Pomógł: 23 razy Wiek: 27 Dołączył: 11 Cze 2005 Posty: 471 Skąd: Warszawa
Wysłany: 17-03-2006, 09:37 FLASHBANG ,,ZASAHOVA VYBUSKA P1 / P2" - jak to działa?
Witajcie!
Mam pytanie do tych z was, którzy używali czeskich flashbangów P1 i P2.
Jak wygląda kwestia użycia go? Jestem posiadaczen tych granatów, ale zużytych. Z tego co zauważyłem po ich rozebraniu, zasada działania wyglada tak. Wyjmujemy zawleczkę, puszczamy łyżkę, łyżka uderza o spłonkę pocisku hukowego (zwykły 6mm pocisk od pistoletu startowego), pocisk hukowy inicjuje główną eksplozje. Zgadza się? Jeśli tak, czy wygląda to tak, że rzucamy granat, prawie w ręku wybucha nam pocisk hukowy, a chwile potem, jak już wpadnie do pomieszczenia główny ładunek? Czy ktoś wie jakie to ma opóźnienie? Jaka głośność eksplozji (w dB)? Czym się różni P1 od P2?
Masz zurzyty granat. brakuje w nim sciezki pirotechnicznej, która stanowi opóżnienie pomiędzy inicjatorem, wzmacniaczem i ładunkeim właściwym. 0.3 - 5sekund (w zalezności od producenta etc)
Jest tam napisany producent na opakowaniu? Sprawdze Ci w katalogu CZ jakie sa parametry.
Jak puscisz lyzke w dloni - to od razu odskakuje - ale jezeli granatem zucasz to jest minimalne opoznienie zanim lyzka zwloni zbijak (czy jak sie to tam po poslkiemu u was w tej Polsce nazywa) wiec sciezka pirotechniczna zaczyna pracowac jak nade jest 1-3metra od ciebie ( w locie).
W innych granatach sama splonka (ten naboj startowy) moga miec "wbudowane" opoznienie etc.
Pomógł: 11 razy Wiek: 22 Dołączył: 25 Mar 2005 Posty: 928 Skąd: z Polski
Wysłany: 17-03-2006, 17:39
Ssę z Jałoszyńskiego ( "Pododdział Antyterrorystyczny...",nie z palca ), rok wydanie 2001
W Czechach, na Słowacji a także w Polsce pododdziały antyterrorystyczne dysponują granatami ogłuszającymi produkcji czeskiej typu P-1. Granaty te w chwili eksplozji rozpadają się na 12 mniejszych ładunków wybuchowych, ktore eksplodują jeden po drugim w krótkich odstępach czasu. Na www.policja.elblag.pl w dziale o wyposażeniu AT jest (lub było) napisane że to 1 efekt, więc...
Dalej za J.Wadą ich jest brak łyżki przy zapalniku, zbyt długa zwłoka czasowa zapalnika, duże zadymienie pomieszczenia po wybuchu.. Wersja tego granatu z gazem CS jest oznaczona symbolem P-2. Najnowszy typ tych granatów został wyposażony w zapalnik o zwłoce czasowej 1,5 s. oraz łyżkę[/i]
P-1 i P-2 maja obecnie zmodernizowana konstrukcje w stosunku do poprzednich modeli ( opisywanych przez K, Jałoszyńskiego ) mianowicie obecnie nie defragmentuje obudowa, wczesniej zdarzały sie dośc cięzkie zranienia odłamkami aluminowej obudowy.
Obecnie po zwolnieniu łyzki odpala "slepak" i poprzez gazy "wyrzucane " sa ładunki które inicjuje sciezka prochowa idaca od zapalnika do dna granatu.
Z uwag technicznych o których wspominałem w poście o FB , granaty te po strzale bezposrednim 9 para wybuchają!!! Stąd tez np przeniosłem P-1 z przodu na tył kamizelki, zawsze to bezpieczniej.
Odnosnie zdjęcia zamieszczonego przez Kangura to P-1 i P-2 bedące w Polsce nie róznią sie NICZYM wizualnie od granatu pokazanego jako pierwszy po prawej stronie fotki, Maja jedynie inny mało widoczny napis.
Kolego nico - www.google.pl - Poszukaj w przetargach, zamówieniach. Tam będzie trochę info, ale bez wodotrysków.
Zaś z tego co ja się orientuję to pojedyncze (1-bang) chodzą po jakieś 700 PLN. Jednak wątpię, żebyś uzyskał od kogokolwiek (poza zbrojmistrzami - proszę o sprostowanie jeśli się mylę) szczegółową informację na ten temat.
Wysłany: 15-12-2009, 14:18
nico napisał/a:
W google szukałem ale nic nie znalazłem :-.
Witam
Przypadkowo wpadłem na forum Specopsa i zobaczyłem rozmówkę o granatach P1, gdzie ich cena podana była na 700 zł. Jako dystrybutor tych granatów w Polsce informuję, że cena wynosi 90 zł a towar jest dostepny dla osób pełnoletnich. Stronka do granatów: http://www.sklep-militarn...roducts_id=292.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum