To sprzęt do transportu rannych, skażonych bronią masowego rażenia. Żołniez jest izolowany i transportowany do specjalnego punku likwidacji skażeń przeznaczonego dla rannych (chyba tylko Czesi posadają takie wyposażenie do odkażania rannych - w Polsce nie ma czegoś takiego na 100%).
Używanie odzieży ochronnej ma sens tyko przy środkach przenikających przez skórę (iperyt, luizyt, środki fosforoorganiczne), lub skażeniu pyłem promieniotwórczym.
Nikt nie twierdzi, że nie używają NBC, mam nawet fajny materiał z ćwiczeń amerykańskiego SWATu w kombinezonach klasy A. Ale na pewno nie jest, jak napisał Kangur, że zawsze występują w NBC, tlyko zakładają je w akcjach, w których ich zastosowanie jest uzasadnione danymi wywiadowczymi.
_________________ The 2 loudest sounds in the world: A click when you expect a bang, and a bang when you expect a click.
Dokładnie z B. Ubiór wskazuje na incydent z bronią biologiczną.
Cezar [Usunięty]
Wysłany: 15-09-2006, 23:24
Ciekawe. Walka w terenie skażonym, to nie jest tak abstrakcja, broń biologiczną jest dużo łatwiej uzyskać (większość uczelni wyższych zajmujących się biologia posiada „eksponaty” głównie wąglika bo ładnie wygląda pod mikroskopem ) niż N lub C. Laboratorium Biologiczne łatwiej ukryć niż Nuklearne czy Chemiczne. Jak narazi nie ma doniesień by wirus zachowujący się jak na przykład Ebola przenosił się drogą kropelkową razem z powietrzem. Grypa może nie jest tak barwna jak wspomniana Ebola, ale swoje żniwo w 1918 roku zebrała (nie jestem pewien ale hiszpanka zdaje sie zabiła więcej osób niż I WW)
Przepraszam, że mój post to trochę OT ale temat ten skłonił mnie do przemyśleń
Pozdrawiam
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum