Czy w dzialaniach o charakterze AT (chodzi mi przede wszystkim o odbijanie zakladnikow) uzywa sie pistoletow full auto (Glock18, beretta 93r, itp), czy tylko semi jako bron boczna (ewen. jako glowna, zaleznie od funkcji) i pm typu mp5 lub uzi (oczywiscie pomijajac strzelbe, snajperke, karabinek itp.). Wiem, ze tego typu pistolety sa "zarezerwowane" glownie dla ochrony.
Co prawda wczasie odbijania zakladnikow (chodzi mi o typowy szturm) nietrzeba ukrywac broni (wiec rozmiar sie az tak nie liczy jak np. w ochronie) ale np. dla operatora trzymajacego tarcze balistyczna duza sila ognia skompresowana w malej broni mogla by sie okazac przydatna.
W Polsce z tego co wiem BOR ma glocki i beretty fullauto ale oni pelnia role wlasnie ochrony.
_________________ "Boxing is like Christmas - it's better to give then to recive." (avatar jest moj, osobisty, prywatny ze mna samym; nikogo nie udaje, pod nikogo sie nie potrzywam- na wszelki wypadek =:-) )
Ostatnio zmieniony przez fazi 02-05-2005, 20:59, w całości zmieniany 1 raz
jac-t [Usunięty]
Wysłany: 02-05-2005, 20:20
Witam,
Jak już napisłeś w działaniach AT możliwe ze uzywa się jej jako broni przy tarczy balistycznej,ale z tego co widziałem na kilku filmikach z netu takiego glocka czy berette bardzo ciężko ujarzmić,a tutaj mamy dodatkwo strzelanie z jednej ręki.A ogień zaporowy skończy się momentalnie.Więc WYDAJE mi się,że raczej się ich nie stosuje.
Pozdrawiam
Z tego co wiem to glock ma minimalny odrzut (jak na to czego mozna by sie spodziewac), ale przeszkoda moglaby byc tez ogromna szybkostrzelnosc ktora moze sie przydac przy prowadzeniu ognia "zaporowego" ale przy koniecznosci wrecz chirurgicznego wyeliminowania przeciwnika chyba raczej zaszkodzi.
Ostatnio na tym forum przeczytalem, ze "urzytkownik" tarczy balistycznej trzyma ja obiema rekami a ogien prowadzi tzw. 2. i 3. Jestem sklonny przyjac ta teorie (a moze praktyke ) ale czesto sie jednak widzi zdjecia ukazujace i tarcze i pistolet.
A swoja droga jakie macie zdanie na temat takiej broni? Najczesciej slysze opinie, ze lepiej miec np. mala mp5k czy cos w ten desen. Osobiscie podoba mi sie tak "opcja" (moze dlatego, ze mam taka replike ASG i nie widze poza nia swiata )
_________________ "Boxing is like Christmas - it's better to give then to recive." (avatar jest moj, osobisty, prywatny ze mna samym; nikogo nie udaje, pod nikogo sie nie potrzywam- na wszelki wypadek =:-) )
jac-t [Usunięty]
Wysłany: 03-05-2005, 13:19
W zielonej taktyce - wyjezdazam do usa.Wstawiłem link do strony gdzie jest kilka filmikow z rożnymi giwerami (jest tez M134 Minigun ) i tam powinien gdzies byc glock18.I z tego co pamiętam koles mial problem zeby stracic kilka butelek/puszek bliskiej odległosci.
A tak apropo to w dzilae czarna taktyka/tarcze balistyczne CHYBA kazdy operator który dzierży tarczę trzyma pistolet w jednej ręce.Choć z drugiej strony ściana ognia idzie naprawdę niełza!!
A co do mp5k,to WYDAJE mi sie ze jedna reka poreczniej strzela sie z p90.
Witam.
Broni typu GLOCK 18 nie używa się w operacjach AT.
Jest to spowodowane małą celnością i durzą szybkostrzelnością takiej broni.
Jest wiele sposobów operowania tarczą balistyczną( rodzaj tarczy), jedną z nich jest trzymanie w drugiej ręce broni krótkiej z tym ze operator, który trzyma tarcze jest z góry skazany na to ze jego ogień jest mniej celny.
Charakter operacji antyterrorytstycznych, gdy mam do czynienia z sytuacją zakladniczą nie polega na tworzeniu „ściany ognia” lub „ognia zaporowego” a gdy naszym celem jest likwidacja wszystkich ludzi znajdujących się w danym budynku należy zadać sobie pytanie czy jest sens tam w ogóle wchodzić i narażać się na niebezpieczeństwo.
PS To nie jest forum ASG!!!
_________________ NIE MYŚL KOCIE O REZERWIE BO CI CYFRA ŁEB ROZERWIE!
Witam
I dokladnie takie argumenty (i wnioski) przetoczylem w moim powzszym poscie:
Cytat:
moze sie przydac przy prowadzeniu ognia "zaporowego" ale przy koniecznosci wrecz chirurgicznego wyeliminowania przeciwnika chyba raczej zaszkodzi.
- czekalem na ich potwierdzenie, za ktore dziekuje.
PS.
Cytat:
To nie jest forum ASG!!!
-w zupelnosci sie zgadzam i trzymam sie we wszystkich postach tematu. [z calym szacunkiem dla panskiej wiedzy- gdybym na forum motoryzacyjnym wystapil z pytaniem: Ile koni ma "jakiestam" ferrari poniewarz bardzo lubie ten model- bo mam taki modelik od dziadka, nikt nie zwracalby mi uwagi, ze to nie forum modelarskie]
Pozdrawiam,
fazi
Pomógł: 52 razy Wiek: 32 Dołączył: 03 Maj 2005 Posty: 1395 Skąd: Warszawa
Wysłany: 03-05-2005, 21:34
Powiem dosyć enigmatycznie - ale tyle powiedzieć mogę na dzień dzisiejszy. Z full-automatycznego Glocka da się strzelać dosyć celnie pod warunkiem zastosowania pewnego "tuningu" głównie dotyczy to zastosowania specjalnie zmodyfikowanej kilkustopniowej sprężyny powrotnej i nakładki magnetyczej (!) zakładanej na szynę pod lufą (czyli od 3 serii Glocków).
Niedługo powinien być artykuł w "Strzale".
Nie chcę tu oczywiście powiedzieć że jest to broń przeznaczona do operacji AT. Szczerze mówiąc pomimo zastrzeżeń producenta co do docelowych klientów dla takiego typu broni maszynowej - to uważam że ona przede wszystkim nadaje się do "funshootingu" i raczej nie jest konkurencją dla klasycznych Golcków, USP czy SIGów w rękach funkcjonariuszy rozmaitych służb.
A ja ma taką wielką prośbę. Niech Ci, którym się wydaje, nie wypowiadają się. Jeśli nie ma się nic do powiedzenia, należy siedzieć cicho - a nie bić pianę.
Drogi Fazi, nie dziw się, ze Freki obrazowo i jasno napisał Ci czym nie jest to forum. Ja także nie lubię mieszania ogórków z kisielem. A wszakże napisałeś:
Fazi napisał/a:
A swoja droga jakie macie zdanie na temat takiej broni? Najczesciej slysze opinie, ze lepiej miec np. mala mp5k czy cos w ten desen. Osobiscie podoba mi sie tak "opcja" (moze dlatego, ze mam taka replike ASG i nie widze poza nia swiata )
Gdzie słyszaeś? Czy aby nie na forum ASG?
Pokazuję i objaśniam - ASG nijak ma się do broni prawdziwej, a zabawy mniej lub bardziej plenerowe nie mają nic wspólnego z zadaniami realizowanymi w realnym świecie przez ludzi dla których praca z bronią stanowi zawód. I wszystko w tym temacie.
Co do wspomnianej broni - nie jest to absolutnie moja branża. Jednak zastanawia mnie na ile tego typu rozwiązania dedykowane są dla rzeczywistych (choćby niszowych) potrzeb związanych ze specyficznymi zadaniami, a na ile jest to pewien trend marketingowy, nie mający trwalszego oparcie w tzw. szarej codzienności?
Od razu uprzedzam, ze post jest nie na temat i jak komus sie nie podoba to niech go usunie (ale po pewnym czasie) .
Cytat:
Gdzie słyszaeś? Czy aby nie na forum ASG?
Pokazuję i objaśniam - ASG nijak ma się do broni prawdziwej, a zabawy mniej lub bardziej plenerowe nie mają nic wspólnego z zadaniami realizowanymi w realnym świecie przez ludzi dla których praca z bronią stanowi zawód. I wszystko w tym temacie.
Prosze Cie Stopczyk abys uwazniej przeczytal zdanie malym drukiem- powolalem sie, ze lubie/podoba mi sie taka bron bo... i tu moglo nastapic wiele rozwiazan (widzialem film, mialem tapete, plakat...), padlo akurat na nieszczesne ASG.
Wiem, ze macie jakas awersje, a wrecz fobie (tez nie lubie jak ktos zapatrzony w swoj kawalek plastiku i kawalek lasu pod domem uwaza, ze wie wszystko o taktyce, operacjach itp.- a tacy tez sie zdarzaja) w stosunku do asg ale co to ma akurat do mojej osoby i do tego, ze mam np. sentyment do Glockow 18? Sam bardzo rzadko sie bawie w ASG.
Czy ja gdziekolwiek napisalem, ze ASG ma sie jakos do realnych operacji AT?
PS.
Nie oceniajcie zbyt pochopnie ludzi przez pryzmat waszych pogladow i utrwalonych stereotypow, prosze...
mikunda [Usunięty]
Wysłany: 05-05-2005, 22:28
asg ma się jednak do prawdziwej taktyki a to dlatego, że niektóre grupy [np. SWAT, GROM] mają szkolenia przeprowadzone właśnie za pomocą asg, oczywiście tylko najlepszych replik [bardzo podobna waga, taki sam krztałt, zasięg wystarczający w pomieszczeniu, "broń" asg posiada specjalne systemy poprawiające realizm: odrzut zamka itp.]
Panowie, trzymajmy dyskusje ASG do minimum. Na ten temat jest już obszerne i fachowe forum WMASG i nie mamy zamiaru w jakikolwiek sposób konkurować. Mysłę że wszelkie możliwe tematy dotyczące ASG zostaną tam o wiele bardziej fachowo opisane niż tutaj. Większość członków specops miała bardzo spotradyczny kontakt z tą zabawą.
Sam miałem pewien ograniczony kontakt z ASG, a w pokrewnym paintballu mogę z ręką na sercu powiedzieć że mam duże doświadczenie - jestem w stanie docenić pewne zastosowania tych systemów podczas szkolenia, ale jak już powiedziałem - omawiajmy temat ASG na forum WMASG - tam jest kilka tysięcy osób które żyją tym tematem i z chęcią odpowiedza na wszelkie możliwe pytania. A tutaj, dyskusja na ten temat jedynie drażni.
Wracając do wątku - myśle że najpierw należy opisać prace z tarczą - ja jeszcze nie widziałem indywidualnej operacji z długą tarczą - dla mnie tarcza to zawsze zespół - w którym ten trzymający tarcze (tarczowy) robi głównie to - chyba że jest tutaj ktoś kto potrafi trzymać długą tarcze w jednym ręku i precyzyjnie strzelać? (Wolf, wiem że Ty możesz więc się nie chwal )
Zagadnienie broni+tarczy występuje tylko (według mojej skromnej wiedzy) podczas pracy na krótkich tarczach (np. schody) a wtedy i tak przeszkoda jest pokonywana zespołowo i siła ognia standardowego Glocka wystarczy.
Jeżeli NIE wystarczy, to myślę że trzeba mieć pod ręką komara i PK - do czego zresztą nawiązał FREKI.
asg ma się jednak do prawdziwej taktyki a to dlatego, że niektóre grupy [np. SWAT, GROM] mają szkolenia przeprowadzone właśnie za pomocą asg, oczywiście tylko najlepszych replik [bardzo podobna waga, taki sam krztałt, zasięg wystarczający w pomieszczeniu, "broń" asg posiada specjalne systemy poprawiające realizm: odrzut zamka itp.]
ja chyba snię--simmunition to nie asg.......zaraz się wnerwię i podepcze wszystkim napotkanym airsoftowcom ich zabawki : może wtedy zobaczą jaka jest różnica( na szczęście dla niektórych jest kropelka)
Kangur nie bij, ale mam już dość, idę sobie wirtualnie poherosować i tłuc niemćów czy innych w jakiejś gierze. Wtedy nabrawszy doświadczeń może będę mół się "sensownie" wypowiedzieć
Pomógł: 52 razy Wiek: 32 Dołączył: 03 Maj 2005 Posty: 1395 Skąd: Warszawa
Wysłany: 06-05-2005, 16:09
To ja dodam że: ASG bywa wykorzystywane w USA do ćwiczenia "force on force" przez niektóre departamenty policji i DEA - wiem bo gadałem z ludźmi którzy to robią np w Minnesocie. Powodów jest kilka - w przeciwieństwie do FX, airsoft jest tani i bardziej bezpieczny przy strzałach z bliska. Do pewnego rodzaju ćwiczeń w budynkach broń ASG z jej parametrami wystarcza, a ma zaletę realistycznych wymiarów, obsługi (są takie zabaweczki co oferują nawet całkiem duży podrzut). Oczywiście to jest jakiś tam etap i nie zastępuje to ani cwiczenia z FX, ani z ostrą, tylko je po prostu uzupełnia. Jak wspomniałem czynnik ekonomiczny jest tu nie bez znaczenia.
JW 2305 padło by ze śmiechu gdybyście mi powiedzieli że używają replik ASG do ćwiczeń, co nie znaczy że niektórzy z nich nie mieli repliki Ajersoftowej w ręku
Hydrozagadka [Usunięty]
Wysłany: 06-05-2005, 16:18
wszystko cacy .....i wierzę że można opanować wyciąganie z kabury i takie tam .i wierze że to się stosuje, ale jak sam zauważyłeś w bardzo ograniczonym zakresie. więc uważam to za marginalia nie warte wzmianki
Autor tej strony to naprawde miły facet z którym 2-3 lata temu miałem okazje korespondować, on stworzył idealny i myslę że jeden z lepszych na świecie serwisów ASG - idzicie tam z problemami dotyczącymi ASG, ok?
inaczej za riposty Stopczyka i innych nie odpowiadam. Są w 100% uzasadnione.
Robie co mogę ale już mnie powoli cyfra zaczyny blokować.
Czy wy zdajecie sobie sprawe z tego że wszystkie Dziadki się na mnie teraz patrzą?
"hmm... jak Kangur poradzi sobie z napływem ASG-owców na forum?"
No a ja przeciez nie powiem nikomu żeby spier$#@## bo Mama mi nie pozwala w domu przeklinać.
Tym bardziej że każdy z opisywanych tematów był już WIELOKROTNIE opisywany na WMASG - wiem bo monitoruje stale, ale się nie wypowiedam. Dlaczego? Bo nie mam bladego pojęcia o ASG! i niech tak zostanie.
Owszem, ludzie, nawet powarzni się w to bawią - sami byście się zdziwili kto dostał od dziadka MP5K ASG i to już ładnych pare lat temu, zanim to było jeszcze dostępne w PL - ale tak ta replika wisi na ścianie i robi za ozdobe.
Nie dyskutujmy już na temat ASG tutaj, ok? Bo jesteśmy już tylko o krok od omawiania nowych sprężyn z Tokyo Marui, a od tego jest naprawde WMASG.
No, temat zamknięty, a jak nie to poskarże się na WMASG że opuszczacie ich forum! :-)
toż właśnie nie mam zamiary tu o asg , ale tak wyszło .ja się na wmasg nie wypowiadam bo się zwyczajnie na tym nie znam
Jackim [Usunięty]
Wysłany: 10-05-2005, 14:09
Więc wracając do tematu (pistolety automatyczne w działaniach AT<---to tak jakby ktoś zapomniał ),jak to jest z tymi tarczami i gnatami.Bo moim zdaniem(nie jestem specjalistą,więc nie bijcie ) Operator z tarczą,pownienen"tylko" osłaniać reszte oddziału,który wyeliminują mp5 czy innym ustrojstwem ,przeciwników.
To tyle z mego biadolenia.Może ktoś bardziej "fachowo" to opisze.
pozdrawiam
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum