With many of our M16/M4 rifles reaching the end of their service lives, we have to find an affordable, acceptable solution, now. Utilizing this inspiration, Heckler & Koch (HK) has been working on an enhanced carbine that would outperform all current competition grade 5.56mm carbines in effort to provide superior performance after the incredibly successful mid-life upgrades to the British SA80 (L85/L86) Weapons System. And now, HK has stepped up to the plate with their newest enhanced carbine -- the HK416.
The HK416 operates on a short-stroke piston gas system that does not introduce propellant gases back into the weapon's interior, therefore reducing carbon fouling and cleaning time. This gas system is not sensitive to barrel length or ammunition changes, and has user-removable components. The HK416 also has a free-floating fore end with an innovative 4-quadrant rail system designed by HK. This enables all current accessories to be fitted to the weapon. The fore end can be removed and reinstalled without tools, and with no loss in zero. This weapon utilizes one of HK's famous cold hammer-forged barrels, which provides a substantial increase in reliability, service life, and operator safety. These barrels are forged with the highest quality steel in a unique manufacturing process. This produces a product that provides superior accuracy for greater than 20,000 rounds with minimal degradation of accuracy and muzzle velocity.
HK has produced a new high-reliability steel magazine, which is designed to fit any of the STANAG-compatible rifles. Originally developed for the British L85 and L86 weapons, the performance of this curved, 30-round magazine was tested by select U.S., UK, and German forces in three different environments during the firing of more than half a million rounds. These tests showed a 30 to 50 percent improvement over the existing aluminum and polymer magazines currently in the U.S. inventory.
After evaluations by both German and U.S. forces, it has been determined that the HK416 is definitely a contender to become the next generation of assault carbines. There are reports that a number of U.S. forces in Iraq and Afghanistan are already using HK416 carbines. Initial reports from the field show the HK416 performs superbly.
The HK416 made its first appearance at the Armed Forces Journal's 2005 Shootout at Blackwater. Evaluators were nearly unanimous in their praise for HK's newest creation. One evaluator had this to say -- “I was amazed at the cleanliness of the bolt and chamber. It's a solid, reliable platform -- a combination of tried-and-true technology with new innovations … keeps the gun cooler, reducing prospects of an inadvertent full auto. And the new MP5 sights are adjustable for range -- a long-overdue improvement.”
It was also noted by another evaluator that after one and a half cases of ammo, there was very little heat transfer to the bolt and the bolt face was still clean. Yet another evaluator commented, "An absolute joy to shoot. More reliable, accurate, clean, cool -- what is there not to like? This upper and this magazine should be the replacement for the M-16/M-4 right now. The steel magazine, closed gas system, and short-stroke piston solve many of the current problems with the M-16/M-4 series, and represent a more effective, better and much less expensive solution to our weapons needs than the XM-8 ... At a time when many of our rifles and carbines have reached the end of their service lives, replacing the uppers and magazines with H&K's M416 components would seem to be a very logical move."
One evaluator paid the HK416 the ultimate compliment -- "Fantastic. If I could take any weapon out of here today to combat, it would be this one."
Pomógł: 11 razy Wiek: 22 Dołączył: 25 Mar 2005 Posty: 944 Skąd: z Polski
Wysłany: 16-08-2005, 18:06
Karabinek zapowiada sie naprawde niezle, jest to polaczenie zalety G-36C (dlugosc - cos kolo 68 cm mi wyszlo po przeliczeniu na nasze jednostki) i zalet M4 wymienionych przez Killfranca. Troche sie tylko HK spoznilo bo wiekszosc jednostek policyjnych uzywa albo G-36 albo M4 i watpie czy chcialyby je wymieniac
Ciekawe ile to wszystko kosztuje
[Lekkie OT]A w naszym systemie handlu bronia (gdzie importerzy maja ogromna marze i kosztowaloby to duuuuuuzo nawet przy przyzwoitej cenie producenta) wole wz. 2004 Mini-Beryl[/Lekkie OT]
Pozdrawiam
_________________ KOTY GÓRĄ!!!
Pozdrawiam
killfranc [Usunięty]
Wysłany: 16-08-2005, 19:04
W tym HK 416 to jest tak. W USA ścierają sie dwa trendy , jeden to patriotyzm broni amerykanskiej, a drugi to ( bycie trendi , Stopczyk przepraszam, ale inaczej sie nie dało ) w zwiazku z posiadaniem broni europejskiej ( niemieckiej i szwajcarskiej w szczególności).
HK chciało wstrzelic sie w ta fale i wyprodukowac bron która znajdzie nabywców z obu opcji. Długi termin wprowadzenia do produkcji wynikał z procesów z firma COLT ( Remov poda szczegóły).
Jesli chodzi o mnie to mnie bardzo sie podoba . Chciałbym miec mozliwośc jej potestowania. Choc boje sie , ze HK ( Niemieckie) nie bedzie jej produkowało.
jac-t [Usunięty]
Wysłany: 23-08-2005, 11:57
Na tegorocznym zjeździe specludzi z producentami broni "Shoot-Out at BlackWater 2005" HK pokazało omawiany karabinek.Na stronie można obejżeć jego prezentacje oraz przeczytać wychwalające opinie,np. :
"An excellent system -- by far the best version of the AR-15. It stayed cool and clean during shooting. The gas system is amazing."
"I was very impressed with the piston-driven upper."
"A superior modification of the M-4. The ability to shoot without having to clean the weapon for thousands of rounds would make any soldier happy."
"Strong, sturdy magazines are well-designed. I liked the 10-inch-barrel weapon the most."
Pomógł: 52 razy Wiek: 32 Dołączył: 03 Maj 2005 Posty: 1395 Skąd: Warszawa
Wysłany: 24-08-2005, 02:37
Zwracam uwagę, że na podsumowaniach Blackwaterowych Shootoutów (a śledzę je od 2001 roku) jeszcze nigdy nie widziałem wydrukowanych opinii negatywnych o testowanej broni - same pienia i zachwyty. Albo broń jest zawsze taka świetna, albo ci którzy potem układają relacje dobrze rozumieją zasady marketingu... i przytaczają tylko te opinie które producenci broni będą mogli potem wykorzystać w swoich reklamach.
Nie umniejszam tu wartości 416, powiedziałbym, że jak nie lubię "czarnych karabinów" to temu byłbym skłonny zaufać.
_________________ Jedźmy. Życie stygnie.
jac-t [Usunięty]
Wysłany: 28-08-2005, 18:38
Catch22 masz całkowitą rację z tym,że nie ma tam negatywów
ale ogólnie z tego co czytałem to jest to solidna konstrukcja.No,ale wiadomo fajnie by usłyszeć kogos niezlaeznego,który w ddatku miał tą broń w boju....
Pomógł: 12 razy Wiek: 36 Dołączył: 09 Kwi 2005 Posty: 1055 Skąd: Kraków
Wysłany: 28-08-2005, 21:08
jac-t napisał/a:
No,ale wiadomo fajnie by usłyszeć kogos niezlaeznego,który w ddatku miał tą broń w boju....
W boju to raczej nikt nie miał, acz warto przytoczyć w tym miejscu opinię pewnego człowieka z innego forum:
SMGLee napisał/a:
Do you know (...) G36 was just been replaced by an AR, US DC police (...) The G36 deployed had problem keeping zero. They traded their G36 in for HK M416s. the steel trunnion was shifting in the polymer from the heat building during shooting session. They can keep the dran thing zero. out goes the G36, and HK give them M416 instead.
Innymi słowy Amerykanie (w tym przypadku lokalna policja korzystająca z niemieckiej broni) narzeka na to, że celownik kbk G36 nie trzyma ustawień (tworzywo sztuczne zbyt się rozgrzewa podczas prowadzenia ognia) i firma H&K wymieniła im te karabinki na nowe HK416, na które jak dotąd nie narzekają.
tak teraz tuninguje te bronie, ze bez przewodnika sie nie polapiesz...
Ja uzywam teraz tylko okreslenia "M4" jak widze cokolwiek do niego podobnego..
Pozdr
Robal2pl
_________________ "Na świecie jest bardzo dużo różnej broni i bardzo mało tolerancji i to jest powód dla którego cała ta broń jest potrzebna" S.Bidziński
Pomógł: 3 razy Wiek: 41 Dołączył: 12 Lis 2007 Posty: 328 Skąd: Polska
Wysłany: 14-11-2007, 20:07
widziałem na Discovery,facet nalewał do niego wody istrzelał bez żadnego ale,pod spodem mocowany był grnatnik HK-na jeden trzpien,po wyjaciu przeksztłcal sie w karabin szturmowy.Kolba teleskopowa podobna do M-4.Jeżeli jest to klon G-36,to fajnie sie zapowiada-tylko ta kolba teleskopówka zamiast składanej nie bardzo pasi,ale jeżeli ma taka iglicę jak rodzina M-16,to nie ma innego wyjscia.Chciałbym miec te giwere mimo wszystko.
Wysłany: 14-11-2007, 22:48
Shunkaha, wybacz, ale nie mogę zrozumieć Twoje posta. Może jestem zmęczony. Co ma być klonem G36??
Co do używania 416 przez ameykańców. Oprócz tego, że uzywają jej pojedyncze jednostki, to z tego co pamiętam, to H&K przygotowało, zestawy upgradeowe, do emek, (wymiana części samej tylko komory zamkowej na tą z serii 41x), żeby nie wymieniać tej całej zbrojowni.
Zaś co do kolby składanej teleskopowo, czy "na bok", to są emki produkowane takie z kolbą skąłdaną na prawą stronę, (producentem jest bodajże Olimpiqe Arms, ale tu nie jestem pewien). Żeby było śmieszniej strasznie podbna ta kolba jest wtedy do tej którą mamy w berylu.
P.
_________________ Who Dares Wins
Si vis pacem para bellum
Pomógł: 3 razy Wiek: 41 Dołączył: 12 Lis 2007 Posty: 328 Skąd: Polska
Wysłany: 15-11-2007, 11:52
ktoś gdzies napisał ,że jest to broń częściowo wywodząca sie z G-36,dlatego napisałem klon.Chociaz,gdy widziałem na Discovery jedną z wersji HK 4186,kolba wyglądała ,jak teleskopowa z M-4.Więc jak to jest z HK-416?Ma te iglice w kolbie czy nie?
Foka,właśnie iglice w kolbie,a jak ma M16,fachowcu?tO DLACZEGO m-16 NIE MA SKŁADANEJ KOLBY TYLKO TELESKOPOWA,NO WYTŁUMACZ.
bo m16 nie ma iglicy w kolbie tylko zespol suwadla i sprezyne powrotna (jakos tak), poprostu zle to ujales.
_________________ "Boxing is like Christmas - it's better to give then to recive." (avatar jest moj, osobisty, prywatny ze mna samym; nikogo nie udaje, pod nikogo sie nie potrzywam- na wszelki wypadek =:-) )
Foka, ale po co sie zainteresowac przed napisaniem? Jak sie pomyli, to go poprawia, proste :] Co do samego HK416 to jak dla mnie konstrukcja nie jest zla. Przede wszystkim dobry krok w strone rozwoju popularnej emki, ktora mimo wszystko jest najczesciej uzywana przez SF bronia. Najwazniejsze, ze wydaje sie byc duzo mniej zawodna, ale w rzeczywistoscie wszystko wyjdzie w czasie dluzszego uzytkowania. Wszystkie nowosci zawsze wzbudzaja wiele emocji, ze sa najlepsze, niezawodne i wspanialszych nie bedzie (o m16 z poczatku tez wszyscy mowili, ze bedzie bezproblemowa konstrukcja). Pozyjemy, zobaczymy.
Wysłany: 19-11-2007, 00:21
seria HK41X jak na razie zbiera jak najpochlepniesze opinie ( z tego co mi wiadomo), natomiast nie jestem pewien czy nazywanie tej broni "wersją rozwojową emki" jest prawidłowe, ilość różnic w konstrukcji zaczyna być znaczna.
Co do niezawodności m16 to ztego co mi wiadomo problemy z emką wynikały z tego, że nie kupiono do nich zaprojektowanej do nich amunicji stąd były problemy z zawodnością.
P.
_________________ Who Dares Wins
Si vis pacem para bellum
Ostatnio zmieniony przez Foka 19-11-2007, 15:04, w całości zmieniany 1 raz
_________________ "Na świecie jest bardzo dużo różnej broni i bardzo mało tolerancji i to jest powód dla którego cała ta broń jest potrzebna" S.Bidziński
Jak się dowiedziałem z dobrego źródła jest to faktycznie HK416 - CBŚ posiada zarówno ze stałą kolbą jak i ze składanymi. Co do wersji zakupionych przez ZOA nie był pewien ;)
Kangur napisał/a:
Arafat, fajną masz fotke na avatarze, co tam się dzieje, bo o kajdankowanie chyba nie chodzi...
Wycięcie tła zmieniło troszkę kontekst ;) To jest prowadzenie zatrzymanego ;) - wstawię inny, lepszy :D
Co do tego HK - to w sumie niezly przeskok sprzętowy się robi w PL... najpierw mają P64 a na drugi dzień kupują sprzęt z najwyższej półki.
Napewno to pozytywny sygnał, ale moim skromnym zdaniem nie idzie to w parze z jakąkolwiek systematyką szkolenia, lub standaryzacji sprzętu pomiędzy służbami - trochę tak jak dzieci w sklepie z zabawkami - konkretnie: na podstawie jakich założeń taktycznych / doświadczeń, taki sprzęt zostaje zakupiony?
Policja narzeka na polonezy - to nie znaczy ze trzeba kupić mercedesy.... takei moje luźne spostrzeżenia..
Pomógł: 11 razy Wiek: 22 Dołączył: 25 Mar 2005 Posty: 944 Skąd: z Polski
Wysłany: 22-05-2008, 10:21
K., masz rację ale nie do końca. HK 416 jest w rękach jednostki realizacyjnej CBŚ (tak mi się wydaje, albo ZOA?) czyli jednostki która była zawsze uprzywilejowana jeśli chodzi o zakupy sprzętu. Więc P-64 to oni mieli dawno dawno temu, aż taki skok to nie jest, naturalna ewolucja AKMS->G-36->HK416. Natomiast co do braku planu zakupów to masz rację, wątpię, żeby ktoś wymyślił plan zakupu chociażby karabinków dla wszystkich jednostek w resorcie czy nawet służbie, raczej kupuje się na zasadzie jak sypną trochę kasy to bierzemy, w wojewódzkich może sypnie komendant wojewódzki itd. Oczywiście przez to sprzęt kupowany w partiach po np. 20 czy 50 a nie 500 jest znacznie droższy.
Nie ma polityki zakupów, nie ma standaryzacji, nie ma tym bardziej oparcia się o jakieś doświadczenia/plany/taktykę. Z inną bronią jest tak samo, jest chaos w zakresie sprzętu a każdy orze jak może
A merytorycznie, Kangur ma rację, można postawić pytanie jaki był powód kupowania raz że broni z rodziny M16 (+ pochodne) w sytuacji gdy od paru lat kupuje się G36, dwa , dlaczego akurat HK416?
Za jakiś czas pokaże się coś nowszego na rynku i przy następnej dawce kasy kupią coś innego, też dla 1-2 jednostek, a reszta będzie działać z tym co kupiono wcześniej...
Pozdr
Robal2pl
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum