Mam pytanie i liczę na aktywność naszych kolegów ATków. Dlaczego polska Policja używa tylko MP5z kolbą składaną?? Czy ma to jakieś odzwierciedlenie w finansach/niewygodzie użytkowania? Czy tylko "dlatego bo ponieważ że tak i już" ?? Dlaczego policja w USA używa MP5 w wesjach A2, A4 i SD2, SD5 a polska Policja używa tylko A3??
Witam.Niestety nie sluze w AT,ale mysle ze w Polsce nie uzywa sie MP5 w wersjach SD poniewaz wzbudzaloby to niezdrowe sensacje.No bo jak Policja,ma lapac przestepcow,a to przeciez bron z TLUMIKIEM!!Takiej jakiej uzywaja na filmach przestepcy!!
Panowie mielismy juz tego przykladow az nadto!!Ze przypomne tylko bunt w wiezieniu w Czarnym kiedy to nie pozwolono zabrac nozy tzw.szturmowych bo przeciez nozami sie zabija!!Nikt nie wpadl na to ze noz sluzy takze,a moze nawet przedewszystkim jako narzedzie ratownicze.Ale tego panowie decydenci nie sa w stanie zrozumiec
Mam nadzieje ze ktorys z profesjonalistow w tej branzy odpowie na to pytanie bo przeciez moge sie mylic.
Wysłany: 15-07-2005, 23:26
Cytat:
w Polsce nie uzywa sie MP5 w wersjach SD
A nieprawda - patrz ZOA i sd6.
Co do reszty nowej broni to pewnie ktos tak zadecydowal ze maja byc A3 i tak zostalo. Zwroccie uwage na kolbe - nowy wzor w wiekszosci przypadkow.
Dawniej bylo stare A3 ze stara kolba a to dlatego, ze znaczna czesc MP5 ze wzgledow finansowych pochodzila z Turcji, a tamtejsza zbrojeniowka miala licencje na wersje A3 i K. Finanse graja nadal pierwszorzedna role, bo do MP5 sa dwa magazynki na sztuke broni.
killfranc [Usunięty]
Wysłany: 16-07-2005, 09:41
Wybór modelu A3 wiązał sie z kilkoma uwarunkowaniami. Stereotyp dot przełącznika ognia: zabezpieczenie, pojedynczy, seryjny. W Innych modelach ( navy) jest na selektorze , pozycja seria 3 strzałowa. W opinii AT seria trzystrzałowa nie ma zastosowania w taktyce działań policyjnych. Co do uzywania kolby składanej to w wielu sytuacjach ten model jest praktyczniejszy w uzyciu. Polskim "patentem" wynikającym z doswiadczen wyniesionych po treningach z Marcinem Kosskiem jest np. wyfrezowanie dodatkowych rowków co powoduje że kolba ma kilka połozen ustalenia długości. Na świecie nikt na to nie wpadł, łacznie z samym HK , a Polak potrafi.
Jesli chodzi o bron wytłumioną do niedawna panował pogląd który obrazuje ponizszy przykład.
Pewny Komendant Wojewódzki, zapytał : No dobrze chcecie tłumiki, ale jak bandyta usłyszy strzał ostrzegawczy?? No widzicie , nie da rady.!!!!
Ponadto przez wiele lat nie było w Posce koncepcji uzywania broni wytłumionej, ktos wiedział , że jest ona uzywana na swiecie, ale po co i gdzie jest sens, tego juz nie wiedziano.
Decydenci uwazali , ze AKMS z PBS ( tłumik) i amunicja subsoniczna załatwi sprawę.
Skoro wpomniałem o amunicji subsonicznej ( poddźwiekowej) to amunicja taka nie jest produkowana w kraju i to stanowiło dodatkowy problem.
Tak jak napisał Antypatr, ZOA dostało w ramach nowych zakupów HK MP5 SD.
Ze swojej strony uwazam , ze lepszym rozwiązaniem byłoby wyposażenie AT w tłumiki QD np. firmy Brugger & Thommet przyłączane do standardowego A3
http://www.brugger-thomet.ch
Ponadto dodam , że HK MP5 kupowane dla Policji w Polsce ma 4 magazynki oraz klips łączący.
Co do np. zabierania nozy na akcje do więzienia, sądze że powód był inny. Poprostu w ewentualnym zamieszaniu nóz taki można stracić i wtedy daje sie zbuntowanym więźniom dodatkowe narzędzie. Co wymusza inna taktyke działań i wyposażenie. Pacyfikacja więzień to oddzielna tematyka.
Ostatnio zmieniony przez killfranc 16-07-2005, 21:19, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: 16-07-2005, 20:35
Pozwole sobie drobna niescislosc skorygowac:
Cytat:
W Innych modelach ( navy) jest na selektorze , pozycja seria 3 strzałowa.
Z tym jest troche inaczej. Istnieja rozne konfiguracje chwytow i ustawien serii. Navy to typowy uklad jak w starych chwytach S E F z tym ze z dwustronnym bezpiecznikiem. Nazwa pochodzi od zamowienia przez Marynarke USA partii z nowym chwytem ale bez serii trzy-strzalowej. Podobno mieli jakies z tym problemy. Poza tym wytrenowany operator sam mierzy dlugosc serii.
pozdrawiam
killfranc [Usunięty]
Wysłany: 16-07-2005, 21:16
Przepraszam moja wina, myslałem o A4 , a napisałem NAVY.
Witam
Faktycznie moj blad ,przepraszam jednak mysle ze jest to jaskolka ktora wiosny nie uczyni.Mysle ze bron wytlumiona jest potrzebna ale niestety nie do konca zalezy to od operatorow.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum