Pomógł: 2 razy Dołączył: 18 Cze 2005 Posty: 87 Skąd: warszawa
Wysłany: 22-11-2005, 13:51 explosive self defence system i point shooting
witam!
explosive self defence system-system walki stwozony przez polaka ktory pracowal w szwedzkiej policji polaczony "taktycznie" z systemem strzeleckim nazywanym point shooting.czy ktos z was mial kiedykolwiek stycznosc z tym systemem? czy ten system moze znalezdz zastosowanie w cpp??zapraszam do wydania opini
pozdrawiam
Pomógł: 50 razy Wiek: 32 Dołączył: 03 Maj 2005 Posty: 1356 Skąd: Warszawa
Wysłany: 22-11-2005, 15:42
Proszę rzucić okiem na Vortal Budo - tam w dziale Combat jest obszerne wyjaśnienie samego autora i instruktorów, rozmaite kłótnie środowiskowe i wogóle wszelkie namiary co do ESDS.
Wysłany: 22-11-2005, 15:58
witam!
nie o to bylo moje pytanie
okresle to w ten sposob jestem zaznajomiony z systemem chodzilo mi o wasze zdanie na temat przydatnosci(lub nie) systemow strzeleckiego i walki w dzialaniach cpp.z wiekszym naciskie na opinie o systemie strzeleckim
pozdrawaim
_________________ to nie z powodu trudnosci brak nam odwagi!!
to trudnosci pojawiaja sie gdy nam jej brak!!!
Wysłany: 22-11-2005, 16:31
PS to jest w sumie standard na bardzo bliskie dystanse - pocwiczysz pokazywanie palcem to się nauczysz. Strzelanie na celnosc to nie jest ale szybkosc reakcji i pamięć mięśniowa pozwolą na uzyskanie przewagi zaskoczenia. Zresztą może MK się kompetentnie wypowie - bo PS to tylko element technik strzeleckich a nie jakiś uniwersalny system moim zdaniem.
Wysłany: 22-11-2005, 19:23
witam!
catch22 co rozumiesz przez standard walki w bliskim dystansie?? czy wogole jest jakis standard?? na czym mial by on polegac wedlug ciebie?
pozdrawiam
Wysłany: 22-11-2005, 20:07
Moje rozumienie problemu jest proste. Doświadczenie użytkowników wskazuje na pojawianie się sytuacji w których albo nie ma możliwości przyjęcia którejś z klasycznych postaw strzeleckich ze względu na brak czasu, miejsca badz inne czynniki albo wskazane jest działanie przez zaskoczenie etc. Wtedy pojawia się konieczność improwizowania (oddanie strzału z wysokosci biodra, z jednej ręki etc.) - z czasem ta improwizacja moze zostać zweryfikowana, porównana i stac sie metodą treningową, obejmującą jak w tym przypadku prowadzenie ognia na minimalnych dystansach bez tradycyjnego wykorzystania przyrządów celowniczych, polegając na wyćwiczonych naturalnych odruchach wskazywania palcem i koordynacji ręka-oko. Point Shooting jest jedną z nazw dla takiej metody treningowej, jestem przekonany ze z tym samym zjawiskiem zetkneli się np. Rosjanie i tez mają swoje, analogiczne metody ćwiczenia technik strzeleckich stosownych w takich sytuacjach.
A co do PS/CPP ja się na CPP nie znam ale PS jawi mi się systemem stricte indywidualnej samoobrony strzeleckiej, znajomość zasad i technik jest na pewno bardzo pożądana, ale to umiejętność indywidualna danego agenta/oficera ochrony- nie widzę jak to ma wpływać np na szersze zagadnienia związane z CPP. To tak jakbyśmy się zastanawiali czy powinno się stosować niskie sierpy na wątrobe/nerki... jasne że tak jeśli damy radę a okoliczności będą wymagały bicia się na pięści.
PS> No i kaniec razwiedki - teraz przestań mnie podpuszczać i pisz co i jak jest wedle twej wiedzy i doświadczenia V.
Wysłany: 22-11-2005, 21:04
witam ponownie!
catch22 walsnie sam sobie zaprzeczyles. jak mozesz mowic o "standradzie walki w bliskim kontakcie" i jenoczesnie twierdzic iz pojawiaja sie wtedy sytuacje w ktorych nie mozna "przyjac klasycznej pozycji strzeleckiej"czyli nie ma jak to nazwales standardu. po 1 co rozumiesz przez "klasyczna pozycje strzelecka"? czy strzal z biodra nie jest tez pozycja strzelecka? po 2 co rozumiesz przez naturalny wycwiczony odruch strzelecki?? albo jest naturalny albo wycwiczony!!
zalozeniem PS nie jest samo strzelanie jako technika strzelecka tylko wykozystanie broni jako elemetu dodatkowego w walce (ESDS) takiego samego jak baton, parasolka czy inny element wyposazenia.
a jezeli chodzi juz o sama obsluge broni i ruchy to bezpieczenstwo poslugiwania obslugi broni pozostawiam do indywidualnej oceny ktora wlasnie chcialem tu uslyszec jezeli ktos mial do czynienia z tego typu szkoleniem!a nie tylko o tym czytal;-)bo traktuje to jako ciekawostke z ktorej tez mozna cos wyniesc.
pozdrawiam
Wysłany: 22-11-2005, 21:49
Już wyjaśniam - bo wyraziłem się nie dość precyzyjnie, jak słusznie zwróciłeś uwagę.
>Przez klasyczną pozycję strzelecką (nie przy strzelaniu sportowym) miałem na myśli pozycję frontalną z równoległym (starsze Izraelskie) lub lekko wykrocznym ułożeniem nóg i oburęcznym chywtem na broni, przy wyciągniętych rękach usztywnionym łokciu ręki "prowadzącej" czyli naszej głównej.
>Naturalnym odruchem jest kierowanie wzroku i pokazwanie (celowanie) palcem w kierunku obserwowanego obiektu. Skróciłem nieopatrznie myśl mówiąc o "wyćwiczeniu" tego odruchu a miałem na myśli cwiczenie polegające na wykorzystaniu tegoż odruchu "wskazywania" w posługiwaniu się bronią. Mam nadzieję że teraz brzmi to jaśniej.
Odnośnie istnienia czy nie istnienia "standardu" to rozróżnijmy - o ile strzelanie z pozycji "klasycznych" (j.w.) dla strzelania dynamicznego są na pewno nauczane, to strzelania w sytuacjach "awaryjnych" może niekoniecznie...Ale pewien "standard" takich rozwiązań istnieje. Z ESDS/PS do czynienia nie miałem, mam do czynienia z KM jaką by nie była gdzie problem strzelania na bliskich dystansach i improwizowanej walki bronią palną też się pojawiał... Są więc metody treningowe dla takich zachowań i odpowiednie szkolenia - czyli istnieje pewien określony zestaw zasad, technik i rozwiązań który możemy nazwać "Standardem" zgadza się? Ilu zainteresowanych ma z nim do czynienia to już inna kwestia. Prędzej mozesz o tym mówić Ty niż ja.
Tak się sprawy maja - teraz pozostaje nam czekać na to aż pojawi się ktoś kto do czynienia z PS miał bezpośrednio. Co nie znaczy Valery że nie możemy jeszcze paru uwag wymienić jeśli wola
nie ma możliwości przyjęcia którejś z klasycznych postaw strzeleckich ze względu na brak czasu, miejsca badz inne czynniki albo wskazane jest działanie przez zaskoczenie etc. Wtedy pojawia się konieczność improwizowania (oddanie strzału z wysokosci biodra, z jednej ręki etc.) - z czasem ta improwizacja moze zostać zweryfikowana, porównana i stac sie metodą treningową, obejmującą jak w tym przypadku prowadzenie ognia na minimalnych dystansach bez tradycyjnego wykorzystania przyrządów celowniczych, polegając na wyćwiczonych naturalnych odruchach wskazywania palcem i koordynacji ręka-oko.
Wysłany: 24-11-2005, 11:45
witam ponownie!
z calym szacunkiem tu wlasnie wracamy do punktu wyjscia!jak pytalem w 1 poscie "czy ktos z was mial kiedykolwiek stycznosc z tym systemem? czy ten system moze znalezdz zastosowanie w cpp?". :-)
faktycznie zasada wykozystywana w PS jest zasada wskazania celu palcem na bliskiej odleglosci i kontroli wzrokowej celu.takie sa zalozenia systemu.
w zwiazku z tym iz twoja wiedza jest czysto teoretyczna jak sam poiwdziales i nie miales stycznosci z tego typu treningiem to moje pytanie sformuluje innaczej;
-jaka jest wasza ocena tej pozycji strzeleckiej proponowanej przez instruktorow PSjako pozycja skuteczna do walki w bliskim kontakcie ??
pozdrawiam
point_pozycja.jpg
Plik ściągnięto 28 raz(y) 35,67 KB
co do esds w ochronie osobistej nie wiem moze tak aczkolwiek brakuje mi tu typowych obezwałdnień lub krepowania ciała . W ESDS chodzi o manipulowaniem układem nerwwym jakim jest głowa która uderzana jest otwartymi rekoma , koncepcja szkolenia jest bardzo dobra i realistyczna a zarazem prosta . Oddając impulsywnie kilkakrotnie uderzenia otwarta dłonia w kierunku przeciwnika pozwala na zaszokowanie go a zarazem daje czas na podjecie decyzji / np .wyciagnieciu broni / . Point shooting jest uzupenieniem walki w krótkim dystansie i strzelanie z jednej reki bez celowania na przyżadach . System jest bardzo dobrym uzupełnieniem umiejetności kazdego funkcjonariusza działajacego zgodnie z prawem aby nie musiał przekraczac granic . Twórca to Slavo Goździk cały czas jest szwedzkim policjantem coraz to częsciej zapraszanym do polski na prezentacje tego systemu. Na fotce jest Rysiu który jest jednym z instruktorów pointshooting .
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum