Pomógł: 11 razy Wiek: 22 Dołączył: 25 Mar 2005 Posty: 944 Skąd: z Polski
Wysłany: 28-06-2005, 13:00 PDW
A co forumowicze sadza o broni na amunicje PDW? Wg mnie to interesujaca propozycja, w teorii wyglada swietnie, szczególnie sprawdzona juz w boju 5,7x28 mm, moglaby zastapic zarówno PM jak i karabinek. Mile widziane opinie od osób "w temacie", jak to wyglada w praktyce, z tego co slyszalem wrazenia ze strzelania z P-90 b. dobre, maly odrzut, energia poczatkowa ok. 500 J czyli tyle co w zwyklym pistolecie 9 mm Para, nawet w USA chwala ta bron a tam maja ekhm fiola na punkcie mocy obalajacej (podobno wyzsza od 9 mm, w najgorszym wypadku podobna).
jest coś takiego jak amunicja PDW? Czy poprostu wliczasz do niej tę belgijską 5,7, niemiecką 4, 7 i szwedzką 6,38 czy ileś tam, i robisz z tego taki skrót myślowy? W każdym bądź razie, jeśli chodzi o samą broń(bez względu na amunicję) to jestem za, ale w naszych warunkach wątpie żeby jakoś posypały się zamówienia dla WP ... można by tu wspomnieć o tym naszym najnowszym projekcie PMM
ma być ponoć bronia modułową, i strzelać w zależności od konfiguracji 5,7 lub 4,7 ...
Wysłany: 28-06-2005, 17:47
Jako skrót PDW rozumiem Personal Defence Weapon - rodzine broni - pistoletów i pistoletów maszynowych (w tym wypadku mam na mysli PM), które zostaly zaprojektowane z mysla o przebijaniu oslon balistycznych. Jedna poprawka - w mojej ankiecie o zastapienie karabinka mialem na mysli tylko zastapienie go w grupach szturmowych, nie jako bron parasnajperska - przepraszam za blad.
Wysłany: 28-06-2005, 21:14
Mówiac amunicja PDW mialem na mysli amunicje 5,7 i 4,6 (i kazda inna pistoletowa tej generacji o której nie wiem) zeby mi ktos nie mówil ze MP-5KA4"PDW" to bron klasy PDW.
_________________ KOTY GÓRĄ!!!
Pozdrawiam
GRSW_Wilk [Usunięty]
Wysłany: 29-06-2005, 22:41
Moim zdaniem PDW nigdy nie zastąpi w jednostkach np. AT przykładowo MP5 jako kompromis między PM a karabinkiem. PDW jest to broń do ochrony osobistej jak nazwa nam na to wskazuje. PDW jest dobra do ochrony VIPa i zatań typowo BOR-owskich :P (moim zdaniem :P). PDW ma chyba zbyt małą siłe ognia jak na broń uniwersalną... Jeżeli chodzi o ammo to ammo w PDW jest dobre, ponieważ kaliber piątkowy ma dobrą przebijalność i moc pocisku (predkość).
Moim zdaniem PDW nigdy nie zastąpi w jednostkach np. AT przykładowo MP5 jako kompromis między PM a karabinkiem
Nie rozumiem. Na Teutatesa, czytam to po raz piętnasty i nadal nie rozumiem.
Poza tym "moim zdaniem" wypowiedzi będące powielaniem tez gdzieś zasłyszanych, bez jakiejkolwiek merytorycznej podbudowy lub zawierające błędy - będą znikać.
Zaś o zastosowaniu ww. kalibrów jako predestynowanych przynajmniej do dużej części zadań "czarnych" przebąkuje się nie od dziś. Niestety nie wypowiem się szerzej, gdyż to nie moja branża, natomiast z chęcią poczytam wypowiedzi osób, które w temacie orientują się lepiej ode mnie.
PDW jest to broń do ochrony osobistej jak nazwa nam na to wskazuje.
bzdura. takie bylo moze zalozenie ale zakres zastosowan jest znacznie szerszy.
Cytat:
PDW jest dobra do ochrony VIPa i zatań typowo BOR-owskich
A niby na jakiej podstawie to stwierdzasz ?
Powiedz to np. Grekom z EKAM albo Belgom z ESI ktorzy wykorzystuja P90 w zespolach szturmowych. Albo Cypryjczykom z jednostki komandosow ich gwardii.
Nie sadze zeby P90 wyparl z jednostek np. MP5tki i inne modele na amunicje 9mm przede wszystkim ze wzgledu na cene amunicji. Ale napewno stanowi cenne uzupelnienie arsenalu jednostek AT ze wzgledu na wlasciwosci amunicji. I wlasnie z tego wzgledu pojawia sie w coraz wiekszej ilosci jednostek (Grecja, Belgia, Panama, Liban, Singapur, Hiszpania, USA itd) ale jako uzupelnienie zwyklych pmow a nie jako zastepstwo.
GRSW_Wilk [Usunięty]
Wysłany: 01-07-2005, 21:06
Sorry- mój błąd. Mówiąc o PDW raczej skupiłem się na wypowiedzi o bronii jak mp5K- bezkolbowe gówno. Jeśli chodzi o P90- zgadzam się (tyle że nie do lasu :P ;) ).
Mówiąc o PDW raczej skupiłem się na wypowiedzi o bronii jak mp5K- bezkolbowe gówno. Jeśli chodzi o P90- zgadzam się (tyle że nie do lasu :P ;) ).
Pierwsza żółta kartka.
Jakby to powiedział feldkurant Flaszka:
Gdyż prawo musi pozostać prawem,
I za nim opowiedzą się wszyscy prawego serca.
Niewiedza tym różni się od ignorancji, iż sama w sobie nie stanowi hańby. W przeciwieństwie publicznego demonstrowania jej ku uciesze gawiedzi, mimo napomnień innych.
Co Ty nam chcesz udowodnić? Chcesz zyskać akceptację i poklask, za pomocą autorytatywnych wypowiedzi okraszonych ani przemyślanymi ani dowcipnymi przypisami? Uważasz, że jeśli będziesz rzucał gównem i kurwami to staniesz się bardziej poczytny i wiarygodny?
Tu nie ma ani demokracji ani niczym nieskrępowanej wolności słowa. Póki co więc, zarówno nam jak i Tobie na lepsze wyjdzie jeśli będziesz mniej pisał a więcej czytał. To taka koleżeńska rada.
PS. Najważniejsze powiedział Stopczyk już powyżej. Ale następnym razem zanim kol. Wilk napisze o czymś, z czym do czynienia nie miał w życiu (a czynię takie śmiałe założenie) "gówno" to niech zastanowi się jakie ma przesłanki żeby takie opinie wydawać.
Sam jestem w stanie powiedzieć cokolwiek o MP5K (włącznie z wersją "walizkową") czy P90, bo miałem je w ręku - Ale! Nie strzelałem, nie przeładowywałem (P90 akurat tak bo mnie intrygowało przeładowanie i były magazynki dodatkowe) więc moje uwagi mogłyby najwyżej dotyczyć strony ergonomiczno - estetycznej i jako takie wnosiłyby niewiele. Więc raczej siedzę cicho.
Wysłany: 03-07-2005, 13:57
Ja oczywiscie nic takiego w rekach nie mialem, ale skoro uzywaja go SWAT, majace dostep do MP-5 w tym z rozna amunicja, UMP, M4, G36... to musi byc dobry. Podobnie inne jednostki które nie sa zmuszane do tego przez koszty (wczesniej mialy MP-5).
Witam,
mam pewne pytanie ktore co prawda jest swego rodzaju OT ale, ze przebijaly sie tu czasem wzmianki o przydatnosci PDW (p90, mp7 itp) w polskich realiach (np. budzetowych) to moze ktos mi to wyjasni a dla innych moze byc ciekawostka.
W miesieczniku STRZAL (6/2005) w artykule o broni polskich AT przeczytalem, ze jednostki ZOA planuja przejscie z mp5 na g36c:
Cytat:
Te drugie [g36c] maja w niedlugiej przyszlosci calkowicie wyprzec mp5 w zespolach szturmowych centralnej jednostki AT.
Z tego co wiem to mp5 (te niemieckie) sa dosyc nowe w polskich jednostkach AT (wszedzie pisza, ze pojawily sie dopiero po "Magdalence") a tu nagle juz chca je zmieniac . What`s up?
_________________ "Boxing is like Christmas - it's better to give then to recive." (avatar jest moj, osobisty, prywatny ze mna samym; nikogo nie udaje, pod nikogo sie nie potrzywam- na wszelki wypadek =:-) )
Pomógł: 52 razy Wiek: 32 Dołączył: 03 Maj 2005 Posty: 1395 Skąd: Warszawa
Wysłany: 03-07-2005, 15:20
Co do ZOA to po krótkiej konsultacji z autorami artykułu wyjaśniam:
Są pewne plany zeby G36C było bronią podstawową ZOA (obecnie większość operatorów ma na stanie po 2 sztuki MP5 i G36C, ale nie wszyscy). MP5 nie zniknie całkiem zostaną wersje SD i część standardowych, reszta zapewne przy takiej zmianie trafi do innych jednostek specjalnych policji - więc się nie zmarnują. To są jednak tylko pewne plany i czym to się skończy nie wiadomo.
jednostki ? raczej jednostkA, ZOA to jedna jednostka - Zarzad Operacji Antyterrorystycznych
A powodem planow przejscia na bron na amunicje 5,56mm jest obecna tendencja na swiecie zwiazana z faktem ze amunicja ta jest skuteczniejsza niz 9mm i mimo powszechnych opinii bezpieczniejsza (mniej rykoszetuje itp).
Witam!
Moje 3 grosze w temacie :
1) PDW stwprzono jako bron do samoobrony dla 60% personelu, ktory nie walczy przy pomocy karabinow [czolgisci, artyleria, logistycy, sztabowcy, lacznosc itd) mala masa i gabaryty + dobra przebijalnosc amunicji [wymog ten postawiomno gdy Rosjanie zaczeli szeroko wprowadzac kamizeelki balistyczne to byly jeszcze lata 80) spowodowal ze zainteresowaly sie nimi sily specjalne. PDW mial byc w zalozenij czyms pomiedzy PM a karabinkiem.
2) Obecnie ta teza znaczy mniej. Obecnie na tzw,. nielinearnym polu walki wiele jednostek "tylkowych" dziala jako piechota lub podobne formacje i uzywa karabinkow a nie PDW. Tak wiec PDW moze byc traktowany jako opcja zamiast PM
3) i tu niespodzialna PM jest bronia niszowa do czarnej taktyki. jest MP5 i on wystarczy. nie ma jednoznacznych dowodow na wyzszosc PDW nad MP5 lub np.G36C [jesli tangole maja kamizelki]
tak wiec sadze ze PDW nie zastapi w pelni ani PM a ni karabinkow. Nie wylkuczam jednak ze moze znalezc zastosowanie, ale obok dotychczas uzywanych typow broni
Pozdr
Robal2pl
Wracajac do tematu PDW i zeby pokazac ze jednak sa kraje ktore kupuja PDW w wiekszych ilosciach, kilka zdjec Brytyjczykow z Ministry of Defence Police (czyli ichnia zandarmeria odpowiedzialna m.in. za ochrone instalacji nuklearnych). Ma byc dla nich zakupionych 1500 sztuk MP7.
Pomógł: 12 razy Wiek: 36 Dołączył: 09 Kwi 2005 Posty: 1055 Skąd: Kraków
Wysłany: 31-07-2005, 13:46
gunner77 napisał/a:
Wracajac do tematu PDW i zeby pokazac ze jednak sa kraje ktore kupuja PDW w wiekszych ilosciach, kilka zdjec Brytyjczykow z Ministry of Defence Police (czyli ichnia zandarmeria odpowiedzialna m.in. za ochrone instalacji nuklearnych). Ma byc dla nich zakupionych 1500 sztuk MP7.
Dokładnie MP7A1, co widać na zdjęciach. Dodam, że decyzja o zakupie została podjęta w grudniu 2004, a wielkość zamówienia jest nieco większa niż podałeś, ok. 1800 sztuk. Tak swoją drogą z jakiego czasopisma skanowane są te zdjęcia?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum