Pomógł: 11 razy Wiek: 22 Dołączył: 25 Mar 2005 Posty: 928 Skąd: z Polski
Wysłany: 06-04-2005, 20:43
Polskie AT uzywalo SAKO TRG-21 podobnie jak wojsko, ale ZOA (prawdopodobnie) zakupilo TRG-22 dla wymiany niektorych (zuzytych?) TRG-21 - tak bylo w programie Nie tylko dla Komandosów w TVP - o tych zuzytych to moje domysly bo TRG-21/22 ma ogólnie dobra opinie - sprawdzil sie np. w Iraku (choc to troche inne zastosowanie niz AT). Jak jest naprawde nie wiem - i jesli nie moge - to nie chce wiedziec. W kazdym razie - w Polsce Sako TRG-21 lub 22, w innych krajach HK PSG-1, klony SWD (Rosja, b-ZSRR), Arctic Warfare, jako karabiny parasnajperskie jest tez uzywana bron na amunicje posrednia - SIG-551 SWAT, G-36K itp.
Pozdrawiam i przepraszam za ewentualne bledy
Leander [Usunięty]
Wysłany: 09-04-2005, 15:37 SAKO, TRG -1
A czy czasem SAKO i TRG-1 to nie są dwie inne bronie ?? Macie moze zdjęcia ?? Pozdrawiam Dzieki za odpowiedź.
SAKO to FIRMA Z FINLANDI która produkuje TRG-21/41/22/42!!
Mają dwa karabiny w ofercie TRG 21 i TRG 22
Generalnie sa to bardzo zbliżóne konstrukcje, TRG 22 jest nowsza i różni się drobnymi szczegółami wykonania kolby i łoża.
TRG 41 to wersja TRG 21 w kalibrze 338 Lapua Magnum
TRG 42 to wersja TRG 22 w kalibrze 338 Lapua Magnum
Dzisija bedzie na ww mały artykół na ten temat
jeszcze jedno odnośnie G3 - WIEM co to jest, ale jestem w szoku że WP / Policja to używa - nie wiedziałem że mamy na stanie HK G-3 w jakiejkolwiek wersji.
no doba, policja ma na stanie G36 w kilku wariantach, co do GROMu i G-3 to nie wiem, ale jest prawdopodone że mają na stnaie kilka sztuk. Ale ich etatowa broń snajperska to chyba właśnie TRG-22.
Pomógł: 6 razy Wiek: 34 Dołączył: 02 Mar 2005 Posty: 404 Skąd: Tarnów, Małopolska
Wysłany: 11-04-2005, 19:03 Re: Broń wyborowa (długa) jednostek AT.
Leander napisał/a:
Witam mam pytanie, jakiej broni uzywają "snajperzy" grup AT ?? Wiem że część jednostek uzywa H&K g3SG1... Pozdrawiam.
Nigdzie nie jest napisane, że chodzi o jednostki polskie.
O ile wiem, w Europie Zachodniej policja zaczęła patrzeć na samopowtarzalne karabiny wyborowe milszym okiem po ataku komórki "Czarny Wrzesień" w Monachium (1972). Jedną z przyczyn porażki policji była mała liczba snajperów, wyposażonych w broń powtarzalną. Nie dało się szybko wyeliminować wszystkich terrorystów.
W takim przypadku mamy dwie możliwości - zabezpieczyć większą liczbę snajperów, lub dać tym, których mamy, broń samopowtarzalną.
W ten chyba sposób pojawiło się największe kuriozum w arsenałach policji - H&K G-8, czyli snajperska wersja H&K-11A1. Karabin snaperski, wywodzący się z ukm, zasilany z magazynka pudełkowego 20 nb, bębna 50 nb lub z taśmy, jeżeli trzeba postawić zaporę z ognia ciągłego.
Snajperzy używają różnej broni... to zależy od możliwości i preferencji decydentów. Francuzi stosują FR i UR, Niemcy całą gamę - na czele z PSG-1, ale i sporo Mauserów SP-66 i 86. Włosi mają swoje Beretty, używają też Mauserów 86 i H&K MSG-90 (bodaj dywizja Folgore).
Najlepiej zobacz galerię na jakimś forum o snajperach.
Pozdrawiam!
no doba, policja ma na stanie G36 w kilku wariantach, co do GROMu i G-3 to nie wiem, ale jest prawdopodone że mają na stnaie kilka sztuk. Ale ich etatowa broń snajperska to chyba właśnie TRG-22.
K.
nie zupełnie. GROM używał(może jeszcze używa) HK PSG1, ale teraz ma na wyposażeniu SR-25. Poza tym, Sako TRG-21/22 jest na wyposażeniu WP, ale nie ma go w GROM-ie.
btw
co do wypowiedzi m4a1, to z tego programu o ZOA nie wynikało co dokładnie kupią(jaki typ), ale na pewno nie będzie to TRG-22, bo komandos jasno mówił o innym kalibrze(większym, albo dokładniej mówiąc o mocniejszym naboju), a TRG-22 i TRG-21 ma ten sam kaliber.
pzdr
jac-t [Usunięty]
Wysłany: 28-04-2005, 17:38
Ok,
ale ja tylko dodam od siebie,że taka snajpa po pierwsze musi być czarna -zarówno kolba z łożem jak i lufa na całej długości (jak jest odsłonięta).
Wiadomo,żeby się nie rzucało w oczy jakieś kolorowe cudo na pobliskim dachu.Po drugie musi być w rozsądnym kalibrze - tzn. najcześciej jest w przedziale energetycznym miedzy pociskami w kalibrze .223 Remington do .308 Winchester.Oczywiście same pociski musza być przystosowane do działań AT,bo taka kulka nie może przebić terrorysty,zakładnika za nim,ściany budynku i kolesia od czającej się z tyłu grupy szturmowej !!
Więc takie .338 Lapua jest bardziej zarezrewowane dla opreracji wojskowych !!!!
Pomógł: 6 razy Wiek: 34 Dołączył: 02 Mar 2005 Posty: 404 Skąd: Tarnów, Małopolska
Wysłany: 29-04-2005, 08:58
SR-25 (Sniper Rifle, Stoner Rifle) to karabin wyborowy oparty na "enginie" AR-15, czy może raczej AR-10. Ciężka, matchowa lufa 20-nb magazynek i skupienie 1 MOA do 600 jardów czynią z niego świetną broń dla spotterów i strzlców wyborowych, a podobieństwo do M-16 ułatwia szkolenie, obsługę i naprawę w warunkach polowych.
Z celownikiem Leupold, dwójnogiem Harris, tłumikiem dźwięku tworzy systtem Mk 11 Mod. 0, pryjęty przez SEALs.
no, trzeba tak było od razu, AR-10 to jest kawał żelastwa. gdzieś tam kiedyś miałem pod ręką taki z numerem seryjnym w stylu: 02XXX, jeszcze bicia holenderskie AI + magazynki 'w kratkę' (waffle) stare czasy, ale jak się żyło....
Caliber: 7,62mm NATO (7.62x51mm)
Action: Gas operated, rotating bolt
Length : 1016 mm
Barrel Length: 508 mm
Weight: 4.31 kg empty, without magazine and sling
Magazine: 20 rounds
Rate of fire: 700 rounds per minute (original military version)
ło w pysk...
Dżwignia przeładownia jak w Famasie ?
_________________ HELL HATH NO FURY LIKE A FIREFIGHTER
Z tego co mi wiadomo to pociski z RPG leżą w krajach przeważnie trzeciego świata gdzie od lat walczy sie najtanszym dostepnym sprzetem jak np. AK, RPG itp. czyli post sowiecki szpej
Bewulf jest raczej mało dostępna bronią dla tak szerokiego grona użytkowników a amunicja do niego jest trudniej dostepna niz sławna 7,62x39 mm.
Pzdr
_________________ HELL HATH NO FURY LIKE A FIREFIGHTER
Cholera, to co ja zrobię teraz z AR-10 jak ammo od Małka nie pasuje?
Hmm..zresztą teraz jak spojrzałem bliżej to mój AR-10 strzela 6mm kulkami. :-)
Dobra, mam ciężkie poczucie humoru, argumentacja merytoryczna jest taka że niestety te wszystkie 'nowe' kalibry to wynalazki - w praktyce na świecie jest 6 kalibrów: 762nato 556 nato 762 rus 762Rrus 545rus no i 9para - i to jest prawdopodobnie 99% amunicji wyprodukowanej na świecie ilościowo. Idę w zakład że taki asortyment jest dostępny na każdym szanującym się bazarze 3-ego świata, zaczynając od bazaru Różyckiego
hmm..też o tym myślałem, ale do kałacha to masz CCCP + Chiny - to muszą być jakieś chore Tryliony naboi - zapasy na 3 X 4 Wojna światowa.
Pewnie stukali to w jakimś zakładzie w stylu "Iżewsk-56" za kołem polarnym i dziennie robili 100 wagonów ammo na jednej zmianie, a pracowali na 6 zmian, latem na 8. :-)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum