Pomógł: 35 razy Dołączył: 20 Lip 2006 Posty: 2017 Skąd: Polska
Wysłany: 25-07-2006, 13:52 Sanitarka na CP
Witam. Mam taką sprawę. Działając na VCP organizujemy posterunek kontrolny. Na CP wjeżdża sanitarka. Oznakowana czerwonym krzyżem z kolesiami w naszych mundurach. I teraz poruszam wątek. Czy sanitarkę wjeżdżającą na CP samą, bez obstawy czy konwoju należy kontrolować? Dodam że CP w środku miasta.
Zgadzam sie z Kangurem. Choc jeszcze dodam, ze kontrola sanitarki powinna byc przeprowadzona bardziej szczegolowo niz innego pojazdu.
Zadam inne pytanie - kto na wspolczesnym polu walki nie potraktuje pojazdu sanitarnego jako najlepszego srodka transportu??? Jeszcze ... taki pojazd na sygnale, bez obstawy sprawia pozory powracajacego z ciezko rannymi... i burdel w bazie gotowy. Wiec sprawdzenie pojazdu sanitarnego wracajacego do bazy jest niezbednym minimum bezpieczenstwa.
Pomógł: 35 razy Dołączył: 20 Lip 2006 Posty: 2017 Skąd: Polska
Wysłany: 26-07-2006, 10:06
Więc tłumaczę sens pytania Jeżeli na CP wjeżdża konwój złożony z naszych pojazdów to nie prowadzi się sprawdzenia pojazdów. Ja nie mówiłem o zatrzymaniu tej sanitarki sprawdzeniu dokumentów tylko dokładnym jej przeczesaniu i zajrzeniu nawet w dupe kierowcy! Wiadomo że służby medyczne są uprzywilejowane i czasem trzeba się z nimi obchodzić jak z jajkiem.
A swoją drogą kiedyś na II giej zmianie PKW IRAK był przypadek że za VCP wjechał Polski star 266 załadowany armią szuszwolską. Jak się potem okazało nikt z Polaków nie "pożyczał" im samochodu. Sami go pożyczyli Stąd moje pytanie do sanitarki. i to nawet nie pytanie tylko potwierdzenie bo ja też bym trzepał tą sanitarkę.
Ostatnio zmieniony przez broken_arrow 26-07-2006, 10:16, w całości zmieniany 1 raz
Kazdy pojazd sprzymierzony jest meldowany - kazda kolumna, ma d-ce - sprawdza sie poprawna ilosc pojazdow, sklad etc. Na zdrowy rozsadek, (upraszczajac procedury) jak podjedzie pojazd (sanitarka, smieciarka, cokolwiek) a nim jedzie Zbyszek Brzeczyszczykiewicz z ktorym pilem wodke na zetce, i pokazuje mi papiery/haslo/identyfikator to go wpuszczam - bo zenek raczej sie nei wysadzi w powietrze. Ladunek tez moze byc sprawdzany - wedle procedur - nie ma znaczenia czy sanitarka czy nie.
Jezeli jest to pojazd uprzywilejowany - sanitarka na sygnale - to przeciez na radiu idzie komunikat do przodu: - sanitarka sztuk 3, 8 rannych na pokladzie - jak jada 4 sanitarki to ostatnia dostaje z PK - tak jest i bylo zawsze.
podsumowujac - kazdy jeden pojazd jest traktowany tak samo - z podzialem na pojazdy wlasne i inne - przeciez jak podjedzie Honkier to nie bedziesz trzepal chlopakow zebny sprawdzic czy nie maja na sobie pasow samobojczych, prawda??
Moze dla uproszczenia: Opisz procedury na VCP - bo chyba mieszamy pojecia - co innego BRAMA/sluza wjazdowa na kompanie a co innego VCP ustawiony doraznie gdzies na skzyzowaniu na pare godzin.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum