Pomógł: 3 razy Wiek: 41 Dołączył: 12 Lis 2007 Posty: 328 Skąd: Polska
Wysłany: 07-12-2007, 20:35
Victor,widziałem reakcję człowieka na strzał,bo dwukrotnie znajdowałem sie w takiej sytuacji.Nie wiem,jak zachowuje sie człowiek po narkotykach w wypadku postrzału,bo nigdy nie uzywałem broni w stosunku do osoby znajdującej sie w takim stanie.I mam nadzieję,że juz nigdy nie będę musiał używac spluwy w stosunku do człowieka.
widziałem reakcję człowieka na strzał,bo dwukrotnie znajdowałem sie w takiej sytuacji.
Wybacz, ale z całym szacunkiem - te 2 sytuacje nie oznaczają od razu że człowiek postrzelony zachowuje sie zawsze tak jak Ty miałeś okazję to widzieć. Zresztą potem sam piszesz :
Cytat:
Nie wiem,jak zachowuje sie człowiek po narkotykach w wypadku postrzału,bo nigdy nie uzywałem broni w stosunku do osoby znajdującej sie w takim stanie
Więc jak jest? Doprecyzuj swoje opinie, bo dyskusja może być ciekawa i merytoryczna.
Pozdr
Robal2pl
_________________ "Na świecie jest bardzo dużo różnej broni i bardzo mało tolerancji i to jest powód dla którego cała ta broń jest potrzebna" S.Bidziński
Wysłany: 07-12-2007, 21:43
Hm... czy mogę wtrącić parę dygresji? Otóż w istocie istnieje różnica pomiędzy działaniem trybów DA a SA lecz tylko wówczas, gdy oddając pierwszy strzał z pistoletu SA miał już wprowadzony pierwszy nabój do komory nabojowej i napięty kurek (bijnik), natomiast pistolet DA wprowadzony nabój i kurek opuszczony a pierwszy strzał pada wskutek "samonapinania". Tak czy inaczej mowa jest tu o pistolecie gotowym do oddania pierwszego strzału, w przeciwnym bowiem przypadku należy przecież wprowadzić ten nabój do komory, kurek (bijnik, iglica) jest napięty i w tym stanie nie ma większej różnicy między SA a DA - w sensie pracy spustu. W każdym razie jednym z warunków mającym wpływ na oddanie pierwszego celnego strzału jest stopień opanowania przez strzelca broni - "suchy" trening oraz strzelnica. Drugim warunkiem mającym istotny wpływ jest poziom stresu (nie występowanie stresu w ogóle może mieć miejsce jedynie na zajęciach czysto rekreacyjnych). W warunkach silnego stresu pewien kolega nie był w stanie oddać strzału w kierunku napastnika, posługiwał się Astrą 70 i to dosyć sprawnie - błyskawicznie dobył broni, równie szybko ją przeładował i skierował w stronę celu, lecz nie był w stanie nacisnąć spustu. Jak wiadomo, Astra 70 posiada mechanizm spustowy SA.
Co do kwestii, jaka broń jest najlepsza w celach samoobrony, można sobie wymyślić taką specyfikację: niewielkich gabarytów, o opływowych kształtach, o dobrych zabezpieczeniach aby możliwe było noszenie jej w stanie gotowym do strzału, z trybem DA lub DAO, z magazynkem mieszczącym przynajmniej 10 naboi - im więcej tym lepiej, kaliber broni 9x19 Para lub optymalnie - 10 auto - im większy tym lepszy (moc obalająca), jednocześnie aby miał umiarkowany odrzut i niewielką masę (pistolet). Przy czym nie powinien to być rewolwer (nie spełniony warunek ilości naboi oraz opływowego kształtu. W tej specyfikacji zawarte są cechy wykluczające się wzajemnie, taka broń po prostu powstać nie może, toteż pozostaje dopasować sobie taką broń, która tak naprawdę spełni moje, twoje, innego ziutka oczekiwania, preferencje i co tam jeszcze.
Napisałeś, Foka, że w naszym kraju nie zdarza się, by ktoś nosił 45-tkę do samoobrony. Jednak są takie "przypadki". Spotykałem na strzelnicach ludzi posiadających pistolety w tym kalibrze, w kilku przypadkach były to Klocki 21, w jednym CZ97.
Pomógł: 9 razy Dołączył: 21 Gru 2004 Posty: 250 Skąd: Południe
Wysłany: 07-12-2007, 23:37
wasp napisał/a:
Napisałeś, Foka, że w naszym kraju nie zdarza się, by ktoś nosił 45-tkę do samoobrony. Jednak są takie "przypadki". Spotykałem na strzelnicach ludzi posiadających pistolety w tym kalibrze, w kilku przypadkach były to Klocki 21, w jednym CZ97.
Foka napisał jak jest. Do celów samoobrony można posiadać broń o kalibrze do 9mm. Tak mówią przepisy. Do celów sportowych natomiast możesz mieć broń kal .45.
Jeśli ktoś pojmuje rozumowanie ustawodawcy w tym zakresie to prosiłbym o uświadomienie
Wysłany: 09-12-2007, 01:17
Wyjaśnie Ci to. Oni nie wiedzą, tylko, myślą, że wiedzą, o czym piszą ustawy. Prosty sposób rozumowania mniejszy kaliber mniejsze zagrożenie.I dzieki tej ustawie można mieć five-seven (hipotetycznie), którym moge przestrzelić napastnika razem z drzwiami za którymi się schował.
P.
_________________ Who Dares Wins
Si vis pacem para bellum
Wyjaśnie Ci to. Oni nie wiedzą, tylko, myślą, że wiedzą, o czym piszą ustawy. Prosty sposób rozumowania mniejszy kaliber mniejsze zagrożenie.I dzieki tej ustawie można mieć five-seven (hipotetycznie), którym moge przestrzelić napastnika razem z drzwiami za którymi się schował.
P.
ONI? chodzi Ci o ustawodawcow?
Fakt, ze ustawa ma wiele bledow i nie domowien. Ale Twoj przyklad akurat jest zly, bo FN Five-Seven ma kaliber 5,7mm a w ustawie jest napisane: "(...)do celów ochrony osobistej (...) o kalibrach od 6,35 mm do 9,65 mm (0,38") " Czyli w sumie najsilniejszym nabojem moze byc .357 magnum lub .357 sig.
A co do logiki? no coz... przyroda jak to mowia, wytlumacz im, ze wiekszy pocisk ma wieksza moc obalajaca, mniejsza poenetrujaca i mniej rykoszetuje...
_________________ "Boxing is like Christmas - it's better to give then to recive." (avatar jest moj, osobisty, prywatny ze mna samym; nikogo nie udaje, pod nikogo sie nie potrzywam- na wszelki wypadek =:-) )
No i na strzelnicy moga. Bo maja bron na pozwolenie kat. D czyli do celow sportowych. Jak wyzej wspomnianoo broni .45 do samoobrony w Polsce posiadac nie wolno.
_________________ The 2 loudest sounds in the world: A click when you expect a bang, and a bang when you expect a click.
czy ten kaliber jest specyficznie zabroniony do celów samoobrony? a 10mm Auto? Czy jest lista 'dozwolonych' kalibrów? Czy jest lista dozwolonej amunicji? Modeli broni?
jest rozporządzenie MSWiA które określa co wolno posiadać , mając pozwolenie na broń do określonego celu
(obrony, sportu itd)
Do ochrony osobistej lub ochrony bezpieczeństwa innych osób wolno mieć broń palna krótką, kaliber pomiędzy 6,35 a 9,65 mm
_________________ "Na świecie jest bardzo dużo różnej broni i bardzo mało tolerancji i to jest powód dla którego cała ta broń jest potrzebna" S.Bidziński
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum