Wysłany: 31-08-2006, 10:06 Przygotowanie budynków do obrony.
Czołem,
temat jak w tytule - przygotowanie budynków do obrony. może na początek zastanówmy się nad pojedyńczym wolnostojącym budynkiem: piwnieca, parter, I + II piętro, podwójna cegła, stropy z żelbetu - czyli standardowy komuniostyczny polski kwadratowy dom. Na początek jeden budynej, pojedyńczy punkt oporu, a nie cały system umocnień - do tego dojdziemy. Budynek ten trzeba przygotować wykożystująć podstawowe nażędzia znajdujące się na stanie plutonu piechoty.
Pomógł: 35 razy Dołączył: 20 Lip 2006 Posty: 2017 Skąd: Polska
Wysłany: 31-08-2006, 10:30
ktoś musi zacząć ale czemu ja ?
generalnie ciężko jest pisać coś nie widząc tego bo wszystko zależy też od otoczenia w którym ten budynek stoi. Jakie są do niego możliwości podejścia, podjazdu itp. od tego będą zależeć m.in. stanowiska ogniowe rozmieszczone w budynku.
Ale zacznijmy od suchych faktów. Na pewno trzeba zmniejszyć okna im większe tym łatwoej trafić więc generalnie zamknąć je całkiem lub zastawić workami z piaskiem. dodatkowo siatka żeby nieszło przez nie nic wrzucić (czytaj granaty/dymy )
Jeżeli chodzi o otwory strzelnicze to chyba najlepiej je wybić w ścianach a nie strzelać bezpośrednio z okien (co o tym sądzicie ? ) wszędzie siatki w celu j.w.
no to na początek żęby był jakiś punkt odniesienia.
Pomógł: 4 razy Dołączył: 13 Maj 2005 Posty: 125 Skąd: Ciechanów
Wysłany: 31-08-2006, 11:53
No to z takich uniwersalnych:
- wylaczyc instalacje elektryczne i gazowe ( wiadomo czemu )
- zorganizowac lacznosc wewnatrz budynku.
- usunac elementy palne ( framugi, futryny, etc ). Regaly, lozka i inne duperele przydadza sie,
o czym za chwile.
- drewniane podlogi pokryc ziemia / piaskiem. Jesli wiadomo,ze za chwile dojdzie do starcia
mozna polac woda ( zabezpiecza przed pozarem, pylem i kurzem )
- jesli dziala instalacja wodna przygotowac zapasy ( np w wannie ). Nie mozna zakladac, ze
woda nadaje sie do spozycia !!!
- w nieuzywanych pokojach najpierw zablokowac wejscia i onka, a pozniej sam pokoj (
przydadza sie wczesniej wymienione ciezkie meble typu regal, czy kanapa)
- przygotowac otwory w scianach dzialowych wewnatrz budynku. Beda sluzyly zarowno do
przemieszczania jak i do komunikacji. Oznaczyc w sposob widoczny zarowno w dzien, jak i w
nocy.Umiescic takowe w kierunku klatki schodowej / korytarza.
- antene radiowa mocujemy do istniejacej anteny telewizyjnej
- wykonanie otworow w podlogach zwieksza mozliwosci komunikacji wewnatrz budynku, oraz
umozliwia walke z nplem na nizszych kondygnacjach.
- zabezpieczyc dach. Sprawdzic mozliwosci przejscia na budynek z domow / drzew / innych
konstrukcji. Usunac wszelkie zewnetrzne drabinki i wejscia na dach. Jesli nie wystawiamy
pozycji bezposrednio na dachu, zaminowac i zablokowac wejscie.
- okna zabezpieczac przed wrzucaniem granatow i obserwacja przez np zasloniecie wykladzina,
zaslona prysznicowa, etc. Mocowac zarowno nad, jak i pod oknem !
- okna z ktorych bedziemy prowadzili ogien blokowac w miare mozliwosci workami z piaskiem,
pozostawiajac tylko maly, niecentralnie umieszczony otwor strzelniczy ( np w gornym rogu )
- blokowac zarowno okna uzywane do prowadzenia ognia, jak i te nieuzywane. Utrudnia to
identyfikacje pozycji obroncow, uniemozliwia rozpoznanie sytuacji wewnatrz budynku, oraz
wejscie tymi otworami.
- pod pozycje pod oknami polozyc mokre koce ( zabezpiecza przed powstawaniem kurzu )
- firanki umozliwiaja obserwacje na zewnatrz przy zaslonietym wnetrzu
- otwory w scianach zewnetrznych umozliwia prowadznie ognia nie tylko z okien. Nalezy
pamietac o sytuowaniu takowych otworow w miejscach malo widocznych, slabo oswietlonych,
etc. Zewnetrzne uszkodzenia elewacji budynku utrudnia nplowi identyfikacje takich otworow.
- otwory w scianach ktorych nie bedziemy uzywali zablokowac np workami z piaskiem
- duza ilosc otworow oslabia sciany
- bron przeciwpancerna dobrze umiescic tak, aby atakowala z gory. Nalezy pamietac o
odpowiedniej wielkosci pomieszczenia, otwartych drzwiach, wentylacji, podlodze pokrytej woda,
etc.
- martwe pole wokol budynku warto zaminowac
- przygtowac teren wokol budynku do prowadzenia ognia. W miare mozliwosci usunac wszelkie
mozliwe oslony dla nacierajacego npla. Jesli spodziewamy sie broni pancernej w gestej
zabudowie mozna probowac blokowac uliczki.
- ustalic drogi ewakuacyjne ;)
Poza tym warto pamietac, ze tego typu domy maja sciany grubsze na dole, na gorze ciensze.
Wysłany: 31-08-2006, 12:58
-W razie możliwości wyniesionym sprzętem z domu można zatarasować klatki schodowe. To wszystko poplątać i pozaczepieć w tym drut kolczasty żeby jeszcze dodatkowo utrudnić przejście przez to
- drzwi w budynkach na parterach można zabarykadować i dodatkowo założyć np granaty na odciągach.
-Drabiny zewnętrzne ( jak pisał kolega wyżej jeżeli) jeżeli nie można zdjąć różnież można owinąć drutem kolczastym
-okna zabić można również deskami, lub wykorzystać do tego demontowane drzwi lub podłogi.
- przygotować stanowiska do rzucania z góry np mołotowami. Tańsze jak granaty a równie skuteczne.
- przygotować granaty dymne, najlepiej też łzawiące (można również na odciągach.) zadymionymi schodami ciężko się wchodzi na górę utudnia to wykrycie przez grupę szturmującą innych odciągów lub strzelców.
- duuuużo amunicji !!!
Ad. Ivan.
Firanki, meble, etc. mają to do siebie że się ładnie palą. A nawet jak się nie spalimy/zaczadzimy/upieczemy, to cegła (szczególnie tzw. "kratówka") lubi się w ogniu przepalać
Co do reszty, na co tu nie trafiłem jak pisałem (offline), a co mi sie z pamięci rzuca.
Wybicie otworów strzelniczych bywa koniecznością (martwe pola), a jeśli nie wiąże się ze zbytnim osłwbieniem konstrukcji to jest to dobre rozwiązanie. Na piętrze(/ach) przygotować stanowiska do ognia w dół. W miarę możliwości (można wykorzystać drzewa z ogródka ) podstemplować stropy, otoczyć budynek drutem (jak działa prąd, to można podłączyć ), można wystawić fugasy.. Jeśli jest odpowiednio dużo worków z piaskiem wyłozyć je w min. 2 warstwach na podłogostropach (teretycznie fajnie brzmi, praktycznie...) - z uwagą nt nośności konstrukcji. Klatkę zabezpieczyć drutem albo gwoździami. Powywalać wewnętrzne drzwi. Drzwi zewnętrze, z których będziemy korzystac przyblokować tak żeby nie dało się ich w pełni otoworzyć. Pozostałe zabić, założyć workami, zamurować. W wypadku drewnianej więźby dachowej - jeśli jest czas i mozliwość - usunąć (za pomosą siekier, stalowej liny i Stara ). W piwnicy w miarę możliwości przygotować pomieszczenie maksymalnie zabezpieczone przez skutkami ew. ostrzału.
Pomógł: 4 razy Dołączył: 13 Maj 2005 Posty: 125 Skąd: Ciechanów
Wysłany: 31-08-2006, 13:33
Stopczyk - jesli mamy pomieszczenia, ktore z zalozenia wykluczamy z uzycia, trzeba je czyms zablokowac, a meble nadaja sie do tego dobrze. Wiadomo, ze reszte zabezpieczamy przed ogniem.
Co do firanek - nie proponowalem zeby je zostawiac w oknach.Te jak napisalem warto zaslonic np wykladzina ( niepalna ) i zablokowac ( o ile sa ) workami z piaskiem. Firanki moga przydac sie do zaslonienia otworow strzelniczych jeszcze przed rozpoczeciem wymiany ognia.
Ehh...Stopczyk...Wy to byscie od tych radomskich zaraz wszystko na palili.... ;)
Dobra - tylko, że mówimy o małym domku, a nie o biurowcu. I jak nam się jednym pokoiku rozpali ognisko z 3 szaf, 10kg pościeli, 2 łóżek i kanistra z benzyną, to ścianki działowe mogą się "poskładać". O kwestii dymu nie piszę nawet. Generalnie zależy co i czym konkretnie blokujemy, ale w tej sytuacji ja byłbym ostrożny.
A i jak npl zobaczy budynek bez dachu, z zamurowanymi oknami, otoczony zasiekami, ale za to z firankami w strzelnicach to na pewno pomyśli, że to zwykły dom zamieszkany przez niegroźnych cywlili.
Wysłany: 31-08-2006, 18:10
a propos piwnic należy sprawdzić czy nie są połączone czasami jakimiś kanałami z innymi budynkami. Może być to dobre do ewakuacji ale też niebezpieczne przy podejściu przeciwnika
Generalnie uliczki do naszego budynku lub budynków powinny być zatarasowane gruzem z drutem kolczastym co uniemożliwi podjezd jakiegoś wozu lub przebiegnięcie przeciwnika.
dobrze sprawdzą się też przy takiego rodzaju gruzowiskach lub nasypach sprzętu na klatce piórniki czyli PMD6
Pomógł: 3 razy Wiek: 24 Dołączył: 06 Sie 2005 Posty: 122 Skąd: Łódź
Wysłany: 31-08-2006, 19:40
Witam
A ja zapytam tak, co z dachem? Może wypadało by wrzucić z jakieś miny kierunkowe? W sumie w dzisiejszych czasach o desant te śmigłowca wcale nie aż tak trudno...
Pzdr
_________________ Jedynym sposobem do zachowania pokoju jest ciągła gotowość do wojny...
Sprzęt Blackhawk, Gerber Tools, Inova Lights, Zippo, Windmill, ESP, ASP, Cold Steel, Lansky, Rite in The Rain, Hatch i inne:
Dziki - że co? Chyba żeś się Szklanej Pułapki naoglądał... Robic desant ze śmigłowca na dach bronionego budynku, w pełnoskalowych walkach w miescie? To ja by to chciał zobaczyc - nawet założywszy że udało mu się dolecieć. Zazwyczaj punkty oporu łaczą się w pozycję umocnioną (pokrywcie ogniem i takie tam), o systemie opl nie mówiąc. A zresztą co ja będę... BHD oglądał?
Woesz nie żeby było to zupełnie niemożliwe i nieprawdopodobne, ale prędzej nam na ten dach przejdą z budynu obok.
Nic nowego nie napiszę ale napewno warto szykując swoją "twierdzę", pamiętać o ochronie przed artylerią i lotnictwem. Schron w piwnicy lub poza nią może okazać się niezbędny dla faktycznego rozpoczęcia walki w obronie.
Kolejną sprawą (dość oczywistą) jest ludność cywilna, którą trzeba usunąć przed zdemolowaniem dobytku całego jej życia, a jeśli jest to konieczne można wykorzystać ją do prac na swoją korzyść.
Zadbałbym też o drogę, którą w razie czego pododdział wycofa się (na odpowiednią komendę), odoniesie rannych lub dostarczy zaopatrzenie.
Wszystkie prace wykonywane będą przez część pododdziału, reszta w tym czasie ubezpiecza na wypadek nagłego uderzenia nieprzyjaciela. Ubezpieczenie powinno obejmować zarówno obserwację jak i nasłuch na wypadek prób przebicia się do piwnic.
Jeśli to możliwe (zasada ogólna) starał bym się stworzyć w bronionej budowli nowe "ciągi komunikacyjne" w pionie (przebijać sufity/podłogi) barykadować klatki schodowe.
Całkiem oddzielna sprawa to przygotowanie przedpola (pytanie dotyczyło budynku).
Pomógł: 3 razy Wiek: 24 Dołączył: 06 Sie 2005 Posty: 122 Skąd: Łódź
Wysłany: 31-08-2006, 21:42
Stopczyk napisał/a:
Robic desant ze śmigłowca na dach bronionego budynku, w pełnoskalowych walkach w miescie? To ja by to chciał zobaczyc - nawet założywszy że udało mu się dolecieć. Zazwyczaj punkty oporu łaczą się w pozycję umocnioną (pokrywcie ogniem i takie tam), o systemie opl nie mówiąc.
Kangur napisał/a:
może na początek zastanówmy się nad pojedyńczym wolnostojącym budynkiem: piwnieca, parter, I + II piętro.(...) Na początek jeden budynej, pojedyńczy punkt oporu, a nie cały system umocnień - do tego dojdziemy. (...)
Myślę ze na taki 1 wolno stojący budynek jak w temacie dało by radę desant zrobić, na razie nie było mowy o kompleksie budynków i połączonej lini oporu. Ja zrozumiałem to w ten sposób...
Stopczyk napisał/a:
BHD oglądał?
A kto nie oglądał ? Tak tak jasna sprawa ze podczas działań obronnych na większą skalę taki desant miał by nikłe szanse powodzenia, ale w tym wypadku bierzemy pod uwagę 1 budynek- jeśli jeden to można założyć ze to ostatnio punkt oporu i tak też przyjąłem.
Pzdr
_________________ Jedynym sposobem do zachowania pokoju jest ciągła gotowość do wojny...
Sprzęt Blackhawk, Gerber Tools, Inova Lights, Zippo, Windmill, ESP, ASP, Cold Steel, Lansky, Rite in The Rain, Hatch i inne:
A co do ustawiania MON na dachu, no można. Ale ja najpierw użyłbym drutu wielofunkcyjnego w ew. kombinacji z kilkoma minami/granatami. Jak koniecznie bym chciał, żeby nikt mi się tam nie kręcił.
Wysłany: 01-09-2006, 23:03
co do desantu śmigłowcowego. zarzucić dach drutem kolczastym lub koncertiną a wejścia na dach zaminować na odciągach i niech sobie lądują. ilu ich tam zejdzie. 4 ? 6 ? powodzenia.
kto bedzie wysylal smigłowiec za 15 000 000$ z pilotem wyszkolonym za 5 000 000$ zeby się desantować na dach w terenie zurbanizowanym przygotowanym do obrony? Jak to widzicie w praktyce? ile wytrzyma amerykański śmigłowiec ostrzału z PK z dystansu 10metrów?
Jak taki desant będzie wspierany ogniowo? Wiecie że jak strzelają moździerze/art. to smigła nie latają?
Jaki jest plan na wycofanie desentu jak dostaną BLOK na klatce schodowej? 40 AT nie mogło wziąść 2 łepków w domku letniskowym przez 8 godzin, a Wy chcecie się desantować na dach budynku bronionego przez sekcje+ w terenie przygotowanym do obrony? Konkretnie - jak? Proszę o rozpiskę. (pomijam fakt ze odchodzicie od tematu - wiecej merytoryki bo opcja pod tytulem: wszedzie rozstawiamy miny i obrzucamy to drutem kolczastym jest taka dość powiedział bym to "ogólnikowa"
Wysłany: 02-09-2006, 11:50
jeżeli można to ja delikatnie kłóciłbym się z opcją rozstawiania min na dachu czy choćby granatów. Wejście i wszem jednym granatem możn a zabezpieczyć ale narzucimy min na dach jakiś kamikadze się najdzie i spowoduje eksplozje tego szitu i zastanawiam się jaka konstrukcja wytrzyma wybuch paru granatów, min i innych.
Dach złoży się nam do środka jak WTC.
jeżeli można to ja delikatnie kłóciłbym się z opcją rozstawiania min na dachu czy choćby granatów. Wejście i wszem jednym granatem możn a zabezpieczyć ale narzucimy min na dach jakiś kamikadze się najdzie i spowoduje eksplozje tego szitu i zastanawiam się jaka konstrukcja wytrzyma wybuch
B_A w innym wątku napisał/a:
zrobić otwór w dachu jeszcze lepsze. dach jest zazwyczaj zajebiście zbrojony! życzę powodzenia z robieniem MW dziury w dachu. wysadzałeś coś kiedyś ? chyba nie.
To co, mam być złosliwy?
Pułapki dowiązuje się do przeszkody z drutu nie w celu zrobienia z dachu pola minowego, lecz by utrudnić jej usunięcie i dodatkowo zmniejszyć prędkość jej pokonywania. Zresztą nikt nie mówi o ustawianiu tam fugasa z granatu moździerzowego 120mm.
Wysłany: 02-09-2006, 16:56
dobra co innego wyciąć za pomocą MW dziurę do wejścia a co innego złożyć na dół cały dach po wybuchu prau min i granatów. Te dwa wątki nie są powiązane panie S.
Domyślam się że Ty panie S użyłbyś granatów na przeszkodzie lub drzwiach ale niektórzy chcą narzućić na dach pole minowe rodem z WWII.
B_A - ja pisałem wyraźnie o ewentualnej opcji kilku granatów/min. Kładzenie większej ilości/ zageśzczenia nie ma sensu, bo w wypadku nawet przypadkowego wybuchu jednego ładunku, może się okazać, że pierdolnie reszta.
Chodzi o drzwi/właz(y), ew. drabinkę i pułapki minowe przy ew. przeszkodach jeśli takowe będą (szczególnie jeśli ww. dach nie będzie pokrywany w całości/części ogniem własnych środków ogniowych) wystawiane na dachu.
Natomiast szczerze to nie sądzę (tj. mam nadzieję) że nikomu nie chodziło o ustawienie na dachu 20x20 30 sztuk POMZ-2M...
Wysłany: 07-09-2006, 19:27
dobra przykład z FMki zabezpieczenia dachu.
-co do min kierunkowych jak np MONy watro pamiętać żę można je montować też na suficie czy wbić w ściane. nie tylko muszą być układane na ziemi. mina nad wejściem do pomieszczenia jest mniej widoczna a również bardzo śmiercionośna.
Pomógł: 12 razy Dołączył: 09 Maj 2005 Posty: 831 Skąd: Festung Posen
Wysłany: 07-09-2006, 23:12
broken_arrow napisał/a:
-co do min kierunkowych jak np MONy watro pamiętać żę można je montować też na suficie czy wbić w ściane. nie tylko muszą być układane na ziemi. mina nad wejściem do pomieszczenia jest mniej widoczna a również bardzo śmiercionośna.
a tak włsnei mnie B_A ubiegł odpowiedzią na niezadane pytanie. też mi sie tak wydawało po kilku sytuacjach ćwiczebnych że niespodzianka umieszczona na wysokości oczu zdecydowanie mniej sie rzuca w oczka nie tracąc nic na atrakcyjności z punktu widzena umieszczającego patrząc.
Wysłany: 08-09-2006, 13:51
generalnie jest tak jak mówisz ale mine można też wbić w sufit. lub belke stropową. Do tego drugiego trzeba tylko pamiętać żeby od góry przygnieść workiem z piaskiem. jedyna wada to zmniejszenie zasięgu. wszystko pójdzie w podłoge i załatwi góra dwóch pierwszych.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum