Proponuje pogadac na temat karabinków szturmowych. Wiele osób zachwyca sie HK MP5. Tylko chyba to że bron ta w wielu jednostkach AT i Policji jest w sferze marzen policjantów, niestety to nie dlatego że to jest najlepsze co jest na swiecie, ale nie mielismy mozliwości nacieszyc sie ta bronia wcześniej.
Jestem miłosnikiem karabinka M4 w róznych jego odmianach.
I ososbiscie uważam , ze czasy gdzie 9para to był dobry wybór dla jednostki At , badź podobnej juz dawno minął. Dlaczego ??
Oóż kazdy "zły" moze kupic sobie kamizelke w klasie wytrzymującej postrzał z 7,62 TT. czyli wchodzac na styuacje ogniowa najpierw trzeba zobaczyc ze facet ma ochrone balistyczna a potem dopiero mozna go neutralizowac strząłem w głowę. Co w ferworze walki nie jest takie proste.
Dlatego też 5,56 rozwiazałoby wszelkie tego typu problemy. Np Bushmaster wprowadził karabinek CARBON i jest to typowa broń szturmowa. Kolejna sprawa , bez problemu dołaczamy do tego typu broni tłumiki i robi sie jakby ciszej.
Ponadto ida dalej w Polsce jest zachwyt G-36 , moim zdnaiem nieuzasadniony. Bo g-36 ( nie zaleznie od wersji) to bron dla zołnieza Bundeswehry a nie dla szturmanów z AT.
HK tez wyciagnąl z tego wnioski i po perturbacjach zaczął produkowac HK 416 które jako zywo przypomina M4 :D .
Ponadto nalezy jeszcze wspomniec o jeszcze jednym aspekcie poruszanym w innych postach.
Strzelcy wyborowi.
Facet który strzala z MP5, z G-36 to jest ok, ale koles z Sako TRG-21/22 to jest zły.
A moze wprowadzic na uzytek M4 z 11, 14 i 20!! calowimi lufami i po kłopocie. A karabinek wsparcia dalszego zasięgu, hmm jak to ładnie brzmi.
Co Wy na to ??
Jaka wedlug Ciebie jest zasadnicza różnica pomiedzy G36 (varianty) a M4? (varianty) w zastosowaniach dla "szturmanow"? ... ten sam naboj, podobne gabaryty, podobne magazynki, optyka etc.....?
Róznic jest wiele, ale na początek.
Kolba , w M-4 kazdy strzelec moze dopasować ją do własnych potrzeb, nawyku strzelania, wielkosci, w G-36 jest przyjety standard. no i kolba jest składana na bok. Czyli nie ma wariantu kolba skrócona, bo w G-36 albo jest albo jej nie ma.
G-36 jest bardzo wrazliwy na kurz i prze sypiacym sie tynku, moze spowodowac zacięcie. W M-4 w celu wyeliminowania tego typu zaciec jest popychacz.
ponadto w w G36 nie ma przyrzadów mechanicznych kóre umozliwiaja strzelanie gdy np. wysiądzie EoTech. w M-4 jest.
Ponadto w G-36 tłumik płomienia nie pozwala na błyskawiczne założenie tłumika dzwięku, a tłumiku plomienia w M-4 Phantom , tłumik płomienia jest mocowaniem tłumika dzwieku.
A niech ktos strzeli w pomieszczeniu bez ochronników słuchu z 5,56 bedzie wiedział o czym mówię.
ponadto w w G36 nie ma przyrzadów mechanicznych kóre umozliwiaja strzelanie gdy np. wysiądzie EoTech. w M-4 jest.
Przeciez mozna zalozyc na szyne montazowa mechaniczne ("zapasowe") przyrzady celownicze.
Poza tym tez jestem zwolennikiem wyzszosci M4ki nad G36. M4 jest bardziej "user friendly". W G36 nie ma np. zwalniacza zamka. W M4 jest,i dzieki temu jest ona szybciej gotowa do strzalu przy zmianie magazynkow.
killfranc [Usunięty]
Wysłany: 03-07-2005, 18:00
chodzi mi o to ze jak RESORT kupi cos to potem cos doprosic sie dodatkowego , to marne szanse. Aha no i zapomniałem KOSZTY. M-4 jest dużżżżżżżżżżżżo tańsze.
Pomógł: 52 razy Wiek: 32 Dołączył: 03 Maj 2005 Posty: 1395 Skąd: Warszawa
Wysłany: 03-07-2005, 21:23
Myślę że kolega killfranc robi dużo nieuzasadnionych założeń. Wygląda to tak że w swoich "wyborach" kierujesz się estetyką a nie praktyką. Napisałeś kilka rzeczy które świadczą, że mylisz pewne pojęcia albo po prostu nie do konca wiesz o czym piszesz.
Cytat:
Np Bushmaster wprowadził karabinek CARBON i jest to typowa broń szturmowa. Kolejna sprawa , bez problemu dołaczamy do tego typu broni tłumiki i robi sie jakby ciszej.
Carbon 15 to firma obecnie wykupiona przez Bushy'ego, zajmowała się robieniem komór zamkowych do armaliteów z włókna węglowego (mniej wrażliwe na wodę i uszkodzenia mechaniczne). Obecnie Bushmaster robi serię karabinków z takimi komorami zamkowymi, są to produkty na rynek cywilny, Bushmaster jest popularnym producentem broni, raczej nie zdobywa kontraktów na rynek military&LE (tu dominuje FN i Colt). O co chodziło z tymu tłumikami? Trochę bez sensu uwaga...
Na zdjęciu poniżej karabinek Bushmastera z serii Carbon 15, widać wyraźnie matową komorę zamkową z włókna węglowego.
Cytat:
Bo g-36 ( nie zaleznie od wersji) to bron dla zołnieza Bundeswehry a nie dla szturmanów z AT.
HK tez wyciagnąl z tego wnioski i po perturbacjach zaczął produkowac HK 416 które jako zywo przypomina M4 :D .
Ludzie z KSK, GSG9 i połowy świata pewnie nie mają pojęcia co robią? HK M4 obecnie po przegranym procesie z Coltem znany jako HK416 jest produkcją pod rynek amerykański, głównie cywilny, mający swoje określone preferencje "patryiotyczne".
Cytat:
Facet który strzala z MP5, z G-36 to jest ok, ale koles z Sako TRG-21/22 to jest zły.
A moze wprowadzic na uzytek M4 z 11, 14 i 20!! calowimi lufami i po kłopocie. A karabinek wsparcia dalszego zasięgu, hmm jak to ładnie brzmi.
Co Wy na to ??
Suuuper pomysł Jedziemy dalej.
Cytat:
Kolba , w M-4 kazdy strzelec moze dopasować ją do własnych potrzeb, nawyku strzelania, wielkosci, w G-36 jest przyjety standard. no i kolba jest składana na bok. Czyli nie ma wariantu kolba skrócona, bo w G-36 albo jest albo jej nie ma.
To cię zasmucę są wersje G36 (np KV) posiadające kolby składanie i teleskopowe jednocześnie, są nawet takie które wykorzystują (podobnie jak nowy SIG 552) wariacje teleskopowej kolby colta z mozliwoscia jej zlożenia.
Cytat:
G-36 jest bardzo wrazliwy na kurz i prze sypiacym sie tynku, moze spowodowac zacięcie. W M-4 w celu wyeliminowania tego typu zaciec jest popychacz.
Bardzo odważna teza, miałeś do czynienia z którąś z tych broni na żywo, ostrzelałeś ją? Czy tak tylko "teoretycznie" do sprawy podchodzisz?
Cytat:
Ponadto w G-36 tłumik płomienia nie pozwala na błyskawiczne założenie tłumika dzwięku, a tłumiku plomienia w M-4 Phantom , tłumik płomienia jest mocowaniem tłumika dzwieku.
Robal już napisał o przyrządach - G36 jest równie modułowa jak M4. Co założysz na szynach to masz. Na Shotshow 2005 były np. G36 z gniazdem przyjmującym magazynki STANAG. Co do zwalnianiacza to "ostatnia deska ratunku" w dyskusjach G36 vs Armalite. Wbrew pozorom - uzytkownicy donoszą że w praktyce nie ma to większego znaczenia (g36 posiada blokadę zamka w tylnym położeniu, uruchamianą przyciskiem w przedniej częsci kabłąka, prawie się tego nie używa - w XM8, na życzenie amerykanów jest zwalniacz). Możliwych do zastosowania tłumików jest mnóstwo w obu konstrukcjach, podobnie jak nie jest problemem demontaż i zmiana tłumika płomienia w G36 na taki w stylu "bird cage".
Co do tezy o kosztach - ile kosztuje M4A1 Colta bez akcesoriów, a ile powiedzmy G36C?
edit:złagodziłem nieco, zeby ad personam nie było.
_________________ Jedźmy. Życie stygnie.
Ostatnio zmieniony przez Catch22 03-07-2005, 21:42, w całości zmieniany 1 raz
Pomógł: 11 razy Wiek: 22 Dołączył: 25 Mar 2005 Posty: 944 Skąd: z Polski
Wysłany: 03-07-2005, 21:31
Koszty - to powazny argument, bo nie mozna powiedziec ze G-36 jest "do niczego" - "do niczego" to jest AKMS, Tantal (w dzialaniach AT). Dwie zalety G-36
a) mozna miec kolimator/holograf i jednoczesnie optyke i to z przystawka nokto (G-36/G-36K).
b) G-36C - nie majace poprzedniej cechy - jest duzo krótszy od M4, co mimo wszystko ma znaczenie.
W kwestii snajperów - jestem za zalegalizowaniem strzalu smiertelnego bez ostrzezenia (niewazne czy z Beretty 6,35 mm, czy z MP-5, czy z TRG czy z WKW) jesli stanowi on
a) czynnosc odpierania ataku na zycie (przestepca juz strzelil)
b) zostal wezwany do rzucenia broni wczesniej (jak jest zamach i sa negocjacje to wg mojej interpretacji mozna)
c) gdy przestepca ma bron w rece i sa zakladnicy.
Co do snajperstwa, to mozna uzyc G-36K jak ZOA - jako bron wsparcia.
Ale jesli M4 jest tanszy, to mimo jego wymienionych wczesniej wad - wzialbym dla polskiej policji M4, bo pieniedzy nie ma za duzo:(
Co do zwalnianiacza to "ostatnia deska ratunku" w dyskusjach G36 vs Armalite. Wbrew pozorom - uzytkownicy donoszą że w praktyce nie ma to większego znaczenia (g36 posiada blokadę zamka w tylnym położeniu, uruchamianą przyciskiem w przedniej częsci kabłąka, prawie się tego nie używa - w XM8, na życzenie amerykanów jest zwalniacz).
Jaka jest roznica pomiedzy zwalniaczem zamka a "blokada zamka w tylnym polozeniu urachamiana przyciskiem"?
Wytlumacz bo nie rozumiem.
Co do samej blokady - zawsze uwazalem to za jedna z najlepszych cech tej broni (AR15/M16/M4 etc.).
Pisząc CARBON byc moze dokonałem skrótu myslowego , chodzi mi o CARBON 15 type 21S lub 97S.
Czekam na mozliwośc testowania jednego z nich ( którego to nie wiem :( ) jak juz bede miał ta mozliwośc to napiszę co i jak.
Co do kontraktów to hmmm jak rozmawiałem z vice prezesem Bushmastera to facet tłumaczył ze obecnie maja kontrakty rządowe i to jest priorytet. Więc tak żle to nie jest.
Natomiast jesli chodzi o inne uwagi które napisałem to trzeba odróznić dwie sprawy:
naszą polska rzeczywistość a nowinki ze swiata.
Otóż nasz polska rzeczywistośc jest prozaiczna i jesli jakas firma wywalczy sobie wprowadzenbie broni na uzytek ( w Policji , wojsku) to nie sprzedaje nowinek , tylko standard.
Co wyboru broni to instruktorzy z GSG9 nie wspominali o G36 jako broni którą uzywają. G3 tak, ale przeciez wiadomo że Euro wydawane z kieszeni podatnika powinno wspierac gospodarkę, wiec nie bede sie wkrecał w kategoryczne odpowiedzi.
Co do strzelania to strzelałem z obu typów broni.
Koszt M-4 Bushmastera jest ok 25% nizszy. Sorry że nie podam cen ale ...
Ponadto chce jeszcze jedno napisac, nie chodzi mi w poscie o to czy znam sie lepiej czy gorzej , bo wszelkiego rodzaju "pomysły" i zyczenia uzytkownika w Polsce obcina Pani Zosia z Zaopatrzenia i Szefowie bedacy przyjaciółmi Szefów firm sprzedających broń.
To co napisałem o G36 wynika z tego co jest w Polsce dostepne dla Policji.
Wbrew pozorom - uzytkownicy donoszą że w praktyce nie ma to większego znaczenia (g36 posiada blokadę zamka w tylnym położeniu, uruchamianą przyciskiem w przedniej częsci kabłąka, prawie się tego nie używa
Jacy uzytkownicy ? Konkrety prosze.
Mozesz wytlumaczyc czym rozni sie zatrzask zamka w M4 od tej blokady w G36 ?
Zatrzask zamka o takiej samej zasadzie dzialania jak w M4 wprowadzono w G36 dopiero w wersji KV. Ta blokada w standardowych G36 nie sluzy do zwalniania zamka ktory pozostal w tylnym polozeniu, wiec zeby przywrocic bron do stanu umozliwiajacego strzal trzeba recznie odciagnac zamek. Co wiaze sie z tym ze po wlozeniu nowego magazynka musimy reke oderwac od broni, odciagnac zamek, i polozyc dlon na lozu. A w M4 po wprowadzeniu nowego magazynka wystarczy palcem wcisnac przycisk i bron gotowa jest do strzalu. Nie ma to dla Ciebie znaczenia przy intensywnej wymianie ognia ?
Wysłany: 04-07-2005, 09:08
Witam, może ciut za ostro się wypowiedziałem w poprzednim mailu, ale skoro rozmawiamy o konkretach to..
Cytat:
Pisząc CARBON byc moze dokonałem skrótu myslowego , chodzi mi o CARBON 15 type 21S lub 97S.
Czekam na mozliwośc testowania jednego z nich ( którego to nie wiem :( ) jak juz bede miał ta mozliwośc to napiszę co i jak.
To bardzo prosimy o opinie, np jak upper receiver wytrzymuje rozgrzanie po przestrzelaniu kilku magazynków.
Cytat:
Co do kontraktów to hmmm jak rozmawiałem z vice prezesem Bushmastera to facet tłumaczył ze obecnie maja kontrakty rządowe i to jest priorytet. Więc tak żle to nie jest.
Ja rozmawiałem z dystrybyutorem Bushmastera w kraju (IMS Griffin) i jeśli szanse na sprzedaz wersji militarnych u nas są minimalne. Poza tym o ile pamiętam BM musiał się słono opłacić Coltowi chcąc wejść na rynek ofert rządowych. Nadal jest to marka powszechnie kojarzona z samopowtarzalna bronią cywilną.
Cytat:
Natomiast jesli chodzi o inne uwagi które napisałem to trzeba odróznić dwie sprawy:
naszą polska rzeczywistość a nowinki ze swiata.
Otóż nasz polska rzeczywistośc jest prozaiczna i jesli jakas firma wywalczy sobie wprowadzenbie broni na uzytek ( w Policji , wojsku) to nie sprzedaje nowinek , tylko standard.
To chyba reguła na całym świecie. Nowinki kupuje ten kogo na to stać, kogo stać na eksperymenty. Nowinki to nie broń liniowa. Większe zaufanie pokłada się w sprawdzonych rozwiązaniach. I tu wolę widzieć G36 w rękach naszych ludzi.
Cytat:
Co wyboru broni to instruktorzy z GSG9 nie wspominali o G36 jako broni którą uzywają. G3 tak, ale przeciez wiadomo że Euro wydawane z kieszeni podatnika powinno wspierac gospodarkę, wiec nie bede sie wkrecał w kategoryczne odpowiedzi.
G3 w jakiej roli? SG1? Ja dysponuję nieco innymi informacjami w przypadku GSG9 czy francuskiego GIPN.
Cytat:
Koszt M-4 Bushmastera jest ok 25% nizszy. Sorry że nie podam cen ale ..
.
No informacja o wyjściowej cenie g36 i wariantów jest całkiem jawna. Więc w czym problem?
Zgadzam się że o zakupach w resortach decydują zwykle jakieś tajemnicze siły, które tak ładnie nazwałeś. Ale... w przypadku G36 to akurat dobra decyzja. Co do tego co napisałeś o G36 (że broń dla żołnierza BW, że akcesoria że cośtam) trudno dojść jaką jej wersję miałeś na myśli. Policja dysponuje C i K z niskimi szynami i dosyć szerokim wachlarzem akcesoriów - dwójnogi Harrisa, lunety, EOTechy, surefire etc.
Myślę że trochę zbyt bezkrytycznie promujesz Armalite. To niewątpliwie broń o bardzo dobrej ergonomii, ale technologicznie wiele zależy od producenta, myslę że na dzisiejszy dzień wersje bez tłoka gazowego też już są nieco "pasee". Ja nie mam specjalnego sentymentu do G36 ale w naszych warunkach uważam je za lepszy wybór. Na SIG-i nas nie stać.
Wysłany: 04-07-2005, 09:33
KANGUR napisał/a:
do Catch 22:
Jaka jest roznica pomiedzy zwalniaczem zamka a "blokada zamka w tylnym polozeniu urachamiana przyciskiem"?
Wytlumacz bo nie rozumiem.
Co do samej blokady - zawsze uwazalem to za jedna z najlepszych cech tej broni (AR15/M16/M4 etc.).
K.
Juz to sobie z Kangurem na GG wyjaśnilismy, ale dla ogólnego pożytku podaję na forum. G36 posiada widoczny na zdjęciach poniżej (G36V i G36C) przycisk pozwalający zablokować zamek w tylnym położeniu po odciągnięciu rączki zamkowej np. w celu inspekcji komory itp. Można powiedzieć że działa on na dokładnie odwrotnej zasadzie niż zwalniacz zamka znany z AR i czemu innemu służy. Przeładowanie G36 wymaga krótkiego ruchu obustronnej rączki zamkowej.
(przycisk blokady jest widoczny w prawym górnym rogu kabłąka spustu niedaleko jednego z trzpieni łączących korpus karabinka)
Wysłany: 04-07-2005, 10:13
gunner77 napisał/a:
Czyli przycisk ten nie ma nic wspolnego ze zwalnianiem zamka z tylnego polozenia. Poniekad potwierdziles tym wyzszosc rozwiazania w M4ce.
A czy napisałem że G36 zwalniacz ma, albo że nie chciałbym zeby miało? Napisałem co jest a nie czego nie ma, dodając że w XM8 bazującym na G36 zwalniacz został założony.
Jeszcze raz powtorze pytanie: jacy uzytkownicy doniesli Ci ze brak zwalniacza zamka w G36 nie ma wiekszego znaczenia ? Jestem strasznie ciekaw...
Uzytkownicy rodzimi Oczywiście najprzyjemniej byłoby miec wszystko, zwalniacz też.
Pomógł: 11 razy Wiek: 22 Dołączył: 25 Mar 2005 Posty: 944 Skąd: z Polski
Wysłany: 04-07-2005, 11:26
Nie napisalem, ze nie jest wada bo jest.
Kazda bron ma zalety i wady (zarówno M4 jak i skrócone G36).
W dobie magazynków C-mag brak zwalniacza zamka nieco traci na znaczeniu (co nie znaczy ze nadal pozostaje wada). Mnie bardzo w G-36 podoba sie mozliwosc posiadania jednoczesnie optyki i kolimatora, to chyba pierwsza taka bron na rynku. Czyni to z niego bron bardziej uniwersalna. Nie rozmawialem z ludzmi z ZOA, ale chyba sobie ten sprzet wybrali (po Magdalence). DOMNIEMAM, ze G-36C ze wzgledu na jedna zalete - zdecydowanie mniejsze wymiary od M4A1. Na pewno jest to wazne w walce w pomieszczeniach (choc w M4 jest nadal bardzo dobrze, to nie to co Beryl, M16A2 czy standardowy G-36). Generalnie jesli popatrzymy na arsenaly jednostek AT w Europie i USA, to w Europie preferuja karabinki krótsze (G36C) w USA bardziej uniwersalne (M4, a nawet jak uzywaja G-36 bo niekiedy to sie zdarza - raczej wersje K niz C).
Uderz w stol a nozyce sie odezwa
Moja ostatnia wypowiedz nie byla do Ciebie M4a1 tylko do Catcha22
Co do magazynkow C-mag to ich zastosowanie w CQB jest problematyczne. Przy broni wsparcia to ok, ale w przypadku takiej broni zwalniacz zamka i tak ma male znaczenie. Wiec posiadanie takich magazynkow nie stanowi usprawiedliwienia dla nieposiadania takiego zwalniacza.
Poza tym ostatnio slychac duzo narzekan na jakosc i sprawnosc dzialania tych magazynkow.
Pomógł: 10 razy Dołączył: 23 Maj 2005 Posty: 407 Skąd: Częstochowa
Wysłany: 04-07-2005, 13:08
no bez przesady
który zespół dziś używa C-mag przy wejściu?? Przy CQB (którym zajmuje się policja) ważniejszy jest mały karabinek (lub pm) który nie zawadza, a nie podwójna butla z setką pestek
poza tym to nie ostatni sprawiedliwy....
w 99% wystarczy 30 małych gości w kalibrze 5,56 lub 9 a jak ma być większa zadyma to następne siedzą na udzie...i tu jest waznejsza szybkośc wymiany
choć spójrzcie na MP5 -nie ma zatrzasku zamka a i tak dalo się dojść operatorom do perfekcji w wymianie magów...
Jak juz napisalem w broni wsparcia brak zwalniacza zamka nie ma takiego znaczenia jak w broni wejscia.
I nie masz racji stwierdzajac ze w dobie c-magow zwalniacz traci na znaczeniu. Zastosowanie takich magazynkow ma znaczenie bardzo marginalne. Za to zwalniacz ma znaczenie w wiekszosci pojedynkow ogniowych. Nie wiem jak Ty ale ja wolalbym miec bron ze zwalniaczem, dzieki czemy zyskal bym 1-2 sekundy w czasie przywracania broni do gotowosci do strzelania.
Co do dwoch celownikow w g36. Jezeli widzialbys te celowniki (mowie teraz o standardowych celownikach) to wiedzialbys ze kolimator ma zbyt male pole widzenia. Dlatego np. ZOA kupila G36 z niskimi szynami zeby mozna bylo zamontowac same EOTechy. To combo - celownik optyczny a na nim EOTech - ktore mozna bylo zobaczyc na G36K w TV albo na pokazach w zeszlym roku, moze miec uzasadnienie tylko w przypadku broni wsparcia, na pewno nie w broni wejscia bo holo jest po prostu za wysoko. Tak wiec ta niby zaleta dla Ciebie, nie ma wielkiego znaczenia.
Wydaje mi sie ze patrzysz na bron wylacznie jako teoretyk a nie praktyk, bo zwracasz uwage na rzeczy majace male znaczenie w realnej walce.
killfranc [Usunięty]
Wysłany: 08-07-2005, 18:01
I znowu napisze ze M-4 jest lepszy. ale tak na powaznie. Zwykle jest tak ze źle napisana dokumentacja przetargowa, doprowadza do takich absurdów.
Przeciez zarówno EoTech i Aimpoint mają przystawki powiększające, wiec trzeba kupic niska szyne i w jesli zajdzie potrzeba dołozyc optyke / noktowizje lub jedno i drugie.
Ale na to zabrakło ludziom wyobraźni, ponadto mam wrażenie ze żale po Magdalence zostały zbyt szybko przelane na papier i dlatego ZOA dostało taki sprzet o jaki napisali. A decyzje o wyborze i dokładnej specyfikacji nie były do końca przemyslane.
Wysłany: 08-07-2005, 19:40
Panowie ale przecież G36C i K w ZOA mają niskie szyny po całości. O czym wy do licha mówicie? Celownik optyczny x3,5 jest montowany w G36K wsparcia NA szynie, a na nim dopiero HWS. Ja też uważam że lepszy byłby "powięszalnik" z QD, co obniżyło by linię celowania. Ale to chyba tez kwestia strzelców i ich wyszkolenia. Nie musimy ich chyba pouczać na siłę.
A'Magnifiery" robi zarówno aimpoint jak i EOTech (poniżej oba)
EOTech
Aimpoint
Jedyny argument jaki mamy to ten święty zwalniacz. Ja wolę np rączkę zamkową G36 bo można przeładowywać bez odrywania broni od ramienia... Ale mimo wszystko kill - Ja wolę Bacha Ty Mozarta. Oba to dobre karabinki i spór jest tak naprawdę o pietruszkę.
Jak to o czym ? O umieszczaniu na G36 dwoch celownikow, nie wazne czy na szynie czy tak jak w standardowym G36 od razu w jednym module z raczka transportowa.
Kolega m4a1 mowil o tym ze dla niego najwieksza zaltea G36 jest mozliwosc montowania dwoch celownikow (optyczny+kolimator). Ja mu staralem sie wytlumaczyc ze taka sytuacja ma bardzo waski zakres zastosowan (zbyt wysokie umieszczenie EOTecha -> patrz watek o Broni z FB - roznica w punkcie trafienia w zaleznosci od odleglosci od celu), wiec ta niby zaleta nie ma zbyt wielkiego znaczenia. Przeciez napisalem ze ZOA kupila G36 z niskimi szynami zeby mozna bylo montowac EOTecha stosunkowo nisko.
Cytat:
Ja wolę np rączkę zamkową G36 bo można przeładowywać bez odrywania broni od ramienia...
Czyli wedlug Ciebie w M4 nie mozna tego zrobic ????
Cytat:
Oba to dobre karabinki i spór jest tak naprawdę o pietruszkę.
Jasne ze oba sa dobre, ale M4 jest lepszy od G36 wlasnie przez posiadanie zwalnianiacza zamka.
killfranc [Usunięty]
Wysłany: 08-07-2005, 20:28
Jesli mozna, to umieszczanie ilus celowników , jeden nad drugim to czyste efekciarstwo i robione dla potrzeb Pana Genrała lub Ministra. Wtedy oni wiedza ze kasa została dobrze wydana i nic nie leży w magazynie tylko jest uzytkowane.
przydatnośc zestawu pokazanego na zdjęciu G-36 , plus ekstra dodatki jest zadna. Celownik umieszczony ok 15 cm nad osia lufy to jakas paranoja. Ale wygląda efektownie, tyle tylko ze nie jest efektywne.
Wysłany: 08-07-2005, 20:39
gunner - mi to przeładowanie w AR sprawiało pewien kłopot jesli mialem zachowac pozycję. Nie wiem czy miałeś okazję ale przeładowanie szybkie przeładowanie ruchem "do brody" nie jest zbyt wygodne. Wyrażam skromną opinię że G36 jest pod tym względem i szybsze i wygodniejsze.
killfranc - ja się zgadzam co do osi celowania. HWS jest zbyt wysoko, i tez mnie to dziwiło. Nie wiem jednak czy to tylko pod "publikę" czy też oni coś kombinowali z takim układem (pomimo przeniesienia linii. Zapytam przy okazji.
Aha teraz rozumiem, przeskoczyles ze zwalniacza zamka na raczke napinajaca.
Faktycznie moze przeladowanie w G36 jest wygodniejsze, ale wez pod uwage kiedy to robisz: przed wejsciem do akcji. A pozniej w M4 mozesz korzystac wylacznie ze zwalniacza zamka, a w G36 za kazdym razem przy zmianie magow musisz korzystac z raczki napinajacej. Wiec ta cecha nie ma zasadniczego znaczenia w realnej walce ogniowej. Nie probuj zamydlic obrazu, M4 jest po prostu szybsze w przywracaniu do gotowosci do otwarcia ognia. Widze ze podobnie jak m4a1 zwracasz uwage nie na najwazniejsze sprawy...
killfranc [Usunięty]
Wysłany: 08-07-2005, 22:38
Może nie bede super obiektywny ale chciałbym abyście , na chwilę zapomnieli o szybkości. I przywracjanu sprawnosci bojowej broni. Tak naprawde to w przypadku awarii to przechodzimy błyskawicznie na bron zapasową, Naszym "straznikiem " jest nasz partner który ze swojej broni , stwarza osłone ogniową. Nie licytujmy sie która broń szybciej daje sie przywrócic do pełnej sprawności bo to nie IPSC , tylko taktyka AT.
Wiesz G36 i M4 uzywa sie tez w wojsku a nie tylko w AT. W przypadku wymiany ognia na odleglosciach 50 i wiecej metrow nie przejdziemy na bron krotka, a nie zawsze mozemy miec kolo siebie "ducha".
I daruj sobie uwagi o IPSC.
killfranc [Usunięty]
Wysłany: 08-07-2005, 23:21
Tu rozmawiamy o uzytkowaniu broni w aspekcie AT a nie wojska.
Zasady uzycia broni w wojsku sa zupełnie inne ale to inna bajka.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum