowników (odpowiedzi prosze opierac na materialach wylacznie jawnych):
Dlaczego jeszcze 1/4 polskich antyterrorystów jednostek SPAP (Źródło: Strzał) ma na swoim wyposażeniu UZI SMG a nie PM-98 które wydają mi się być dostępne (bo są np. w OPP czy kryminalnych i to niemale ilości).
I jak się do PM-98 ma Mini-UZI?
_________________ KOTY GÓRĄ!!!
Pozdrawiam
Suhy [Usunięty]
Wysłany: 21-09-2005, 17:52
A na czym opierasz stwierdzenie, że policjanci AT chcą mieć na stanie UZI, a nie np. MP5?
1/4 spapu używa UZI? Szczerze- przy swoich przyznaje sporadycznych kontaktach z tą formacją nigdy ich nie widziałem.
Zresztą w polskich warunkach stwierdzenie, że coś się chce bo jest nowoczesne, fajne i modne jest tylko stwierdzeniem. Decyzje o zakupie sprzętu są podejmowane gdzie indziej i bynajmniej nie przez samych zainteresowanych.
Co do Glauberyta- celny, ale projektanci nigdy nie słyszeli o słowie "ergonomia".
Wysłany: 21-09-2005, 21:27
Suhy napisał/a:
A na czym opierasz stwierdzenie, że policjanci AT chcą mieć na stanie UZI, a nie np. MP5?
1/4 spapu używa UZI? Szczerze- przy swoich przyznaje sporadycznych kontaktach z tą formacją nigdy ich nie widziałem.
Zresztą w polskich warunkach stwierdzenie, że coś się chce bo jest nowoczesne, fajne i modne jest tylko stwierdzeniem. Decyzje o zakupie sprzętu są podejmowane gdzie indziej i bynajmniej nie przez samych zainteresowanych.
Co do Glauberyta- celny, ale projektanci nigdy nie słyszeli o słowie "ergonomia".
Chcą mieć Mp-5 to słychac na wszystkich forach (i w strzale też) ale wolą mieć UZI od PM-98.
Informacja taka została zasięgnięta ze Strzału.
PM-98 jest na pęczki w amgazynach KWP
Ergonomia w pm98 mimo wszystko troche sie poprawiła
_________________ KOTY GÓRĄ!!!
Pozdrawiam
Suhy [Usunięty]
Wysłany: 22-09-2005, 20:28 PM-98 Glauberyt vs. UZI SMG vs. Mini UZI
Ergonomia może i nieco się poprawiła, ale nadal dźwignia przeładowania jest niewygodna i można sobie przy gwałtownym ruchu zrobić kuku, przełącznik rodzaju ognia chodzi ciężko i jest niwygodny w użyciu, kolba jest niezbyt ciekawa, no i nie pasuje mi wykonanie spustu i kabłąka. Zwykła blacha i w dodatku wg mnie nispecjalnie wyprofilowana.
Generalnie mam wrażenie, że toto wyprodukowali w jakimś przyszkolnym warsztacie.
Chcą mieć Mp-5 to słychac na wszystkich forach (i w strzale też) ale wolą mieć UZI od PM-98.
Informacja taka została zasięgnięta ze Strzału.
gdzie w Strzale znalazles taka informacje ?? Jest tam tylko napisane ze obecnie Uzi stanowia okolo 1/4 wszystkich pmow w SPAPach, nic o tymze atecy wola uzi od pm98.
Witam!
PM-98 i PM-84P zacinaja sie nie ammo antyrykoszetowa (bo jest taka np. pelnoplaszczowa) ale hollow pointami (z MP5 tez byly problemy, dlatego teraz magi sa lukowe, a nie proste)
Ergonomia Uzi jest wieksza (bezpiecznik! )
Pozdr
Robal2pl
Wysłany: 23-09-2005, 17:15
Tak można było zrozumieć z artykułu.
UZI przestałybyc jakąkolwiek atrakcją (po wejściu PM 98) a mimo to pozostają w pododdziałach AT, wnioskuje że kazdy AT w polsce moglby mieć pm-98 gdyby chciał a mimo to UZI pozostają.
Musi byc więc jakiś powod.
"Wszystko inne jest chorym absurdem"...ale jest i to w znacznych ilościach.
poza tym w miare dobry pm dla AT to tez UMP:)
Poza tym o historii uzbrojenia w AT też mozna pogadać
Pomógł: 12 razy Wiek: 36 Dołączył: 09 Kwi 2005 Posty: 1055 Skąd: Kraków
Wysłany: 27-09-2005, 19:03
m4a1 napisał/a:
Tak można było zrozumieć z artykułu.
Nic takiego z artykułu nie wynikało, proponuję go przeczytać jeszcze raz, a następnie zadawać cokolwiek dziwne pytania.
Cytat:
UZI przestałybyc jakąkolwiek atrakcją (po wejściu PM 98) a mimo to pozostają w pododdziałach AT, wnioskuje że kazdy AT w polsce moglby mieć pm-98 gdyby chciał a mimo to UZI pozostają.
Skąd niby pomysł, że każdy oddział mógłby je mieć? Otóż nie mógłby - nie ma na to funduszy. Czy Ty sądzisz, że policja ma aż tyle pieniędzy i szasta sobie nimi na prawo i lewo wydając na nowe pistolety maszynowe?
Wysłany: 27-09-2005, 20:13
Cytat:
Skąd niby pomysł, że każdy oddział mógłby je mieć? Otóż nie mógłby - nie ma na to funduszy. Czy Ty sądzisz, że policja ma aż tyle pieniędzy i szasta sobie nimi na prawo i lewo wydając na nowe pistolety maszynowe?[/quote]
Gdybym tak myślał, to dziwiłbym się że nie ma MP-5 (niemal wszędzie). Z oficjalnych źródeł wynikało, że partia PM-98 licząca 10,5 tys. szt. trafiła do Policji w latach 2001 - 2002
http://www.kgp.gov.pl/statys/uzbroje.htm
W pierwszym rzędzie nowa broń trafia zwykle do AT - więc wnioskuję, że gdyby AT chcieli mieć PM-98 to skorzystaliby z tej właśnie (notabene całkiem pokaźnej) partii.
Media podały zresztą że w pierwszej kolejności broń miała trafić do "antyterrorystów i funkcjonariuszy CBŚ"
Mogę być w błędzie.
Ekhm...bez urazy, ale to jest typowy przykład w jaki przekłamujesz źródło. W dokumentach policji nie ma żadnego zapisu jaki model otrzymali (enigmatycznie nazywają ten pistolet maszynowy Glauberytem), to powiedz mi skąd wiesz, że to wszystko są PM-98!? To samo dotyczy Twoich informacji o UZI. Bez urazy, ale może jednak warto nieco uważniej czytać źródła i nie dopisywać sobie do nich czegoś, czego tam nie ma.
Cytat:
W pierwszym rzędzie nowa broń trafia zwykle do AT
Spekulacje.
Cytat:
- więc wnioskuję, że gdyby AT chcieli mieć PM-98 to skorzystaliby z tej właśnie (notabene całkiem pokaźnej) partii.
Ponownie - skąd to przekonanie, że są to PM-98? Możesz mi podać źródło? Te, które przytoczyłeś nie wymienia odmiany pistoletu maszynowego. To taki mały przykład jak powstają plotki czy przekłamania.
Wysłany: 29-09-2005, 16:40
W 2002
http://www.mswia.gov.pl/i...dzial=2&id=1090
Na tej stronie KGP było o 3000 glauberytach dla policji.
SPAP liczy ok. 50 osób, SAT ok. 30 (źródło: artykuł "System jednostek taktycznych i kontrterrorystycznych w Polsce") - potrzeby tych formacji nie przekraczają 600 - 700 PMów.
Wydaje mi się, aczkolwiek nie jestem pewien, że był rządowy program zakupów uzbrojenia dla policji w latach 2001 - 2003
i zakupiono wtedy 13500 albo 14000 PM-98
i 12360 P-99.
W każdym razie 3000 PM-98 jest na pewno.
Jeszcze jedna moja "dywagacja". SG używa wyłącznie (albo w znakomitej większości) PM-98, te zakupy z lat 2001 - 2003 to był program wymiany broni dla policji i SG, dostawali jednakową broń (nie mówię o formacjach specjalnych).
Pomógł: 12 razy Wiek: 36 Dołączył: 09 Kwi 2005 Posty: 1055 Skąd: Kraków
Wysłany: 29-09-2005, 17:10
m4a1 napisał/a:
Wydaje mi się, aczkolwiek nie jestem pewien, że był rządowy program zakupów uzbrojenia dla policji w latach 2001 - 2003 i zakupiono wtedy 13500 albo 14000 PM-98
Powtórzę moje pytanie, bo chyba nie zrozumiałeś - skąd wiesz, że to PM-98? O ile tych 3300 to się z Tobą zgodzę, o tyle tych pierwszych pewności nie masz. A co się tyczy przezbrajania, to ponownie - skąd wiesz, gdzie te Glauberyty poszły?
Wysłany: 29-09-2005, 19:18
Tak mi się tylko wydaje.
Nie wiem, do jakich pionów te Glauberyty poszły - o ile pamiętam (był chyba kiedyś w Raporcie Targowym z Logistyki mały artykuł ale mogę być w błędzie)
Do szkół policyjnych i do prewencji.
Że 3000 z nich poszło do Policji to widać po linku który wysłałem.
AT dostało chyba wcześniej, w sumie PM-98 wszedł na uzbrojenie w 1998 roku, a jak wcześniej wspomnialem w 99 % przypadków nowy sprzęt dostaje w pierwszej kolejności AT.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum