Foka, napisałeś, że w Stanach jest to legalne, a nie jest to stwierdenie precyzyjne. Jest to tak legalne tam, jak u Nas w wypadku ŻW.
A tak szerzej? W stanach, w których jest możliwość legalnego posiadania broni samoczynnej, po uzyskaniu odpowiednich kwitów, Glocka auto nadal nie można posiadać?
ttl napisał/a:
Stwierdzenie "Panowie" nie odnosi się wyłącznie do Foki, REMOV - na temat tego jak się z tej broni strzela.
W którym miejscu pisałem jak się z tego strzela?
_________________ The 2 loudest sounds in the world: A click when you expect a bang, and a bang when you expect a click.
Pomógł: 12 razy Wiek: 35 Dołączył: 09 Kwi 2005 Posty: 963 Skąd: Kraków
Wysłany: 03-11-2009, 18:19
ttl napisał/a:
REMOV, po cholerę wyskakujesz z zagadnieniami z języka polskiego kiedy prawda jest taka, że wiedzy nie masz?
Na jaki temat nie mam wiedzy, możesz wyjaśnić? O korzystaniu z pistoletów automatycznych - bo tak się nazywa ten typ broni - cóż, miałem okazję pobawić się dwoma typami - G18C właśnie oraz - w sumie całkiem niedawno - CZ 75 Auto. Z jednego i drugiego typu wystrzeliłem po kilka magazynków, niemniej jednak dalszą zabawę uznałem za stratę czasu. Na 10-15 metrów udawało mi się, w ogniu ciągłym, umieścić w tarczy jeden pocisk. Zaznaczam, że broń była pozbawiona dostawnej kolby, w przypadku CZ 75 Auto korzystałem z magazynka pełniącego rolę chwytu przedniego. Nawet gdzieś chyba miałem zdjęcie ze strzelania i z jednego i drugiego. O, dogrzebałem się czeskiego pistoletu, zdjęcie jest o tyle dobre, że udało się złapać kilka łusek w powietrzu - to maleństwo ma taką właśnie szybkostrzelność. To tak w ramach, żebyś za bardzo nie musiał wymyślać sobie radośnie teorii, kto się na czym zna lub nie zna.
Cytat:
To taka forma obrony?
Obrony przed czym? Możesz wyjaśnić o co Ci chodzi?
Cytat:
Wygoda tej broni, ok zgadzam się, że może ona nie podchodzić każdemu ale myślę, że są tacy, którzy uznają, ze warto się nią zainteresować.
Z pewnością są też tacy, którzy będą nosili Desert Eagle za paskiem spodni, ale chyba nie o tym toczyła się ta dyskusja. Dotyczyła bardziej sensownego wykorzystania tego rodzaju broni, bo chyba nie inwestujesz w pistolet automatyczny, aby z niego prowadzić tylko ogien pojedynczy, prawda? Zresztą, sam znam przyjnajmniej jeden SPAP, gdzie testowano tego rodzaju konstrukcję - podsumowanie było jednoznaczne - broń do niczego sensownego się nie nadaje. I tyle.
[ Dodano: 03-11-2009, 18:22 ]
Mrufka napisał/a:
Strzela się z tego bardzo przyjemnie, zwłaszcza z dodatkową kolbą ale traktuję to raczej jako ciekawostkę
Tyle tylko, że z dostawną kolbą to już masz broń wielkości małego pistoletu maszynowego, która nadal nie oferuje Ci za wiele. Mając do wyboru taki zestaw i - powiedzmy - B&T MP9 czy H&K MP5K o podobnych gabarytach, to ja wybrałbym te ostatnie.
Wiek: 31 Dołączył: 02 Lis 2009 Posty: 6 Skąd: San Antonio
Wysłany: 03-11-2009, 19:05
Foka, zaznaczyłem, że wymagana jest do tego licencja na broń 3 klasy...
Zaznaczyłem, ze REMOV pisał o strzelaniu z tej broni...
"W języku polskim nazywają się przeciwpancernymi. Jeżeli masz problem z jakimś poprawnym określeniem (a widzę, że polski sprawia Ci pewne kłopoty), pytaj, czy też podawaj zapis w oryginale, a nie kombinuj z tworzeniem własnych nazw, bo to dziwacznie wygląda."
"Ale nawet w języku, którego używasz codziennie, zdania zaczynają się od wielkiej litery, prawda? ;)"
Zachowujecie się zabawnie. Na weekendowe wypady na strzelnicę 18-ka nadaje się idealnie. Jest bronią (bez kolby) przynoszącą mi najwięcej zabawy i uważam, iz fun jest nieporównywalny do żadnej innej broni krótkiej.
Wysłany: 03-11-2009, 19:12
ttl napisał/a:
Na weekendowe wypady na strzelnicę 18-ka nadaje się idealnie. Jest bronią (bez kolby) przynoszącą mi najwięcej zabawy i uważam, iz fun jest nieporównywalny do żadnej innej broni krótkiej.
Wysłany: 03-11-2009, 19:21
ttl napisał/a:
Oczywiście nie zda się przy strzelaniu precyzyjnym, jakkolwiek znalazłbym dla niego zastosowania inne niż, bądź co bądź zajebista radocha ze strzelania...
Wygoda tej broni, ok zgadzam się, że może ona nie podchodzić każdemu ale myślę, że są tacy, którzy uznają, ze warto się nią zainteresować.
Pozdrawiam
Zamieniam się w słuch i czekam na przykłady zastosowania tej broni jak i na jednostki ją stosujące.
_________________ May God have mercy upon my enemies, because I WON'T
Foka, zaznaczyłem, że wymagana jest do tego licencja na broń 3 klasy...
Ok, a ja nigdzie nie pisałem, że "bez papierów" - wchodzisz do Wall Martu i kupujesz. Tylko, że możesz posiadać - porównując do realiów polskich - bez problemu.
PS Glock 18 pojawił się w serialu BBC Bodyguards
_________________ The 2 loudest sounds in the world: A click when you expect a bang, and a bang when you expect a click.
Wysłany: 03-11-2009, 20:08
REMOV, czytam i oczom nie wierzę... Nic się nie zmieniło!
SWAT to pytanie takie jak sens uzytkowania jakiegokolwiek pistoletu maszynowego, zwłaszcza można przyrównać go do MP5K. Mam znajomego pracującego dla SS i tam, w sytuacji kiedy ktoś nie nosi np. P90 co spowodowane moze być choćby ogólnym stylem cywilnym, zdarzają się ludzie w kaburach trzymający właśnie G18.
Myślę, że z Foką się rozumiemy. Poprostu tworzy się olbrzymi stereotyp o skrajnej dostępności broni w US, który po części jest prawdziwy, jednak nie jest to tak jak napisałeś tak proste, że wchodzimy, wychodzimy i mamy co dusza zapragnie... W CA tzw. tłumiki dźwięku są zabronione.
Myślę, że z Foką się rozumiemy. Poprostu tworzy się olbrzymi stereotyp o skrajnej dostępności broni w US, który po części jest prawdziwy, jednak nie jest to tak jak napisałeś tak proste, że wchodzimy, wychodzimy i mamy co dusza zapragnie... W CA tzw. tłumiki dźwięku są zabronione.
Mówiąc o "zwykłej" osobie, nie instruktorze, ochroniarzu itd, to w Polsce (całej, nie jednym województwie) jest:
- kompletny zakaz posiadania broni maszynowej
- kompletny zakaz posiadania broni wyposażonej w tłumik dźwięku lub przystosowanej do mocowania tłumika
- kompletny zakaz posiadania broni z laserowym wskaźnikiem celu
- kompletny zakaz posiadania broni w kalibrze powyżej .45
- zakaz posiadania broni do obrony osobistej kalibru powyżej .38 Special
- kompletny zakaz posiadania amunicji z wypełnieniem chemicznym (nie mówię tu o amunicji do pistoletów gazowych), czyli smugowej, zapalającej itp oraz amunicji z rdzeniem twardszym niż stop ołowiu (piszę z pamięci więc może w tym punkcie coś namieszałem) czyli AP.
Mimo teoretycznej możności posiadania wielu różnych modeli i kalibrów broni praktycznie pozwolenia na broń wydawane są w ilościach chyba poniżej 500 na cały kraj rocznie (pomijając broń myśliwską).
Policjant musi występować o zgodę przełożonego na noszenie służbowej broni po służbie (a wydanie takiej zgody wcale nie jest oczywistością)
Bugiat mówił o Glocku auto w Polsce.
I to by kończyło "wątek amerykański".
Wysłany: 03-11-2009, 20:39
Ok, ale czemu tak przyczepiliście się tej "amerykańskości"? Mieszkam w Stanach mówię o prawie w Stanach. Temat Glock Auto nie zawiera w swojej nazwie Polska only, ani nic takiego.
Omawiamy Glocka Auto, dlatego też skupmy się na wielu stronach jego bytności. Kwestie prawne to jeden element. Po za tym omawiamy jego funkcjonalność, działanie oraz frajdę ze strzelania.
Kontynuowałem wątek prawa w US ponieważ go zacząłeś Foka.
Policjant musi występować o zgodę przełożonego na noszenie służbowej broni po służbie (a wydanie takiej zgody wcale nie jest oczywistością)
Nie musi jeśli jest w służbie stałej, chyba że masz na myśli L4, urlopy, prywatne wyjazdy zagraniczne - wtedy na posiadanie przez niego broni musi wyrazić zgodę jego przełożony. Mało tego - z zasady przechowuje przydzieloną mu broń krótką w miejscu zamieszkania, chyba że jego przełożony nakaże inaczej albo sam policjant nie chce jej w domu przechowywać. To tyle OT, całe zarządzenie w tej sprawie jest tutaj.
_________________ "Na świecie jest bardzo dużo różnej broni i bardzo mało tolerancji i to jest powód dla którego cała ta broń jest potrzebna" S.Bidziński
Ok, ale czemu tak przyczepiliście się tej "amerykańskości"? Mieszkam w Stanach mówię o prawie w Stanach. Temat Glock Auto nie zawiera w swojej nazwie Polska only, ani nic takiego.
Foka napisał/a:
Bugiat mówił o Glocku auto w Polsce.
ttl napisał/a:
Po za tym omawiamy jego funkcjonalność, działanie oraz frajdę ze strzelania.
Nie. Bugiat zadał dwa pytania:
Czy da się przerobić?
Jak to zrobić?
Nie pytał czy jest sens i czy się fajnie strzela.
Robal2pl napisał/a:
Nie musi jeśli jest w służbie stałej
No to musiało się coś zmienić. Jeszcze kilka lat temu znajomi z różnych wydziałów nie mieli takich możliwości.
Robal2pl napisał/a:
To tyle OT, całe zarządzenie w tej sprawie jest tutaj.
Inna sprawa to standardowy problem w PL - prawo jedno, a interpretacja przez Wszechmożnego Pana Policjanta drugie
Wysłany: 03-11-2009, 22:14
ttl napisał/a:
REMOV, czytam i oczom nie wierzę... Nic się nie zmieniło!
Rozmowa dotyczy uzbrojenia dla jednostek antyterrorystycznych (w domyśle: raczej policji, niż wojska). Co to ma wspólnego z Twoimi uwagami o strzelaniu dla przyjemności?
Cytat:
to pytanie takie jak sens uzytkowania jakiegokolwiek pistoletu maszynowego, zwłaszcza można przyrównać go do MP5K.
Pozwolisz, że się nie zgodzę - MP5K, to małogabarytowy pistolet maszynowy, ale w większości przypadków wyposażony w składaną kolbę - czy to rozsuwaną, czy też - w odmianie PDW (jaka jest kupowana przez polskie SPAP-y) - składaną na bok. Masa tej broni jest o wiele większa (2 kg do 0,62 kg), szybkostrzelność o wiele niższa (900 strz./min. do 1100-1300 strz.min.), przy tej samej długości lufy. Praw fizyki Pan nie przeskoczysz, heckler będzie znacznie bardziej stabilny w strzelaniu, nawet bez kolby.
Cytat:
Mam znajomego pracującego dla SS i tam, w sytuacji kiedy ktoś nie nosi np. P90 co spowodowane moze być choćby ogólnym stylem cywilnym, zdarzają się ludzie w kaburach trzymający właśnie G18.
Zapytaj, czy nie są to czasami nie są 5,7-mm pistolety FN FsN, a nie G18 ;)
SWAT - o ile wiem, to Glock stworzył model G18/18C dla austriackiej grupy antyterrorystycznej Einsatzkommando Cobra, więc może go ktoś nadal używa.
Pomógł: 9 razy Dołączył: 05 Gru 2005 Posty: 659 Skąd: Warszawa
Wysłany: 04-11-2009, 07:43
ttl napisał/a:
Króliku temat zasadniczo nie dotyczy wyłącznie legalności broni. Zdajmy sobie razem sprawe z faktu istnienia takiej broni, dlaczego więc nie mogę napisać o tym jak się z niej strzela, czy tak jak to zrobił REMOV - jak to działa.
A ktoś Ci tutaj tego zabraniał?
Cytat:
Miałem na myśli fakt taki, że przyjemność ze strzelania w Stanach jest taka sama jak w Polsce. W jednym miejscu każdy pocisk nie leci w niebo - są szanse, że w drugim również tak będzie.
Ponownie proszę - wyrażaj się precyzyjnie.
Cytat:
Tak, z prezentowaną przez Ciebie bucowatością również się już stykałem.
Personalne ataki w wykonaniu internetowego bytu naprawdę nie robią na mnie wrażenia, wystawiają jednak świadectwo ich autorowi. Norma, jak już pisałem, nic nowego...
Cytat:
Mieszkam w Stanach mówię o prawie w Stanach.
A my, jak i autor wątku, mieszkamy w Polsce i o przeróbkach Glocka w Polsce rozmawiamy. Sytuacja prawna w Stanach nie ma tutaj najmniejszego znaczenia.
ttl napisał/a:
Temat Glock Auto nie zawiera w swojej nazwie Polska only, ani nic takiego.
Owszem, ale autor wątku w trzecim poście napisał:
Cytat:
Interesuje mnie czy ktoś to robił u nas już?
jednoznacznie wskazując na lokalizację.
_________________ It scares the shit out of the slopes.
Pomógł: 33 razy Dołączył: 20 Lip 2006 Posty: 2010 Skąd: Polska
Wysłany: 04-11-2009, 12:04
Dobra aspekt prawa w USA i w PL został już przerobiony więc go odpuście, tak samo jak personalne wycieczki panie ttl ostatnie chińskie ostrzeżenie. Inaczej zakończy się to pstryczkiem w nochala.
A do tematu osobiście też nie widzę sensu używania G-auto. Po co ? jest dosyć innych rozwiązań jeżeli chodzi o broń automatyczną.
Glocka w PL przerabiać nie wolno, posiadać również więc po co ten temat ciągnąć ?
Pomógł: 2 razy Wiek: 42 Dołączył: 06 Lis 2008 Posty: 581 Skąd: z samego dna
Wysłany: 04-11-2009, 19:10
I tak z prostego pytania mamy dyskusję o czymś zupełnie innym
Cytat:
Glocka w PL przerabiać nie wolno, posiadać również więc po co ten temat ciągnąć ?
Zgadzam sie w zupełności jednak mam jedną uwagę, że jeśli mówimy o MP5k (było w tekście) to najpopularniejszy był w wersji bez kolby. Jak ktoś chciał mieć wersję z kolbą to kupował MP5kpdw. Wytworzono jednak wersję z kolbą składaną ale o wysuwanej czy rozsuwanej nic mi nie wiadomo aby H&K coś takiego proponował.
ps. porównanie G18 do MP5 było raczej nie trafione
Wysłany: 06-11-2009, 13:48
ttl napisał/a:
SWAT to pytanie takie jak sens uzytkowania jakiegokolwiek pistoletu maszynowego, zwłaszcza można przyrównać go do MP5K. Mam znajomego pracującego dla SS i tam, w sytuacji kiedy ktoś nie nosi np. P90 co spowodowane moze być choćby ogólnym stylem cywilnym, zdarzają się ludzie w kaburach trzymający właśnie G18.
Porównanie pistoletu auto do PM-a to nieporozumienie moim skromnym zdaniem. Nadal nie widzę zastosowania dla tego typu broni, oczywiście pomijając zabawe na strzelnicy. Jeśli potrzebna jest większa siła ognia przy ograniczonych gabarytach broni to zmierzałbym bardziej w kierunku magazynka 30 nabojowego.
REMOV napisał/a:
SWAT - o ile wiem, to Glock stworzył model G18/18C dla austriackiej grupy antyterrorystycznej Einsatzkommando Cobra, więc może go ktoś nadal używa.
Co absolutnie nie oznacza że pracują na tej broni. Parę miesięcy temu była w kraju ekipa z Cobry, nie zauważyłem u nich tego modelu glocka.
_________________ May God have mercy upon my enemies, because I WON'T
Kiedyś zapytałem b. żołnierza GROMu. Powiedział, że był w różnych jednostkach spec. na świecie, łącznie z Deltą i SASem, i nigdzie "na magazynie" nie spotkał się z Glockiem 18.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum